Błyskawiczne przygotowanie, w efekcie syty posiłek i eksplozja smaku w ustach
Jedną z moich ulubionych propozycji obiadowych jest tarta wytrawna. Nie dość, że z jednego gotowania mam w ten sposób dwa obiady, to jeszcze jest pożywna, syta i zawsze przez domowników zajadana z wielkim smakiem.
Żongluję i dobieram tu składniki dowolnie, w zależności co mi akurat podpowie fantazja. Tym razem kulinarna chcica skupiła się na szpinaku, pieczarkach i kurczaku jako podstawowej zawartości nadzienia.
Proszę o wybaczenie w kwestii naprędce cykanych zdjęć. Foty robiłam niemalże "w biegu" - tarta tak szybko znikała z talerzy ;)
Składniki na 4 porcje na formę do tarty o średnicy 27cm:
- 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU
- 350g piersi z kurczaka - 1 cała mała lub więcej, zależy jak bardzo sycącą potrawę chcemy mieć
- 300g szpinaku mrożonego [2/3 opakowania] - rozdrobniony lub liście; ważony jeszcze zamrożony; można też użyć szpinaku w brykietach
- 100g podsmażonych pieczarek - pokrojone w drobne kawałki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje do szybkiego wyjęcia
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 cebula - średnia
- 3 ząbki czosnku - duże
- 1 jajko i 1 białko - można wykorzystać białko, które zostało z przygotowywania ciasta na tartę
- 150ml śmietany 18%
- 1 kulka mozzarelli [125g]
- masło i bułka tarta (lub kasza manna) - do wysmarowania i wysypania formy do pieczenia
- 2 łyżki oliwy - do smażenia
- czosnek granulowany, pieprz ziołowy, sól - do smaku
Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry.
Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną - zapobiega przypalaniu się.
Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Aby ranty ciasta nie przypaliły się przy pieczeniu, boki formy zasłonić folią aluminiową, tak aby tylko dół się swobodnie piekł.
Podpiec ok 15-20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu.
Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni na oliwie do przyrumienienia. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia.
Po dodaniu śmietany |
Porcję już przygotowanych pieczarek - umyte, pokrojone drobno, podsmażone i uduszone na patelni do odparowania wody, poporcjowane i zamrożone do szybkiego użycia - wyjąć wcześniej z zamrażalki i pozwolić im się rozmrażać w temp. pokojowej ok 1 godziny - z braku czasu można się posłużyć kuchenką mikrofalową i funkcją szybkiego rozmrażania. Dołożyć do zawartości patelni.
Analogicznie wcześniej rozmrożony szpinak dorzucić do reszty składników i chwilę smażyć, aby odparować wodę. Pod koniec dołożyć śmietanę, przyprawić do smaku, wymieszać i chwilę podsmażyć do "przegryzienia się" smaków. Zdjąć patelnię z ognia i odstawić do wystudzenia.
Rozbełtać w oddzielnym naczyniu widelcem jajko i białko.
Usmażonego kurczaka i masę jajeczną wymieszać z wystudzoną zawartością patelni . Następnie wyłożyć całość na podpieczony i wystudzony spód tarty.
Mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki i rozsypać na wierzch tarty.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 20-25 minut do zarumienienia się sera z wierzchu.
W oczekiwaniu na upieczenie się tarty, załadować brudnymi naczyniami i odpalić zmywarkę, zetrzeć na mokro stanowisko pracy, zaparzyć herbatę do posiłku, przygotować talerze i sztućce obiadowe i herkulesowym wysiłkiem odciągnąć Pana Męża od sportowych rozgrywek w telewizji. Było to 20-25 minut bardzo produktywnie spędzone :)
Tartę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia - farsz nie będzie się wtedy tak rozwalał przy krojeniu. Konsumować ze smakiem. Resztę zachować do odgrzania na dzień następny :)
Joasiu wpraszam się na kawałek. Tarty ze szpinakiem nie odmówie nigdy ❤💚
OdpowiedzUsuńTarta prezentuje się bardzo smakowicie :) Chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna tarta! :) Idealna! Mniam <3
OdpowiedzUsuńTarty przyciągają mnie jak magnes:).
OdpowiedzUsuń