Czapka, szalik, rękawiczki, ubieranie na cebulkę. Nic nie dają! Nadal po każdym wyjściu na zewnątrz wracam zmarznięta, zasmarkana i zła. Jakoś przeraźliwie wrażliwa na pogodę się zrobiłam. Ciągle mi zimno i wiecznie z nosa cieknie. Może to cudownie długie lato mnie rozpieściło i szok termiczny przeżywam? A przecież to jeszcze nie są siarczyste mrozy. O raju, jak ja przetrwam zimę???
Pośród tej jesiennej słoty, jedyne co mnie ratuje i w dobrym humorze trzyma, to talerz gorącej zupy, jaką się raczę po powrocie do domu. Gar pożywnego płynu niemalże codziennie czeka w gotowości na kuchence, żeby poratować zziębnięte gardło i przeczyścić zapchany nos. To działa! Dodatkowo wielce pozytywnie wpływa na poprawę humoru, dobijanego jesiennymi warunkami za oknem :)
Patenty na zupne wspaniałości czerpię ostatnio głównie z książki Wydawnictwa M pt. Zdrowe zupy. Wydana pod dewizą: Zdrowe Zdrowie i opracowana przez autorów: Rebeccę Katzi Mat'a Edelson, książka ta dostępna jest w księgarni internetowej Klubu DPD. Zapraszam do podejrzenia mojej wcześniejszej recenzji.
Przepisy jakie już wykorzystałam to:
Teraz kolej na Prowansalską zupę z soczewicy. Jak piszą autorzy, zupa ta dowodzi, iż francuskie potrawy mogą być lekkie i nie zawierać śmietany. Supergwiazdą w tym przepisie jest soczewica! Idealnie nasyca, przy okazji dostarczając wysokiej ilości błonnika i pozostawia poczucie zjedzenia wspaniałego, treściwego posiłku. Warto też wspomnieć o szczodrym dodatku ziół prowansalskich, które dodają niesamowitego wprost aromatu.
Składniki na 6 porcji:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula - duża
- 2 marchewki - średnie
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich - w oryginale było tylko 1 i 1/2 łyżeczki; ale co mi tam, lubię zioła prowansalskie :)
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli - lub więcej, w zależności od smaku
- 4 pomidory - w oryginale była puszka krojonych pomidorów [450g], ale miałam akurat świeże
- 1 szkl. suszonej zielonej soczewicy
- 1,5l [6 szkl.] bulionu warzywnego lub mięsnego - ja dodałam akurat rosół jaki miałam zawekowany w słoiczkach
- 1 liść laurowy - duży
- sok z cytryny
- 3 szkl. szpinaku - mocno upakowane
Dołożyć pokrojone w średnią kostkę: marchewkę oraz seler naciowy, dosypać 1/2 łyżeczki soli i smażyć przez ok. 8 minut, aż warzywa będą miękkie i złotobrązowe.
Dodać czosnek pokrojony w plasterki - nie cierpię używać praski do czosnku i przeważnie go drobno siekam lub kroję w cienkie plastry - i dosmażać jeszcze 30 sekund. Następnie dosypać zioła prowansalskie, 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/4 łyżeczki soli.
Do garnka dorzucić pokrojone w średnią kostkę pomidory, suszoną soczewicę i liść laurowy. Zalać bulionem. Zwiększyć ogień do dużego i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do małego, przykryć garnek pokrywką i gotować, aż soczewica będzie miękka czyli ok. 25 minut.
Na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.
I tu na chwilę odbiegnę od oryginalnego przepisu. W książce sugerowano rozłożenie szpinaku do talerzy i zalanie gorącą zupą. Ja jednak posiekany drobno szpinak wraz z łodyżkami dodałam do garnka i pogotowałam jeszcze 2 minuty.
Zupę podawać gorącą. Można ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni lub w zamrażarce do 3 miesięcy.
ależ musi rozgrzewać!:)
OdpowiedzUsuńA jakże! :D
UsuńKoniecznie muszę ugotować tę zupę. Uwielbiam dodatek szpinaku w różnych potrawach. Gdy tylko zaopatrzę się w brakujące składniki, biorę się do roboty.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Cieszę się, że zainspirowałam i z góry smacznego życzę :*
UsuńZupy w chłodne dni najlepiej rozgrzewają, a Twoja jest bogata w smaku i na pewno pyszna. Uwielbiam zupy i chętnie taką zrobię :)
OdpowiedzUsuńFajnie, że Ci się podoba :*
UsuńRzeczywiście teraz człowiek ma ochotę na różne zupy :)
OdpowiedzUsuńNa zupy i wszelkie inne potrawy mocno rozgrzewające :) Choć naleweczką do herbatki też nie pogardzę :P
UsuńA ja za naleweczkę podziękuję :D
UsuńZupka wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję przepięknie :*
Usuńzupa wygląda bardzo dobrze, aż chce się jeść
OdpowiedzUsuńTo bardzo cenny komplement dla blogera, gdy gość nabiera ochoty na prezentowaną potrawę :) Dzięki!
UsuńBardzo treściwa zupa i takie właśnie lubimy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się, że się Wam podoba :)
UsuńTo coś dla mnie 💜 💛 bardzo lubię czerwoną soczewicę.
OdpowiedzUsuńTo jeden z moich ulubionych, treściwych dodatków do zupy :) Zdrowy, a jednocześnie zapychający :)
UsuńSzalejesz z zupami. Pysznie.
OdpowiedzUsuńSzaleję, szaleję, wiem :) Ale przy aktualnej pogodzie talerz gorrrrrącej zupy to jedyne, co trzyma w ryzach moje przeziębienie ;)
UsuńJestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuńs Benjaminem bylo naprosto skvělé pracovat. byl velmi jasný, důkladný a trpělivý, když prováděl mou ženu a mě procesem půjčky. byl také velmi aktuální a tvrdě pracoval, aby se ujistil, že je vše připraveno jít před uzavřením půjčky. pan benjamin je úvěrový úředník spolupracující se skupinou investorů, kteří nám pomáhají získat prostředky na nákup našeho nového domu, můžete ho kontaktovat, pokud chcete získat půjčku za dostupnou nízkou sazbu 2 rio e-mailem. 247officedept@gmail.com nebo whatsapp chat: + 1-989-394-3740
OdpowiedzUsuńMay I simply just say what a relief to discover someone that actually knows what they are talking about online. You actually know how to bring an issue to light and make it important.
OdpowiedzUsuń토토
메이저사이트
A lot more people ought to look at this and understand this side of the story. It’s surprising you aren’t more popular given that you definitely possess the gift. 경마사이트
OdpowiedzUsuńIt’s nearly impossible to find well-informed people in this particular topic,
OdpowiedzUsuńbut you sound like you know what you’re talking about! 사설토토
great
OdpowiedzUsuńthanks for sharing this is very helpful
OdpowiedzUsuńbetmatik
kralbet
betpark
tipobet
slot siteleri
kibris bahis siteleri
poker siteleri
bonus veren siteler
mobil ödeme bahis
A6744
elf bar
OdpowiedzUsuńbinance hesap açma
sms onay
ZPBNU2
lentil soup is very amazing dish in autumn rain. The recipe is very tasty and easy to made. I like this scope very much. I also try in my home. Thankyou for share with us. Now its time to avail Limo service West Palm Beach for more information.
OdpowiedzUsuńThis soup looks so good and recipe is also very good and delicious. I really love this. Thankyou for sharing with us. I must try in my kitchen. Now its time to avail Car Services in Orlando for more information.
OdpowiedzUsuńLavender Oil For Hair, we can unlock the secrets of lavender oil and enjoy the rewards of strong, vibrant tresses. However, as with any natural remedy, it is essential to use lavender oil responsibly and consult a healthcare professional if you have any underlying health concerns or sensitivities. So, embrace the soothing and nourishing properties of lavender oil, and let your hair shine with natural beauty.
OdpowiedzUsuńI dont like this soup. I just like the hot and sour soap
OdpowiedzUsuńdobry tytuł.
OdpowiedzUsuńA steaming mug of nourishing broth delivers unsurpassed internal comfort, providing a calming respite from the crisp winter season. boat rental abu dhabi
OdpowiedzUsuńI've been researching top surgeons for abdominoplasty Dubai, and Dr. Shahram seems outstanding. He's a fellow of EBOPRAS, a member of the Royal College of Surgeons in Ireland, and on specialist registers in both the UK and Hungary. Plus, he's licensed in the UAE with DHA and DHCC, ensuring high standards and expertise.
OdpowiedzUsuńA steaming plate of creamy risotto delivers unmatched satisfaction, offering a hearty meal that nourishes both body and soul during the chilly season. Cisco distributors in dubai
OdpowiedzUsuńتقدم شركة تنظيف منازل عمالة فلبينية مجموعة متميزة من أفضل خدمات تنظيف المنازل على أعلي مستوي من الجودة والدقة.
OdpowiedzUsuńشركة تنظيف منازل بالدمام
اذا كنت تبحث عن شركة نقل عفش موثوقه فنقدم لك شركة سبيدواي لتقديم افضل خدمة نقل عفش واثاث بالسعودية.
OdpowiedzUsuńدينا نقل عفش حي الملقا
شركة نقل عفش بالرياض باكستاني
دينا نقل عفش حي الدار البيضاء