Choć z natury zbytnio mięsożerna nie jestem, od czasu do czasu nachodzi mnie niemożebna ochota na mięsiwo. Potrafię wtedy zajadać się mięsem bez zbędnych dodatków w postaci ziemniaków, makaronu czy kopytek. Talerz z solidną porcją aromatycznie przyrządzonego mięsa wystarcza mi do szczęścia - no może pozwolę sobie do niego dołożyć krzynę zieleniny.
Tym razem moja kulinarna chcica nakręciła swe kubki smakowe na kurczaka. A że lato w pełni, słońce i upał za oknem, nie przemawiały do mnie ciężkie, mięsne sosy, tylko mięsiowo w bardziej lżejszej wersji. Te wymagania spełnił z nawiązką kurczak grillowany!
Kurczaka zamarynowałam dzień wcześniej w wonnym zestawie przypraw: sól, pieprz ziołowy i suszony czosnek niedźwiedzi. Aby czosnkowej dobroci było tu jeszcze więcej, mięso wysmarowałam dodatkowo kremowym w konsystencji sosem czosnkowym od FOLWARK.
Następnego dnia, solidnie przesiąknięty czosnkiem kurczak, trafił wprost na patelnię grillową. Zapach podczas smażenia był obłędny! A moje kubki smakowe podczas jedzenia - satysfakcjonująco zaspokojone :)
Z racji niedużej pracochłonności dania, dodaję przepis do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek. Jej podsumowanie można znaleźć u mnie na blogu: Błyskawiczny Piątek - Podsumowanie z dnia 30.06.2017r.
Składniki na 2 porcje:
- 2 podwójne piersi z kurczaka - duże
- 1-2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- sos czosnkowy FOLWARK - do zamarynowania mięsa
- sól, pieprz ziołowy - do smaku
- olej rzepakowy - do smażenia
Piersi z kurczaka dokładnie umyć pod gorącą wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić na połówki i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
Przyprawić z obydwu stron solą, pieprzem ziołowym i suszonym czosnkiem ziołowym. Dodatkowo zamarynować w sosie czosnkowym FOLWARK.
Odstawić pod przykryciem do lodówki na kilka godzin do przesiąknięcia smakami - ja preferuję pozostawić je w lodówce na noc.
Na godzinę przed smażeniem, wyjąć kurczaka z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej - złota zasada smażenia mięsa zakazuje przyrządzać je zimne, bo wtedy włókna mięsa w szoku termicznym zbytnio się obkurczają i potrawa może wyjść twardawa.
Tuż przed smażeniem mięso polać lekko z obydwu stron olejem rzepakowym - oleju nie wylewa się wprost na patelnię, tylko obsącza w nim mięso.
Smażyć na mocno nagrzanej patelni grillowej, na dość dużym ogniu, po kilka minut z obydwu stron, do zarumienienia. Potem chwilę można dosmażać na małym ogniu, aby kurczak nie okazał surowy w środku. Gotowe!
Kurczaka podawałam wraz ze szparagami z wody.
Bardzo smakowite danie :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie dziękuję :)
UsuńJuż czuję ten aromat...Czosnek niedźwiedzi uwielbiam, a całe danie wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki serdeczne :) Podzielam Twoje zamiłowanie do czosnku niedźwiedziego :) Żałuję tylko strasznie, że nie mam dostępu do jego świeżej wersji i wyłącznie korzystam z suszonego.
UsuńMniam jaki pyszny:) dziękuję Asiu za wspólny piąteczek :)
OdpowiedzUsuńJa tez odsyłam gorące podziękowania i uściski :) Zabawa była przednia! :D
UsuńW tym momencie pochłonęła bym to danie w całości tak smakowicie wygląda😃
OdpowiedzUsuń43 yr old Developer II Abdul Siaskowski, hailing from Maple Ridge enjoys watching movies like Divine Horsemen: The Living Gods of Haiti and Photography. Took a trip to Thracian Tomb of Sveshtari and drives a Corvette. mozesz szukac tutaj
OdpowiedzUsuńThe content on this blog is very detailed, and I haven't seen anything like it before. It can be updated at any time. Please visit our article for more information about Android text messages generator. This article explains how to fool people with a fake chat.
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńThe Global Hues fosters connections among ambitious entrepreneurs worldwide. Through our platform, you can network, collaborate, and exchange ideas with like-minded individuals, creating opportunities for growth and innovation.
OdpowiedzUsuńtheglobalhues