W ramach fejsbukowej akcji Błyskawiczne Piątki zapraszam dziś na tortille grillowane w stylu kanapek panini w opiekaczu/zgrzewarce. Prosto, szybko i smacznie - o to przecież w błyskawicznym gotowaniu chodzi :)
Zapragnęłam zaeksperymentować tu z sosem kebab-gyros ostrym od FOLWARK i zamarynować w nim mięso. Dosadna porcja sosu znalazła się też dodatkowo w środku każdej kanapki. Zlepiacz ten wyjątkowo mi tu podpasował, bo nadał warzywom pikanterii, a schabowi intensywnego aromatu i ostrego smaku papryczki chilli.
Na podsumowanie wspólnego, błyskawicznego pichcenia zapraszam na bloga Sio-smutki :)
Składniki na 2 sztuki:
- 1 duży plaster schabu - grubości ok. 1 cm; jeśli małe to dwa
- 2 placki gotowej tortilli - u mnie pełnoziarniste
- 1 garść gotowej mieszanki sałat
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 1/2 cebuli czerwonej
- 2-3 łyżki sosu kebab-gyros ostrego od FOLWARK - do marynaty + do środka tortilli
- sól, pieprz - do smaku
- 1 łyżeczka oleju - do smażenia
Mięso schabowe pokroić na drobne kawałki. posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać z sosem. Odstawić pod przykryciem na noc do lodówki, dla "przegryzienia się smaków" - choć jeśli nie mamy tyle cierpliwości, dwie godzinki w lodówce też ostatecznie wystarczą.
Następnego dnia zamarynowany schab podsmażyć na rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju.
W międzyczasie umyć warzywa, sałatę drobniej porwać, pomidorki pokroić na plasterki, cebulę pokroić w piórka.
Poszczególne etapy przygotowywania pokazuje poniższa foto-instrukcja:
Na plackach tortilli układać po kolei warstwowo: sałatę => pomidorki => cebulę czerwoną => kawałki schabu. Polać sosem. Składniki starać się zmieścić na jednej połówce placka tortilli, aby można było go potem łatwo złożyć na pół.
Opiekacz/Zgrzewarkę do panini rozgrzać, aż zapali się czerwone światełko i włączy termostat. Ułożyć placki tortilli zgięciem do środka, zamknąć górną pokrywę - ale nie zaciskać na zatrzask - i zgrzewać ok. 5-7 minut - czas zależy od pożądanego stopnia spieczenia; dłuższe grillowanie sprawi, że skórka będzie chrupiąca a środek wilgotny. Analogicznie postępować z drugą, nafaszerowaną tortillą.
Jeść póki gorące :)
Wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :)
Dziękuję, dziękuję :)
UsuńDoskonała tortilla. Wygląda niezwykle smakowicie. Ostry sos doskonale pasuje do schabu. Mniam <3
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za dobre słowo :) Z ostrym sosem kebab-gryos smakowało bosko :D
UsuńTakie proste, a takie apetyczne danie. Wygląda obłędnie :) Dziękuję za wspólny Błyskawiczny Piątek. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTakie słowa to miód na moje kulinarne serce :D Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńWygląda naprawdę przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPodziękowanka :)
UsuńŚwietny pomysł, wyglądają pysznie. Dziękuje za wspólne pichcenie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te nasze wspólne Błyskawiczne Piątki :)
UsuńAle pysznie wygląda, moja kolacja wlasnie w piekarniku ale chetnie bym rybkę zamieniła na twoją kanapkę 😃
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się tortilla ze schabikiem podoba, ale nie gadaj, że rybka nie jest równie dobra :) Podpieczona, z ziółkami, mniam :) Teraz z kolei Ty mi smaka narobiłaś ;)
UsuńWspaniałe, proste i szybkie danie, a na zdjęciu tak cudownie wygląda, że aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńAle się cieszę że tortilla wirtualnie posmakowała :D
UsuńBardzo lubię.. szczególnie takie chrupiące :-)
OdpowiedzUsuńTortilla faktycznie chrupała w zębach aż miło :)
UsuńAle to musi być pyszne i sycące danie :D
OdpowiedzUsuńZniknęło z talerza błyskawicznie ;)
Usuńpyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńDzięki serdeczne :)
UsuńTakie szybkie obiadki lubię:-) Moja córka byłaby zachwycona:-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że trafiłam w gusta ;)
Usuń