Strony

niedziela, 13 marca 2016

Tarta z fasolką szparagową na boczku

Przyrumieniony boczuś, zezłocona cebulka, aromatyczny pomidor suszony i pyszna fasolka szparagowa - to jest dopiero połączenie smaków!


Tarta to klasyka obiadowa w mojej kuchni. Przy jej przyrządzaniu, używam za każdym razem różnych dodatków, stąd zawsze wychodzi troszkę inna i nie sposób się nią znudzić. 

Przygotowuję ją na domowym, własnoręcznie robionym, półkruchym cieście - moja wersja idealnego ciasta na tartę TU - co dodatkowo dodaje tu smaku. Ciasto takie zwykle mrożę w porcjach i mam potem na późniejsze wykorzystanie do szybkiego obiadu.

Dla nas z Panem Mężem, tartowego posiłku zawsze starcza na 2 dni. Wyśmienicie odgrzewa się ją następnego dnia w mikrofali, a i ze sobą do pracy w pojemniku można zawsze zabrać. Syto i treściwie! I o to chodziło!

Dla ciekawskich, inne moje wariacje w temacie tarty to:

Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka):
  • 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na idealne ciasto na tartę TU
  • 250g boczku
  • 3 średnie cebule
  • 200g zielonej fasolki szparagowej - mrożonej
  • 6 szt pomidorów suszonych - z zalewy
  • 125g sera mozzarella (1 kulka)
  • 2 jaja - lub 1 całe jajko i 1 z białek pozostałych z przygotowywania ciasta na tartę
  • 150ml śmietany 18%
  • 1/2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi przyprawami
  • masło i kasza manna - do wysmarowania i obsypania formy

Poniżej fotorelacja, krok po kroku, z tworzenia kolejnych warstw tarty:
 


Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry.

Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - zapobiega przywieraniu. 

Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.

Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja grzania góra-dół, bez termoobiegu. Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. 


W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.

Boczek pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na patelni, aż mięso się ładnie zrumieni, a tłuszcz wytopi. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia. 

Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć do zezłocenia na wytopionym z boczku tłuszczu.

Porcję zamrożonej fasolki szparagowej ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku.

Pomidory suszone z zalewy pokroić w drobna kostkę.

Ser mozzarella zetrzeć na największych oczkach tarki.


Jajka rozbełtać widelcem w wysokim naczyniu. Dodać do nich śmietanę, mąkę oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie wymieszać. 

Składniki po kolei wykładać na podpieczony i wystudzony spód tarty, w kolejności: fasolka szparagowa, boczek, pomidory suszone, cebula, mozarella. Na to wylać masę jajeczną.

Tak przygotowaną tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180C ok. 20-25 min. do roztopienia i zarumienienia się sera oraz ścięcia jajek.  


2 komentarze:

  1. Zjadłabym z chęcią duuuuży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duuuży kawałek to zjadł już Pan Mąż, tak duży, że nic nie zostało :P

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)