Jednym z moich ulubionych ciast - zarówno do wypiekania jak i potem do spożywania - jest babka majonezowa.
Jest to ciasto z gatunku łatwych, prostych i przyjemnych, ze względu na jego 4 główne zalety:
1. ZAWSZE wychodzi - trzymając się banalnie prostego przepisu nie można tu nic zepsuć... będę pełna podziwu dla każdego komu się spartaczenie jednak uda, bo naprawdę niełatwa to sztuka...
2. Jest NADZWYCZAJNIE smaczne, puszyste i wilgotne - majonezu w ogóle tu nie czuć i nikt, kto babki posmakował nie śmie przypuszczać, że jest on jej głównym składnikiem
3. Do ukręcenia TYLKO w 15 minut - prostota przygotowania jest wprost porażająca... 4. DŁUGO zachowuje świeżość - nie tracąc nic na smaku, puszystości i miękkościJak zwykle wykorzystałam tu majonez typu "krzak" - czyli najtańszy, wyjątkowo nędznej jakości, w sumie najgorszy, jaki tylko mogłam znaleźć w sklepie - wyjątkowo się sprawdza w tym wypieku.
Taki słoiczek majonezu "do zadań specjalnych" używam potem na kilka następnych babek - bo do innych celów spożywczych, ze względu na ohydny smak, raczej się on nie nadaje...
Tym razem babkę piekłam z użyciem produktów DELECTA, chcąc wziąć udział w konkursie Wielkanocne wypiekanie z Delectą.
Puszysta baba, bakaliowy mazurek czy może wykwintne babeczki? Na Wielkanoc pieczesz tradycyjnie czy z nutką fantazji? Korzystasz z przepisów z zeszytu mamy lub babci, czy samodzielnie kreujesz swoje receptury?
Pokaż nam, jaki wypiek będzie królował na Twoim świątecznym stole! (...) Sięgnij po co najmniej dwa produkty z oferty marki i przygotuj swój popisowy wypiek.
Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH):
Uwaga! Proporcje składników będą tu zależeć od wielkości użytej do odmierzania szklanki - u mnie był to tym razem dość duży kubek, stąd może większe porcje składników niż przy użyciu typowej szklanki...
- 5 jaj - małych, jeśli większe to 4 sztuki
- szczypta soli
- 3/4 szkl. cukru
- 1 mały cukier wanilinowy DELECTA
- 2 czubate łyżki kakao - ciemnego i gorzkiego
- 1/3 szkl. mąki pszennej - do kubka wsypałam najpierw kakao i uzupełniłam potem mąką, tak aby całość wypełniła łącznie 1/2 szkl.
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia DELECTA
- 3 czubate łyżki majonezu
- 1 aromat waniliowy DELECTA
- polewa czekoladowa - u mnie własnego wyrobu, przepis idealny (!) do znalezienia TU
- biała czekolada - do starcia na wiórki i posypania po wierzchu
W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy - aż do uzyskania konsystencji gęstego kogla-mogla.
Dodać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, krótko zmiksować.
Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki.
Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką.
Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać stan upieczenia ciasta "testem patyczka" - suchy patyczek, można wyjmować!
Ciasta nie wyciągać zbyt szybko z piekarnika - niebezpieczeństwo, że opadnie - wyłączyć grzałkę, uchylić drzwiczki i studzić tak ciasto ok. 10 min. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do zupełnego ostygnięcia.
Przy pomocy pędzelka wysmarować babkę polewą czekoladową - u mnie wyrób własny, przepis do znalezienia TU. Na polewę zeskrobać nożem płatki białej czekolady.
Ponieważ oblewałam babkę własną polewą - metodą wielu prób, rozczarowań i błędów doszłam do przepisu idealnego, stąd nie omieszkałam go wykorzystać - ciasto włożyłam potem na 30-40 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy.
Jeśli ktoś ma ochotę na inne wersje babki majonezowej, zapraszam do wypróbowania poniższych przepisów:
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń