Pogoda dopisuje, słoneczko przyświeca, temperatura iście letnia, ryzyko deszczu minimalne. Zachciało więc nam się z Panem Mężem wybrać na piknik.
Koc - spakowany! Termos z mrożoną herbatą - obecny! Owoce i ciasteczka na deser - mamy! Ale co tu przyrządzić na danie główne, tak aby zbytnio się przed piknikowaniem nie zmęczyć, ale nadal smacznie i syto zjeść? Kanapki z grillowanym schabem oczywiście! Minimum wysiłku w przygotowaniu, a maksimum smaku przy konsumpcji :)
Użyłam tu Musztardy Kieleckiej Grillowej od SPOŁEM KIELCE, bo chciałam aby schab nabrał wyrazistego, intensywnego smaku, dzięki zawartej w niej pikantnej czarnej gorczycy, pomidorach i słodkiej papryce.
Piknikowy posiłek na świeżym powietrzu udał nam się znakomicie! Apetyty zostały najpierw solidnie zaostrzone długaśnym spacerem. Samą przyjemnością było potem rozłożenie się na kocyku i "wszamanie" zapakowanej wałówy. Polecam każdemu takie kanapkowe menu piknikowe, bo schabik zamarynowany w musztardzie jest palce lizać! :)
Składniki na 4 kanapki:
KANAPKI:
- 4 bułki kajzerki
- 4 plastry żółtego sera
- garść świeżych liści szpinaku baby
- 250g schabu - cienko zbity i pokrojony w szerokie pasy
- olej - do smażenia
- 3-4 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej od SPOŁEM KIELCE
- sól, pieprz - do smaku
Zamarynowane mięso |
Schab pokroić w cienkie plastry i dobrze zbić tłuczkiem do mięsa. Pokroić na dłuższe, szerokie pasy. Posolić, popieprzyć. Posmarować z obydwu stron obficie Musztardą Kielecką Grillową. Odstawić na kilka godzin - a najlepiej na noc - do lodówki dla przegryzienia się smaków.
Patelnię grillową wysmarować lekko olejem za pomocą pędzelka. Dobrze rozgrzać, kłaść zamarynowane pasy schabu i smażyć prze kilka minut. Nie poruszać mięsem w trakcie smażenia - wtedy powstaną charakterystyczne "grillowe" pręgi na mięsie.
Smażenie na patelni grillowej |
Po zarumienieniu się schabu z jednej strony, przewrócić na drugą i postępować analogicznie. Uważać, aby nie przesmażyć - bo mięso za bardzo wyschnie i stanie się wiórowate. Usmażony schab zdjąć z patelni i odłożyć do lekkiego ostudzenia.
Uwaga! Jeśli mamy akurat odpalony grill, nic nie stoi na przeszkodzie aby mięso na nim ugrillować, zamiast posługiwania się patelnią zastępczą. A gdyby tak jeszcze przy węglach podłożyć kawałek drewna olchowego, mięso dodatkowo nabierze niepowtarzalnego aromatu
Gotowy, usmażony schab |
W międzyczasie przygotować bazę pod kanapki. Kajzerki przekroić na pół. Dolną połówkę wyłożyć liśćmi szpinaku i plastrem żółtego sera. Na ser kłaść przestudzone mięso. Przykryć górną połówką.
Kanapka z grillowanym schabem równie smaczna jest natychmiast po przyrządzeniu, jak i zabrana ze sobą na piknik i skonsumowana kilka godzin później. Schabik pozostaje soczysty, smak musztardy dodaje mu pikanterii, ze szpinakiem i serem tworzy rewelacyjną całość.
Smacznego! :)
Aż mi ślinka pociekła, mniam :)
OdpowiedzUsuńCieknąca ślinka to największy komplement dla kucharza :D
UsuńAleż apetycznie wygląda! Pyszny i soczysty schabik - mniam <3
OdpowiedzUsuńDzięki przepiękne :D Cieszę się, że schabik "przemówił" do żołądka ;)
UsuńTo mięsko jak cudnie przyrumienione <3 A pewnie pachnie wprost nieziemsko ;)
OdpowiedzUsuńZapach był obłędny, fakt :D Sąsiadom robiłam straszny apetyt, bo okna miałam otwarte na przestrzał i aromat roznosił się po całym domu i nie tylko :D
Usuń