Ciasto, które wybitnie sprawdza się w szalejącym obecnie karnawale to Szarlotka. Ale nie taka zwykła z cukrem pudrem, albo kratką na wierzchu. Ma być strojnie, okazale i bogato, czyli pod piankową pierzynką!
Aromat prażonych jabłek, posmak wanilii, delikatna nuta cynamonu i rozpływająca się w ustach słodka pianka na wierzchu ciasta - czegóż chcieć więcej! Karnawałowy bal - czy choćby przydomowa imprezka w najbliższych znajomych gronie - zwieńczona taką słodkością, na długo pozostanie w pamięci.
Cudo to dołączam do fejsbukowej akcji Karnawałowe słodkości - wiem, że trochę późno, ale liczę, że uczestnicy akcji mi to wybaczą :)
Składniki na dużą blachę o wymiarach LxWxH 38x26x6 cm:
CIASTO:
- 300g mąki pszennej - tortowa, typ 450
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g cukru
- 1 cukier wanilinowy [15g]
- 150g masła
- 2 żółtka
- 4 - 5 łyżek śmietany 18% - gęsta
- 500g jabłek prażonych ze słoika - po przepis na domowe jabłka zapraszam tu: Jabłka prażone z wanilią
- 2 jabłka - świeże
- bułka tarta - do posypania ciasta przed wyłożeniem nadzienia
- cynamon - do posypania po wierzchu nadzienia
- 6 białej jaj
- 200g cukru
- szczypta soli
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy i masło.
Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią.
Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść.
Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz.- na koniec chłodzenia przenieść ciasto na ok. 10 min. do zamrażarki, będzie się wtedy lepiej kroiło.
Ciasto kroić nożem w plastry i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało.
Podpiec w piekarniku mocno nagrzanym do 250C przez ok. 10 minut - aż nabierze złotego koloru. Piec w 1/3 wysokości piekarnika mierząc od dołu - u mnie grzałka góra-dół i bez termoobiegu.
Po podpieczeniu odstawić ciasto do wystygnięcia - po przestygnięciu nie będzie tak chłonęło wilgoci z nadzienia.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z jabłkami prażonymi ze słoika - użycie świeżego jabłka spowoduje iż nadzienie szarlotki będzie bogatsze i optycznie grubsze, a jabłko jeszcze trochę rozpuści się podczas pieczenia.
Ubić mikserem pianę z białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier wanilinowy oraz cukier i ubijać do uzyskania sztywnej piany.
Podpieczony spód ciasta wysypać cienką warstwą bułki tartej - wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć przygotowany farsz jabłkowy. Po wierzchu posypać go lekką warstwą cynamonu i znowu cienko bułka tartą. Całość przykryć ubitą pianą.
Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut w 1/3 wysokości piekarnika mierząc od dołu - u mnie grzałka góra-dół i bez termoobiegu.
SŁODKOŚCI KARNAWAŁOWE WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Pączki wiedeńskie
DI GOTUJE - Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Pączki wiedeńskie
DI GOTUJE - Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera
Ale pyszności. Można pochłonąć od razu z pół blaszki!
OdpowiedzUsuńMożna próbować :P Ciacho jest dość słodkie, więc trzeba mieć w słodkościach wprawiony żołądek - tak jak Pan Mąż, pochłonąłby pół blachy z pieśnią na ustach :)
UsuńPysznie wygląda 😆
OdpowiedzUsuńDzięki Gosiu :)
UsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękować :)
UsuńSzarlotka z cynamonem i już jesteśmy w niebie <3 a ta pianka też super pysznie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńDziękować :) Ja zwykle pierwszą zawsze pochłaniam piankę, dopiero potem zabieram się za resztę :P
UsuńOj kochana ale pysznie wygląda, zjadłabym dwa kawałki :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Słońce :) A co będziesz się oszczędzać, dawaj jeszcze i trzeci! :P
UsuńPyszne ciasto Asiu :) pozdrawiam Cie kochana :)
OdpowiedzUsuńDzięki serdeczne :)
UsuńAle w przepisie brak wzmianki o ilości proszku do pieczenia... :-(
OdpowiedzUsuńA faktycznie, umknęło mi - 1,5 łyżeczki - już uzupełniam :)
UsuńOj, na pewno dla szarlotkowych fanatyków!
OdpowiedzUsuńNie tylko na Walentynki...
:)
Jest mi bardzo miło, że bierzesz udział w akcji walentynkowej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Przyznaje bez bicia, że szarlotce w żadne święta nie jestem w stanie się oprzeć ;)
UsuńPrzepięknie wyszła, ja kocham szarlotki więc w tej chwili właśnie leci mi ślinka :)
OdpowiedzUsuńNo i o to chodziło, żeby zaślinić oglądających :)
UsuńBardzo apetyczna szarlotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję przepięknie :)
UsuńUwielbiam takie ciasta z pianką :-)
OdpowiedzUsuńJa też! :)
UsuńZapowiada się mega smacznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie to wygląda, chciałabym teraz to zjeść! :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie! https://www.bank-ranking.pl/ranking-kont-firmowych
OdpowiedzUsuń