Strony

sobota, 27 lutego 2016

Sałatka z kalarepy, ogórka i selera naciowego

Dietetyczna sałatka z prozdrowotną kalarepą w roli głównej


Sałatkę z selera naciowego już kiedyś przygotowywałam, ale w mocno selerowej wersji, bo z selerem konserwowym: Sałatka z selera naciowego z dodatkiem bakalii. Niedowiarkom powtarzam, że seler był tu naprawdę niemal niewyczuwalny, choć w składzie go dużo. W połączeniu ze świeżym ogórkiem i słodkimi bakaliami, smak selera nie wybijał się zbytnio, a całość była cudownie orzeźwiająca i soczysta.

Tym razem zastąpiłam seler konserwowy świeżą kalarepą i efekt był jeszcze bardziej ożywczy! Chrupiąca, słodkawa w smaku, delikatna kalarepa dodała sałatce jeszcze więcej lekkości.

Przy okazji nie sposób nie wspomnieć o prozdrowotnych właściwościach kalarepy, która zawiera przeciwutleniacze, dostarcza witamin (z grupy B, C, K, beta-karotenu) i soli mineralnych (wapnia, magnezu, żelaza i fosforu), a także zawiera luteinę i zaliczana jest do warzyw nieuczulających. Wskazana zwłaszcza w diecie cukrzycowej - bo bardzo wolno podnosi poziom cukru we krwi, a jednocześnie nie jest kaloryczna - lub dla tych którzy choć cukrzycy nie mają, to zmagają się z nieregularnymi wahaniami cukru - tak jak ja... [źródło: www.smaczny.pl]


Składniki na 1 średnią miskę:
  • 1/2 pęczka selera naciowego
  • 1 ogórek świeży - długi
  • 2 średnie kalarepy
  • 1 garść żurawiny suszonej
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść ziaren słonecznika - uprażyć na patelni
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sol i pieprz - do smaku
Łodygi selera umyć i pokroić w centymetrowe kawałki. Kalarepę obrać z wierzchniej warstwy, pokroić w cienkie plastry, a następnie w słupki. Świeżego ogórka obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Ziarna słonecznika uprażyć na złoto na gorącej patelni - w ten sposób oddadzą więcej smaku i aromatu

Wszystko przełożyć do miski. Dołożyć żurawinę i rodzynki.

Przygotować sos z jogurtu i podstawowych przypraw, po czym wymieszać go z resztą produktów w misce. 

Całość odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, dla "przegryzienia się" składników.

Lekka, dietetyczna, zdrowa i pożywna sałatka gotowa!


 

4 komentarze:

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)