Święta, Święta i po Świętach... Dopiero co minęły, a ja już z nostalgią wspominam pyszności, którymi się w tym czasie zajadałam. Należała do nich oczywiście moja ulubiona sałatka jarzynowa.
W ramach treningu przedświątecznego robiłam jej bardziej czosnkową wersję: Czosnkowa sałatka jarzynowa. Tym razem jednak tradycji stało się zadość i na moim stole wylądowała typowa "jarzynówka" z majonezem.
Nie wyobrażam sobie Świąt bez tej potrawy. Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, zawsze musi znaleźć się w moim jadłospisie w tym czasie. Choć jej krojenie jest zdecydowanie nużące - Nic to! Pana Męża zawsze włączam w tę fazę przygotowywania :P - to efekt wart włożonego wysiłku!
Poniżej mój sposób na sałatkę jarzynową. Taką przygotowywało się ją w moim domu rodzinnym. I dokładnie według tego przepisu robię ją teraz ja. Zapraszam :)
Trik sałatkowy: żeby cieszyć się potrawą trochę dłużej, można część pokrojonych składników odłożyć do dużego słoja bez przypraw i sosu, szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki. Gdy po 1-2 dniach zje się już pierwszą porcję, wtedy dopiero wymieszać resztę z sosem jogurtowo-majonezowym oraz solą i pieprzem, w ten sposób kolejna parta będzie świeższa do jedzenia.
Składniki na 1 dużą miskę sałatki:
- 3 jajka - duże; gotowane na twardo
- 1 puszka zielonego groszku
- 4 marchewki - bardzo duże
- 2 pietruszki - średnie
- 1 jabłko - twarde i kwaskowate
- 3 ogórki kiszone - średnie
- sól, pieprz - do smaku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki majonezu
Umytą marchewkę i pietruszkę włożyć do garnka z wrzącą, osoloną wodą - warzyw nie należy wkładać do wody jeszcze zimnej, bo proces gotowania się wtedy wydłuża i tracą wiele swoich wartości odżywczych. Gotować do miękkości ok 20 minut. Następnie wyjąć i zostawić do odcedzenia na sitku. Po ostygnięciu, oskrobać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Jajka umyć w gorącej wodzie i ugotować na twardo - ok. 10minut po włożeniu do wrzątku; wrzątek można lekko posolić, co przeciwdziała pękaniu podczas gotowania. Wyjąć i włoży do zimnej wody do ostygnięcia. Następnie jeszcze mokre - wtedy skorupka lepiej odchodzi od białka - obrać i pokroić w kostkę.
Jabłko umyć, obrać ze skórki i wyciąć , a następnie pokroić w kostkę. Można skropić lekko cytryną, aby nie ciemniało.
Ogórka kiszonego pokroić w drobną kosteczkę wraz ze skórką - niektórzy obierają kiszonego ze skórki, żeby całość była delikatniejsza dla podniebienia, ale dla mnie to zupełnie zbędne.
Przygotować w oddzielnym naczyniu sos. Połączyć jogurt z majonezem oraz doprawić solą i pieprzem.
Do dużej miski wsypać odcedzony groszek z puszki oraz pozostałe, pokrojone już warzywa i jajka. Zalać sosem jogurtowo-majonezowym. Wymieszać. Można dodatkowo doprawić do smaku, jeśli sos okazał się za mało pieprzny czy słony.
Miskę pod przykryciem odstawić na co najmniej 30 minut do schłodzenia w lodówce, aby smaki się "przegryzły".
Bardzo smaczna sałatka, która nigdy się nie znudzi. Pozdrawiam Joasiu cieplutko 😆
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie bez niej Świąt :) Buziaki! :)
UsuńCo jak co ale prawda, że bez sałatki jarzynowej nie ma świąt i wszelkich rodzinnych imprez :D
OdpowiedzUsuńOj tak! Moja Rodzinka chyba by zastrajkowała, gdyby sałatka jarzynowa nie znalazła się na świątecznym stole ;)
Usuń23 yrs old Sales Representative Ambur Kleinfeld, hailing from Noelville enjoys watching movies like "Flight of the Red Balloon (Voyage du ballon rouge, Le)" and Roller skating. Took a trip to Strasbourg – Grande île and drives a Ferrari 340/375 MM Berlinetta Competizione. dodatkowy odczyt
OdpowiedzUsuńOne of the significant advantages of hiring a logo design london uk service is the attention to detail and professionalism. These designers understand the importance of color psychology, typography, and symbolism. They ensure that every element of your logo contributes to its overall meaning and aesthetic appeal. This meticulous approach is what sets custom logo designs apart from generic templates. 💼
OdpowiedzUsuń