Gdy coś mi 1). bardzo smakuje, 2). dobrze wychodzi i 3). trafia również w gusta Pana Męża - robię taki specjał często i regularnie. Wszystkie te 3 warunki spełniają drożdżowe bułki nadziewane na wytrawno. Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia.
Do tej pory były już:
- Pieczone hot dogi pełnoziarniste
- Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem
- Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami
- Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną
- Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni
Składniki na 10 dużych bułek:
ZACZYN:
- 80g masła
- 1 szkl. mleka
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki
- 350g mąki pszennej - sielska, typ 650
- 150g mąki żytniej żurkowej - typ 1200
- 80g cukru
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 350g pieczarek
- 5-6 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 mała czerwona papryka - u mnie 1/2 niewielkiej sztuki
- 1 cebula - duża
- 2 łyżki oleju z pomidorów z zalewy - do smażenia cebuli
- sól, pieprz - do smaku
- 10 cienkich i długich parówek
- 3-4 łyżki sosu ostrego kebab-gyros FOLWARK
- 1 białko - do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
- 1 łyżka mleka - do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
- sezam naturalny - do posypania przed pieczeniem
Zaczyn
Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, wkruszyć drożdże oraz dodać po 1 łyżeczce cukru i mąki - jako pożywki - i rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia.
Ciasto
Do miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu. Dodać cukier, szczyptę soli oraz zaczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto.
Leniwiec kuchenny, może przy wyrabianiu pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami. W końcowej fazie zagniatania lepiej posłużyć się ręką, bo ciasto wychodzi dość zwarte - dodatek mąki żytniej sprawi, że ciasto będzie niestety dość lepiące i ciężej będzie odchodzić od boków miski i rąk.
Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną - lub owinąć folią spożywczą albo przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
Farsz
W międzyczasie przygotować farsz.
Pieczarki umyć szczoteczka pod bieżącą wodą, pokroić w półplasterki i dusić na patelni z łyżka oleju, aż całkowicie odparują.
Ja jestem wygodna i pieczarki przygotowuję zwykle hurtem - kupując od razu ze 3 kg - całość obrabiam jak wyżej,a następnie porcjuję i mrożę do późniejszego wykorzystania. Tym razem też sobie pomogłam i wyjęłam z zamrażarki taką gotową porcję - wystarczyło tylko ją rozmrozić chwilę w mikrofali.
Suszone pomidory z zalewy drobno posiekać. Świeżą czerwona paprykę pokroić w kosteczkę.
Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić na nią cebulę. Zeszklić do lekkiego zezłocenia. Dodać czerwoną paprykę i chwilę poddusić. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Następnie dołożyć zawartość patelni do przygotowanych wcześniej pieczarek i suszonych pomidorów. Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Etapy formowania i nadziewania bułek pokazuje dokładnie poniższa fotorelacja:
Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje. Podzielić je na 10 równych kawałków. Z każdego uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać łyżkę lub więcej nadzienia, na to linię z sosu ostrego kebab-gyros FOLWARK i parówkę na wierzch.
Dokładnie zlepić, formując podłużną bułkę. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu - w ten sposób zlepienie zapiecze się pod wpływem ciężaru bułki i nadzienie nie będzie wypadać. Bułki należy układać w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu - ja dzielę sobie je na 2 partie i piekę jedną po drugiej na dużej blasze z wyposażenia piekarnika.
Papier na którym układa się bułki można dodatkowo oprószyć lekko mąką - zapobiegnie to przypalaniu się ich od spodu.
Blachę z bułkami przykryć ściereczką kuchenna i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 min do napuszenia.
Pieczenie
Białko roztrzepać w miseczce z łyżką mleka i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami naturalnego sezamu.
Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek, bo każdy piekarnik ma swoje własne fanaberie, a przetrzymanie bułeczek o kilka minut za długo zaskutkuje w ich przypaleniu.
Można tu odpowiednio żonglować temperaturą pieczenia: przy 220C piec 10 min, zaś przy 180C piec 25 min. Jeśli bułeczki zbytnio się przypiekają od góry, sugeruję przykryć je folią aluminiową na ostatnie 5 minut w piekarniku.
Po upieczeniu, bułeczki zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.
Najlepiej zajadać jeszcze ciepłe, z cudownie gorącym, wypadającym ze środka farszem :)
Fajny przepis, wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńPolecam, wypróbuj przepis, bo nie taki trudny w wykonaniu, a efekt pieczenia przesmaczny :D
UsuńPoproszę taką jedną bułeczkę, musi być smaczna.
OdpowiedzUsuńA naści nawet i dwie :D Przyznam nieskromnie, że są pyszne :D
UsuńCudowne, pomysłowe i bardzo smakowite bułeczki. Chętnie porwałabym jedną do pracy :D
OdpowiedzUsuńChętnie bym Ci podesłała ;)
UsuńWłasne buły i ekstra farsz, tylko te parówki byśmy powyciągały :P Nie dla nas takie "mięsko" :P
OdpowiedzUsuńZ samym farszem też będą smaczne ;) Ach wybredne Wy Pandy Kochane :P
UsuńPomysłowe :)
OdpowiedzUsuńPodziękowanka :)
Usuń