W ramach treningu przed-wielkanocnego, piekłam w miniony weekend, wraz z Ciastem na niedzielę, słodkości na bazie drożdży. W akcji Rośnie jak na drożdżach wspólnie dawaliśmy popis naszemu entuzjazmowi na punkcie drożdżowych ciast, babek, rogalików i bułek. Wszystko oczywiście okraszone dużą dozą słodyczy :)
Postawiłam na klasykę i mojego popisowego ślimaka drożdżowego, którego wypiekam często i namiętnie, a bez którego nie wyobrażam sobie niedzielnego popołudnia przy herbacie czy kawie :) Proponuję zajrzeć również poniżej:
Tym razem jako nadzienia użyłam tu gotowej masy makowej oraz dżemu z czarnej porzeczki. Bogate miała wnętrzności ta moja drożdżówa! :D
Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:
ROZCZYN DROŻDŻOWY:
- 40g świeżych drożdży
- 75g masła
- 200ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 500g mąki pszennej
- 100g cukru
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki soli
- 1/2 słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki [150ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany; można użyć dowolnego dżemu, ważne żeby był jednak lekko kwaskowaty
- 1/2 puszki gotowej masy makowej [425g]
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Po zdjęciu z ognia wkruszyć drożdże i dołożyć po 1 łyżeczce mąki i cukru – jako pożywki. Dobrze rozmieszać całość i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż rozczyn „ruszy”. Używać wysokiego naczynka i pilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;)
Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie. Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy.
Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. W końcowej fazie można ewentualnie ciasto „dorobić” ręcznie.
Miskę od wyrabiania ciasta opruszyć mąką, przełożyć do niej z powrotem ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać.
Podzielić na 3 równe części, z każdej uformować wałek, następnie każdy rozwałkować na długie, prostokątne placki.
Wzdłuż długiego brzegu każdego placka nałożyć najpierw węższy pasek dżemu porzeczkowego – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody - a następnie szerszy pas masy makowej. Całość potem zrolować, tak aby otrzymać wałek z ciasta bogato nadziany. Dokładnie zlepić końce, by nadzienie się nie wydostało.
Wałki ciasta ułożyć, w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, formując „ślimaka” – układać zlepieniem do dołu, rant się wtedy zapiecze i mniejsza szansa wypłynięcia nadzienia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu.
Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić w formie do ostygnięcia - zbyt wczesne wyjęcie z tortownicy może sprawić, że ciasto straci kształt, bo nadzienia jest tu bardzo dużo.
Po wystudzeniu polać lukrem. Lukier ucierać mikserem w wysokim naczyniu za pomocą pojedynczego trzepaka. Ilość dodanych łyżek płynów będzie zależała od tego, jak gęsty ostatecznie chcemy lukier uzyskać - u mnie średnio-płynny, łatwo oblewał ciasto, ale trochę spływał po bokach, nic to - szybko zastygał :)
DROŻDŻOWE CUDA WYPIEKALI:
~"~"~"~"~"~"~"~"~""~"~"~"~
GRUNT TO PRZEPIS! - Ślimak drożdżowy z makiem
https://grunttoprzepis.blogspot.com/2018/03/slimak-drozdzowy-z-makiem.html
MARCEPANOWY KĄCIK - Ciasto drożdżowe z chałwą
https://marcepanowykacik.blogspot.com/2018/03/ciasto-drozdzowe-z-chawa.html
DORCIA W KUCHNI [FB] - Placek drożdżowy (jeszcze gorący)
https://www.facebook.com/dorotalapacz/posts/1048212918650571?hc_location=ufi
KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami
https://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2018/03/przytulane-drozdzowki-ze-sliwkami-i.html
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE = Zakręcona drożdżówka z makiem
https://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2018/03/zakrecona-drozdzowka-z-makiem.html
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Chałka drożdżowa
https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2018/03/chaka-drozdzowa.html
GRUNT TO PRZEPIS! - Ślimak drożdżowy z makiem
https://grunttoprzepis.blogspot.com/2018/03/slimak-drozdzowy-z-makiem.html
MARCEPANOWY KĄCIK - Ciasto drożdżowe z chałwą
https://marcepanowykacik.blogspot.com/2018/03/ciasto-drozdzowe-z-chawa.html
DORCIA W KUCHNI [FB] - Placek drożdżowy (jeszcze gorący)
https://www.facebook.com/dorotalapacz/posts/1048212918650571?hc_location=ufi
KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami
https://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2018/03/przytulane-drozdzowki-ze-sliwkami-i.html
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE = Zakręcona drożdżówka z makiem
https://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2018/03/zakrecona-drozdzowka-z-makiem.html
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Chałka drożdżowa
https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2018/03/chaka-drozdzowa.html
Joasiu pomysłowa i piękna drożdżówka. Dziękuję za wspólne pieczenie -:)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że się podoba :) Buziaki ślę w podzięce za wspólną zabawę :* I do następnej akcji wkrótce!
UsuńUwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńPokaż mi palcem kto nie uwielbia makowca :D A nawet jeśli :P To jak go nakarmię swoim - szybko zmieni zdanie :P
UsuńUwielbiam drożdżowe ciasta, a z makiem wręcz kocham. Żałuję, że nie piekłam z Wami. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńBrakowało nam Ciebie, Dorotko, bardzo :* Może uda Ci się za tydzień do wspólnej akcji dołączyć? Pozdrawiam i ściskam :*
UsuńWspaniały ślimak, a dodatek czarnej porzeczki to genialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólną zabawę :)
Ale super ślimak, aż ślinka cieknie.Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńile maku...wow! uwielbiam i już wiem z czyjego przepisu zrobię makowca na świeta ;) Dziękuję za wspólne wypiekanie ;)
OdpowiedzUsuńKurcze, nie wpadłam na to, by że zamiast strucli zrobić takie cudo. 😍
OdpowiedzUsuńWłaśnie teraz mamy ochotę na ciasto z makiem <3
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :D
OdpowiedzUsuńMmm- można to nazwać makowym torcikiem :D Uwielbiam połączenie drożdżowego z makiem- smaki dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńMnie też drożdżowe kojarzy się ze smakami dzieciństwa. Nie zapomnę jak Rodzicielka w ogromnej misce łazienkowej ciasto wyrabiała, bo tyle go było ;) A potem makowiec za makowcem był wyjmowany z piekarnika :)
Usuń