Cydr staje się ostatnio jednym z moich ulubionych trunków. Jest on coraz bardziej popularnym napitkiem na moim stole. Delektuję się nim głównie ze względu na jego świeżość i rześkość, unikatowy słodko-kwaśny posmak oraz urok delikatnych bąbelków na języku.
[źródło: Cydr Grójecki] |
Oprócz nieocenionych walorów trunkowych, odkryłam również intrygujące zastosowanie cydru w kuchni. Używam go nie tylko do nadania aromatu potrawom wytrawnym. Eksperymentuję z nim również przy przygotowywaniu różnorakich słodkości, czego przykładem jest właśnie poniższy wypiek
Zapraszam na aromatyczne ciasto z dodatkiem Grójeckiego Cydru Jabłkowego oraz cytryny i czereśni. Jak dla mnie kwintesencja smaków lata :)
Część zawartości cydrowej butelki wykorzystałam jako główny składnik ciasta. Resztą zaś z przyjemnością delektowałam się w oczekiwaniu na wyjęcie gotowego specjału z piekarnika - jakoś wyjątkowo czas pieczenia mi się tu nie dłużył :)
Składniki na formę silikonową o kształcie kwiatka i średnicy 25cm:
- 3 jajka - duże
- 125g cukru
- 1 mały cukier wanilinowy [10g]
- szczypta soli
- 125ml oleju
- skórka starta z 1 cytryny
- 250g mąki - u mnie tortowa, typ 450
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125ml Cydru Grójeckiego
- 2-3 garście czereśni - wcześniej wydrylowanych
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć za pomocą miksera z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę - aż osiągnie fakturę gęstego kogla-mogla.
Ustawić mikser na wolne obroty i wlewać powoli olej. Dorzucić skórkę startą z 1 cytryny - cytrynę wcześniej wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i sparzyć przez kilka minut wrzątkiem.
Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i domieszać do ciasta wraz z wlewanym powoli gazowanym cydrem - mikser nadal ustawiony na wolne obroty.
W oddzielnej misce ubić mikserem białka ze szczyptą soli na sztywną pianę - sól dodaje tu pianie trwałości.
Ubitą pianę wmieszać delikatnie za pomocą dużej miski do pozostałej masy - mieszać ostrożnie, aby nie uszkodzić zbytnio struktury piany, to ona sprawia, że ciasto wychodzi niesamowicie puszyste.
Ciasto wylać do formy - u mnie forma silikonowa o kształcie kwiatka i średnicy 25cm w najszerszym przekroju; z racji formy silikonowej, nie wymagane tu było smarowanie jej masłem i wysypywanie bułką tartą.
Czereśnie umyć. osuszyć na sitku, wydrylować. Wrzucić na wierzch wylanego do formy ciasta.
Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 40-45 minut - środkowy poziom; grzałka góra-dół; bez termoobiegu. Stan upieczenia sprawdzać testem "patyczka".
Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia w formie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
fajny pomysł na dolanie do ciasta cydru :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) To między innymi te bąbelki cydrowe nadały ciastu takiej puszystości :)
UsuńTwoje ciacho wygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie Gosiu :) Pozdrowionka i buziaki również ode mnie :)
UsuńSmaczne musi być takie ciasto, wydaje się bardzo puszyste.
OdpowiedzUsuńBąbelkowy cydr i ubita piana z białek nadały tu takiej puszystości :) Jadło się jak chmurkę z nieba :P
UsuńCydr jest fajnym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńWyśmienity do konsumpcji sam w sobie :D Ale i świetny dodatek do wypieków i innych potraw :)
UsuńWspaniałe! Wygląda tak apetycznie, że kubki smakowe same pracują na jego widok :D Świetny pomysł z dodatkiem cydru :)
OdpowiedzUsuńDzięki serdeczne Kochana :) Przemile takie komplementa czytać :)
UsuńAleż to musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńJest! Nie ściemniam :D
UsuńMy nigdy cydru nie piłyśmy a gdzie tutaj taki wypiek! :D W przekroju prezentuje się najsmaczniej :D
OdpowiedzUsuńPolecam nadrobić cydrowe zaległości, bo jest boski zarówno do samodzielnego wypicia, jak i użycia jako składnik w wypieku :)
Usuńale pięknie wyrosło;)
OdpowiedzUsuńDzięki Kochana :) Faktycznie rosło jak szalone, aż bałam się, że w trakcie pieczenia opuści foremkę ;)
Usuń