Kolejny Błyskawiczny Piątek w kalendarzu! Jak co tydzień w ramach tej fejsbukowej akcji chcemy jeść szybko, smacznie i nieskomplikowanie.
Kwintesencją tej zasady jest dla mnie kurczak zapiekany w naczyniu żaroodpornym. Potrawa wyjątkowo bezproblemowa w przygotowaniu, w zasadzie obiad sam się robi :) Tym razem prezentuję kuraka bez jakchkolwiek "udziwnień", eksperymentalnych ekscesów i frymuśnej marynaty. Wyłącznie w towarzystwie podstawowych przypraw. Czysta klasyka! :)
Tak przygotowany kurczak wybitnie wpisuje się w ideę akcji Błyskawiczny Piątek. Jej podsumowanie można znaleźć na blogu ... - link wkrótce :)
Składniki na porcje dla 4-6 osób - w zależności jak mocno "żarte" :
- 3 ćwiartki z kurczaka
- sól, pieprz czarny, przyprawa do kurczaka
- 2 łyżki oleju - do smażenia
- 1/4 kostki rosołowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej - płaska
- 1/4 szkl. wody + 2 łyżki do schłodzenia sosu przy jego zagęszczaniu
Przed pieczeniem |
Po upieczeniu |
Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka - ilości poszcz. przypraw wg. uznania i własnego smaku. Odstawić pod przykryciem na noc do lodówki.
Następnego dnia kurczaka obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju na patelni - najlepiej na silnym ogniu, wtedy szybciej i skuteczniej zamkną się soki w mięsie.
Po obsmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać 1/4 szkl. wody i tłuszczem ze smażenia z patelni. W wodzie rozkruszyć 1/4 kostki rosołowej - dla lepszego smaku sosu.
Naczynie żaroodporne przykryte pokrywką włożyć do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 200C - grzałka góra-dół; środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu. Piec 40 minut bez zdejmowania pokrywki.
Po tym czasie naczynie z kurczakiem wyjąć na chwilę z piekarnika - stawiać na drewnianą deskę, w żadnym wypadku na zimny blat czy metal, bo szkło pęknie; analogicznie postępować z pokrywka naczynia.
Odlać trochę sosu z pieczenia do kubka, dolać 2 łyżki zimnej wody i dosypać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, po czym dokładnie wymieszać. Taką miksturą oblać kurczaka, aby zagęścić sos. naczynie żaroodporne wstawić z powrotem do piekarnika - już bez pokrywki, aby skórka na kurczaku się zezłociła - i piec jeszcze 15 minut.
Serwowałam z gotowanymi ziemniakami i kalafiorem.
Taki klasyk na obiad chyba dogodzi każdemu :) Z ziemniaczkami i kalafiorem albo jakąś surówką to mistrzostwo :D
OdpowiedzUsuńDziękować :)
UsuńAle wyobraźcie sobie, Drogie Pandy, że jednak powyższy kurak nie dogodził każdemu. Właśnie zjechana zostałam za niego w pewnej fejsbukowej grupie kulinarnej.
Cytuję: "Ekstremalny eksces, dla posiadających w domu laboratorium". Cytuję nadal: "Błagam!!! İnternet powinien być zakazany niektórym!!! taki przepis to ujma!". Ciąg dalszy cytatów: "Nie polecam tych smaków niczemu niewinnym ludziom nie znającym się na gotowaniu". I takie tam jeszcze inne...
Hę??? Przyznaję, że mnie wmurowało...
Dobre sobie, u mnie taka klasyka najlepiej schodzi:) Osoba, która to napisała, to tylko z czystej złośliwości chyba :) /widać , smaczne i proste, nie mieści się w głowie co niektórym :)) Pozdrawiam
UsuńBo nie wyrobimy xD Niektórzy są żałośni a prawda jest taka, że tego typu proste przepisy mają potem najwięcej wejść :P Wiadomo, że doświadczone Panie Domu nie będą potrzebowały instrukcji w takim daniu ale jest wiele młodych kobiet, które dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni przeważnie jako świeżo upieczone żony i dla nich właśnie taki przepis jest zbawienny ;)
UsuńPrzyznaję, że w swoich przepisach jestem instrukcyjnie dość mocno asertywna :P
UsuńAle wyniosłam to jeszcze z młodości, gdy zaczynając gotować, biblijnie trzymałam się przepisów, bo o kucharzeniu nie miałam zielonego pojęcia ;) Rany, jak mnie wtedy wkurzały receptury z niedokładnie opisanym wykonaniem!
Stąd mój nawyk publikowania na blogu bardzo szczegółowych kroków przygotowania potrawy - żeby zaczynający swoją przygodę w kuchni (tak jak ja naście lat temu) nie zrażali się brakiem solidnego przepisu :)
Mama
UsuńAle miałaś pyszny obiadek :) Mniamm
OdpowiedzUsuńNo objadłam się do wypęku, przyznaję :P
UsuńDość często przygotowujemy taki obiadek, bo jest szybki i pyszny :D
OdpowiedzUsuńI prawie sam się robi :D Uwielbiam gdy piekarnik odwala za mnie całą robotę :D
UsuńBardzo lubię smak tak pieczonego kurczaka, pyszności Asiu :-)
OdpowiedzUsuńA gdy kurak jest jeszcze wiejski od zaprzyjaźnionego gospodarza, to już w ogóle niebo w gębie :) Wtedy sama sól i pieprz wystarczą, żeby bosko zapiekł się we własnym sosie :) Delicje! :D
UsuńKlasycznie znaczy czasami najlepiej!
OdpowiedzUsuńNaszła mnie akurat ochota na coś prostego, aromatycznego i szybkiego w przygotowaniu :)
UsuńWygląda tak, ze aż chce się zatopić zęby :))
OdpowiedzUsuńI o to chodziło! :D :D :D
UsuńJoanna Seta-Pryjomska7 stycznia 2017 20:21
OdpowiedzUsuńDziękować :)
Ale wyobraźcie sobie, Drogie Pandy, że jednak powyższy kurak nie dogodził każdemu. Właśnie zjechana zostałam za niego w pewnej fejsbukowej grupie kulinarnej.
Cytuję: "Ekstremalny eksces, dla posiadających w domu laboratorium". Cytuję nadal: "Błagam!!! İnternet powinien być zakazany niektórym!!! taki przepis to ujma!". Ciąg dalszy cytatów: "Nie polecam tych smaków niczemu niewinnym ludziom nie znającym się na gotowaniu". I takie tam jeszcze inne...
Hę??? Przyznaję, że mnie wmurowało..." nie wiem, kto to pisał, lecz ja do dań robionych w domu nie dodaję takich dodatków jak kostka rosołowa ( czysta chemia) czy przyprawy do kurczaka a jedynie sól, pieprz, papryka, czosnek czy też inne zioła które lubię lecz nie gotowy produkt jako przyprawa to nie klasyka pozdrawiam Jan
"Gotowy produkt (kostka rosołowa) jako przyprawa to nie klasyka". Raju, czemu obecnie tak gardzi się kostką rosołową? W końcu nie może być trująca, skoro jest powszechnie dostępna w sklepach i używana w kuchniach.
UsuńRozmieniając się na drobne i szukając za wszelką cenę wad zdrowotnych, można już samą solą sobie zaszkodzić.
Niech pierwszy rzuci kamieniem kto potrawy na kostce rosołowej nigdy w życiu nie jadł ;)...
Pierwszy kurczak- nie z rożna, który mi smakował. W końcu chrupuąca skórka. Dziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że tak posmakowało :)
UsuńNiem myj tego kurczaka wstaw do zamrazarki na 45 minut i takiego wbij do szklanego naczynia. nie dodawaj oleju .....tluszcz z kurczaka wytopi polej nim sucha gore od czasu do czasu ostra papryka zamiast kostki rosolowej.
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo dobry przepis ;) dziękuję za szczegóły, jednak nie wlałam całego oleju z patelni i nie dałam kostki rosołowej- pycha ! Będę tu zaglądać <3 ;) Jurla
OdpowiedzUsuńTak kurczaka robiła moja babcia, mama, teraz ja pieczę dla prawnuków
OdpowiedzUsuńSoczysty kurczak zawsze go przygotowuję na wyprawę rowerową dziękuję!
OdpowiedzUsuńDiyarbakır
OdpowiedzUsuńKırklareli
Kastamonu
Siirt
Diyarbakır
MJZW
sakarya
OdpowiedzUsuńelazığ
sinop
siirt
van
CDP
amasya evden eve nakliyat
OdpowiedzUsuńeskişehir evden eve nakliyat
ardahan evden eve nakliyat
manisa evden eve nakliyat
karaman evden eve nakliyat
HB5
E5CB0
OdpowiedzUsuńDiyarbakır Evden Eve Nakliyat
Giresun Parça Eşya Taşıma
Kayseri Lojistik
Çorum Lojistik
Zonguldak Evden Eve Nakliyat
FD278
OdpowiedzUsuńTekirdağ Parke Ustası
Bolu Evden Eve Nakliyat
Eskişehir Evden Eve Nakliyat
Tekirdağ Boya Ustası
order sarms
buy steroid cycles
Samsun Evden Eve Nakliyat
buy oxandrolone anavar
Giresun Evden Eve Nakliyat
AD154
OdpowiedzUsuńZonguldak Şehirler Arası Nakliyat
Artvin Şehir İçi Nakliyat
Yalova Şehirler Arası Nakliyat
Ankara Parke Ustası
Expanse Coin Hangi Borsada
Chat Gpt Coin Hangi Borsada
Kütahya Şehirler Arası Nakliyat
Bone Coin Hangi Borsada
Tesla Coin Hangi Borsada
15FC2
OdpowiedzUsuńbinance indirim kodu
84090
OdpowiedzUsuńrize sohbet chat
Hatay Ucretsiz Sohbet
muğla görüntülü sohbet ücretsiz
osmaniye ücretsiz sohbet
kırşehir sesli mobil sohbet
balıkesir tamamen ücretsiz sohbet siteleri
sakarya canlı sohbet sitesi
tekirdağ canlı sohbet siteleri ücretsiz
ankara canli sohbet
54C9B
OdpowiedzUsuńcanlı görüntülü sohbet
canlı görüntülü sohbet siteleri
Mardin Rastgele Sohbet Uygulaması
yalova canlı sohbet
Kilis Görüntülü Canlı Sohbet
bursa sesli görüntülü sohbet
kastamonu kadınlarla ücretsiz sohbet
muhabbet sohbet
sohbet sitesi
CFC63
OdpowiedzUsuńWabi Coin Hangi Borsada
Linkedin Beğeni Satın Al
Kaspa Coin Hangi Borsada
Big Wolf Coin Hangi Borsada
Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır
Binance Sahibi Kim
Sohbet
Mefa Coin Hangi Borsada
Bitcoin Giriş Nasıl Yapılır