Ciasto z gatunku łatwych, prostych i przyjemnych - nie tylko do spożycia, ale również i do wykonania
Dzień Kobiet już za kilka dni. Z tej okazji, Drogie Panie, warto własnoręcznie sprawić sobie prezent w postaci ulubionej słodkości. A gdy taka cukrowa przyjemność wykonana zostanie rękami kulinarnie sprawnego, osobistego mężczyzny - to już w ogóle będzie spełnienie tego Babskiego Święta! ;)
Dlatego właśnie w fejsbukowej akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę, pieczemy wspólnie w ten weekend słodkie babki i babeczki pod hasłem: Babka dla Fajnej Babki.
Pozwólcie że pokrótce przypomnę zasady tego wydarzenia:
Mój osobisty wybór receptury z tej okazji nie był zbytnio trudny. Jednym z moich ulubionych ciast - zarówno do wypiekania jak i potem do spożywania - jest babka majonezowa i to nią właśnie zamierzam się raczyć w Dzień Kobiet.
Jest to ciasto z gatunku łatwych, prostych i przyjemnych, ze względu na jego 4 główne zalety:
- dodajemy wyłącznie JEDEN własny przepis do akcji!
- pieczemy od piątku do poniedziałku;
- publikujemy post z przepisem na blogu, od piątku rano do poniedziałku wieczór;
- do akcji nie wolno dodawać przepisów archiwalnych, dozwolone są… tylko i wyłącznie te, opublikowane w czasie trwania wydarzenia;
- link do przepisu zamieszczamy w jednym przypiętym poście w komentarzu - post na fejsbuku zostanie utworzony w dniu rozpoczęcia wydarzenia
- na swoim blogu w poście z przepisem podajemy listę osób, które wzięły udział w akcji i wypiekały wspólnie z nami - koniecznie z podaniem linków do ich przepisów
- osoby nie mające bloga, też mogą brać udział w akcji, wystarczy jak wstawią zdjęcie z nazwą wypieku i przepisem
Mój osobisty wybór receptury z tej okazji nie był zbytnio trudny. Jednym z moich ulubionych ciast - zarówno do wypiekania jak i potem do spożywania - jest babka majonezowa i to nią właśnie zamierzam się raczyć w Dzień Kobiet.
Jest to ciasto z gatunku łatwych, prostych i przyjemnych, ze względu na jego 4 główne zalety:
- ZAWSZE wychodzi - trzymając się banalnie prostego przepisu nie można tu nic zepsuć... będę pełna podziwu dla każdego komu się spartaczenie jednak uda, bo naprawdę niełatwa to sztuka...
- Jest NADZWYCZAJNIE smaczne, puszyste i wilgotne - majonezu w ogóle tu nie czuć i nikt, kto babki posmakował nie śmie przypuszczać, że jest on jej głównym składnikiem
- Do ukręcenia TYLKO w 15 minut - prostota przygotowania jest wprost porażająca...
- DŁUGO zachowuje świeżość - nie tracąc nic na smaku, puszystości i miękkości
Jak zwykle wykorzystałam tu majonez typu "krzak" - czyli najtańszy, wyjątkowo nędznej jakości, w sumie najgorszy, jaki tylko mogłam znaleźć w sklepie - wyjątkowo się sprawdza w tym wypieku.
Taki słoiczek majonezu "do zadań specjalnych" skrzętnie chowam potem w lodówce i używam do kilku następnych babek - bo do innych celów spożywczych, ze względu na ohydny smak, raczej się on nie nadaje...
Składniki na silikonową formę z kominem, o średnicy i głębokości ok LxH 24x10 cm:
Taki słoiczek majonezu "do zadań specjalnych" skrzętnie chowam potem w lodówce i używam do kilku następnych babek - bo do innych celów spożywczych, ze względu na ohydny smak, raczej się on nie nadaje...
Składniki na silikonową formę z kominem, o średnicy i głębokości ok LxH 24x10 cm:
CIASTO
- 4 jaja - duże!
- szczypta soli
- 250g cukru
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki majonezu - czubate
- 1 aromat - najlepiej śmietankowy
- szczypta różowego barwnika spożywczego w proszku - na koniec wykałaczki
LUKIER MLECZNY
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącego mleka - ilość zależy jak bardzo płynny lukier chcemy uzyskać
- kilka kropel aromatu śmietankowego
DODATKOWO:
- słodkie cukierki - do posypania z wierzchu
W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - miksuję dobre 10 minut aż jajka będą przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel, od tego zależy sukces babki.
Dodać obie mąki, proszek do pieczenia oraz barwnik spożywczy w proszku i krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki.
Przelać ciasto do formy silikonowej, pomagając sobie łyżką - silikon nie wymaga smarowania tłuszczem i obsypywania mąką czy bułką tartą.
Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!
Przelać ciasto do formy silikonowej, pomagając sobie łyżką - silikon nie wymaga smarowania tłuszczem i obsypywania mąką czy bułką tartą.
Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!
Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - niebezpieczeństwo, że opadnie - wyłączyć grzałkę, otworzyć szeroko drzwiczki i studzić tak ciasto ok. 15 min. Po tym czasie wyją całkowicie z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
W oczekiwaniu na ostygnięcie ciasta, przyrządzić lukier, miksując ze sobą wszystkie składniki w wysokim i wąskim naczyniu.
Przy pomocy pędzelka wysmarować lekko ciepłą babkę lukrem i ozdobić słodkimi cukierkami lub cukrową posypką.
BABKI DLA FAJNYCH BABEK WYPIEKALI WSPÓLNIE Z OKAZJI DNIA KOBIET:
~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~
~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Czekoladowa babka na oleju
https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2018/03/czekoladowa-babka-na-oleju.html#more
MARCEPANOWY KĄCIK - Babeczka
https://marcepanowykacik.blogspot.com/2018/03/babeczka.html
DOROTA LAPACZ [FB] - Babka herbaciano-miodowa
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=500127607048837&set=p.500127607048837&type=3&theater
DOROTA LEGEC [FB] - Babka 3 kolory
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1730357080365449&set=p.1730357080365449&type=3&theater
CZARNA OD KUCHNI - Babka ala murzynek
https://czarrnaodkuchni.wordpress.com/2018/03/04/babka-ala-murzynek/
SŁODKIE OKRUSZKI - Prawdziwie czekoladowa babka
http://www.slodkieokruszki.pl/prawdziwie-czekoladowa-babka/
IZIONI PYSZNE SMAKI - Babka chałwowa
https://izioni-smaki.blogspot.com/2018/03/babka-chawowa.html#more
QCHNIA OSOBISTA - Wielkanocna babka drożdżowa z szafranem
https://quchniaosobista.blogspot.com/2018/03/wielkanocna-babka-drozdzowa-z-szafranem.html
ZACISZE KUCHENNE - Babka cytrynowa
https://zaciszekuchenne.blogspot.com/2018/03/babka-cytrynowa.html
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babka z płatkami czekolady
https://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2018/03/babka-z-patkami-czekolady.html
https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2018/03/czekoladowa-babka-na-oleju.html#more
MARCEPANOWY KĄCIK - Babeczka
https://marcepanowykacik.blogspot.com/2018/03/babeczka.html
DOROTA LAPACZ [FB] - Babka herbaciano-miodowa
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=500127607048837&set=p.500127607048837&type=3&theater
DOROTA LEGEC [FB] - Babka 3 kolory
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1730357080365449&set=p.1730357080365449&type=3&theater
CZARNA OD KUCHNI - Babka ala murzynek
https://czarrnaodkuchni.wordpress.com/2018/03/04/babka-ala-murzynek/
SŁODKIE OKRUSZKI - Prawdziwie czekoladowa babka
http://www.slodkieokruszki.pl/prawdziwie-czekoladowa-babka/
IZIONI PYSZNE SMAKI - Babka chałwowa
https://izioni-smaki.blogspot.com/2018/03/babka-chawowa.html#more
QCHNIA OSOBISTA - Wielkanocna babka drożdżowa z szafranem
https://quchniaosobista.blogspot.com/2018/03/wielkanocna-babka-drozdzowa-z-szafranem.html
ZACISZE KUCHENNE - Babka cytrynowa
https://zaciszekuchenne.blogspot.com/2018/03/babka-cytrynowa.html
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babka z płatkami czekolady
https://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2018/03/babka-z-patkami-czekolady.html
Pięknie się prezentuje :) Dziękuje za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńTa babka wygląda niesamowicie :D Moja córeczka byłaby zachwycona zwłaszcza kolorem ;) Dziękuję za wspólne wypiekania :)
OdpowiedzUsuńPyszna babka Asiu i pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńale cukierkowa piękna baba ;) dzięki za wspólne pieczenie ;)
OdpowiedzUsuńKochana ale cudowna babeczka, jest po prostu piękna :-)
OdpowiedzUsuńPięknie i efektownie wygląda. Dziękuję, za wspólną zabawę.
OdpowiedzUsuńWszystkie księżniczki byłyby takim ciachem zachwycone :D
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek...i pysznie wygląda..Dzięki za wspólne pieczenie...mimo, że nie jem ciasta z chęcią upiekłam babkę dla domowników i dołączyłam do akcji.
OdpowiedzUsuńZnakomity pomysł na prezent :) Wielkie dzięki. Aby tylko nie było problemu z wręczeniem to warto może zainwestować w tackę na wyroby cukiernicze - na przykład taką jak ta https://e-hurtownia-opakowan.pl/pudelko-fasonowe-jednostronnie-biale-577x310x110mm-10szt.html
OdpowiedzUsuńTaka cudnie kolorowa:-) Dziękuję za zaproszenie na wspólną akcję:-) Mamy teraz pod ręką tyle fajnych przepisów na babki:-)
OdpowiedzUsuńCo za kolor! Ciekawe, czy zachęciłby moje córeczki do zajadania 😄
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo słodko, z pewnością nada się nie tylko na dzień kobiet :)
OdpowiedzUsuńDoceniamy siłę kobiet. Stworzyliśmy kolekcję specjalnie z okazji Dnia Kobiet.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńJa uważam że obecnie najlepszą i sprawdzoną wróżką w polsce jest Alicja
wróżbę online można zamówić szybko i bezpiecznie na stronie wróżka online
Wykonuje również rytualy miłosne, naprawe zwiazku i powrót osoby na której nam zależy.
Ja zawsze zamawiam na stronie http://wrozkaalicja.pl