źródło: grillway.pl |
Miałam ostatnio okazję, całkiem niedawno bo 11 sierpnia 2016r., zawitać na uroczyste otwarcie nowej burgerowni na mapie kulinarnej Gdyni.
Grill Way Bar - American Burger zlokalizowany jest w bardzo dogodnym miejscu, bo przy ulicy Świętojańskiej 108, która to staje się powoli kulinarnym centrum miasta. Powstaje tu coraz więcej niszowych barów i knajpek, oferujących wyspecjalizowane menu, targetujące określony typ konsumenta i serwujące unikatowe potrawy.
Grill Way Bar skierowany jest wybitnie do amatorów burgera w iście amerykańskim stylu, gdzie główne skrzypce gra pierwszorzędne mięso i wyborna buła. Jak zachęca właściciel: "można tu skosztować
różnorodnych burgerów przyrządzanych z najwyższej jakości produktów, zgodnie z
recepturami dobrej amerykańskiej kuchni".
źródło: grillway.pl |
Każdy znajdzie tu coś dla siebie, gdyż menu zawiera propozycje kilkunastu zestawów smakowych. Zaczynając od klasycznych Classic Burger z sosem BBQ,
Cheese Burger z serem cheddar, poprzez burgery smakowe jak choćby Curry Burger z grillowaną cukinią, Italian
Burger z grillowaną salami peperoni, Onion Burger z krążkami cebulowymi, aż po
ekstremalne smaki typu Diablo Hot Spice Burger – "piekielnie pikantny o mocy
porównywalnej do ukąszenia skorpiona" jak twierdzi szef kuchni :) Nawet wegetarianie i bezglutenowcy znajdą tu też coś dla siebie :)
Przyznam szczerze, że początkowo taka mnogość wyboru mnie zdeczko zmartwiła, gdyż z mojego doświadczenia wynika, że im krótsza karta dań, tym świeższe składniki i lepsza jakość potraw. Ale autorka burgerowych pomysłów, która tworzyła oryginalne menu, szybko mnie wyprowadziła z błędu :) Ideą bowiem było tu wyjście na przeciw klientowi i stworzenie połączeń smakowych pod każdy gust, a to za sprawą żonglowania świeżymi dodatkami. Sedno potrawy i tak pozostaje to samo - czyli wyśmienita wołowina, zawsze świeża i ugrillowana do idealnej kombinacji soczystości oraz wysmażenia.
Ale mięso i kompozycja dodatków to tylko część udanego burgera. Wszystko to musi być przecież podane w odpowiedniej bule. I to nie byle jakiej! Pieczywko bowiem wypiekane jest przez niszową, rodzinną piekarnię z Gdyni, codziennie dostarczane świeże, a jego receptura dostosowana jest pod specjalne potrzeby knajpki. Nie ma co, buła pieczona i serwowana z pasją! :)
źródło: grillway.pl |
Jednak najeść się to nie wszystko! Właścicielom, zależy również na wyjątkowej atmosferze. Lokal ma być "miejscem wielokulturowym, tolerancyjnym i otwartym na ludzi; punktem spotkań
towarzyskich, w którym celebruje się jedzenie, słucha muzyki i rozmawia z
przyjaciółmi". Hołdując tej filozofii, w dniu otwarcia klienci karmieni byli nie tylko wyśmienitymi burgerami, ale też dobrą muzą. Wyjątkowe brzmienia zapewniał DJ NOZ - Vice Mistrz Polski Red Bull
Thre3style :)
Podsumowując, miejsce mnie zaintrygowało i zaciekawiło. Najadłam się tu smacznie. Z ciekawością będę śledzić dalsze losy knajpki i mieć na oku kierunek rozwoju, w którym będzie ona podążać. "Najwyższe standardy" i "Przez żołądek do serca" to hasła główne odzwierciedlające politykę prowadzenia tego biznesu. Stawianie na jakość, a nie na ilość i bycie wiernym obranej, kulinarnej filozofii to godne pochwały zamierzenie, ale szara rzeczywistość niestety często weryfikuje plany.
Bo zapodać klientowi smacznego burgera dobrej jakości w atrakcyjnej cenie wcale nie jest tak łatwo! Wierzę, że gdyński Grill Way Bar - American Burger przyszłość ma przed sobą kolorową. I że będę mogła tu nie raz jeszcze wracać, aby delektować się kolejnymi burgerowymi pozycjami z menu :)
źródło: grillway.pl |
Żadnych wrażeń bardziej wizualnych, zapraszam na fotorelację z otwarcia wraz z komentarzami poniżej.
___________________~"~___________________
Grill Way Bar - American Burger zlokalizowany został w kamienicy w ciągu ulicy Świętojańskiej w centrum Gdyni. Miejsce całkiem dogodne, niezbyt daleko od peronu kolejki SKM Wzgórze Maksymiliana, tuż obok przystanku trolejbusowego i kilkanaście minut spacerkiem od morza.
Przed wejściem, na klientów w pełnej gotowości czekały zachęcające do poleniuchowania leżaki i tzw. "ogródek piwny". Szkoda, że przelotne deszcze akurat nawiedzały Gdynię, bo z lekka odstraszały amatorów leżakowania...
Wnętrze zaprojektowane w surowym, industrialnym stylu. Wykończone betonem, połączeniem drewna i metalu oraz klimatyczną cegłą. Takie przeniesienie się w czasie do hal przemysłowych z minionej epoki. Prosto, nostalgicznie i ze swoistym wdziękiem :)
Epicentrum knajpki stanowi bar, a za nim przemiła obsługa :) |
30%-wa obniżka z okazji inauguracji otwarcia knajpki szybko zanęciła wielu klientów :)
Menu okazało się przebogate! W roli głównej - burger w kilkunastu smakach z podziałem na preferowany stopień ostrości. |
Buła serwowana była na tekturowo-papierowym ekwiwalencie "talerza" - dobry patent na odciążenie obsługi od zmywania ;)
Kolejnym moim podejściem był Cheese. Klasyka Amerykańskiego Burgera bez podróby! Dodatki stanowiły tu: ser cheddar, świeży pomidor, sałata, czerwona cebula, ogórek korniszony oraz sos amerykański. |
___________________~"~___________________
Podsumowując: wizytę w gdyńskim Grill Way Bar uważam za udaną!
Najadłam się smacznie, duszę klimatyczną muzą nasyciłam, ciekawym wnętrzem się opatrzyłam, z interesującymi ludźmi pokonwersowałam :)
Nie omieszkam wrócić wkrótce po więcej!
Byłem tam i moja ocena to 5/5. Mieso i buły miazga! Fajny wystroj, nie przesadzony tylko idealny, zeby wpasc ze znajomymi na porzadne jedzenie! Sztos!
OdpowiedzUsuń