Jesień szaleje za oknem. Na przemian deszcze, wichury, mgły lub mżawka. W taką pogodę nieodparcie ciągnie mnie do słodkości, aby podratować trochę humor. Wypiekając ciasta sięgam wtedy po rozgrzewające przyprawy i dodające energii owoce.
Poniższy przepis kumuluje w sobie dobroczynną moc cynamonu - od wieków stosowany jako naturalny farmaceutyk na stany zapalne i wzmacniający odporność - oraz bananów - napędzające organizm w stanach przemęczenia i braku energii.
Wypiek jest przyjemnie słodki bananami i aromatyczny cynamonem. Do tego całość zwieńczona chrupiącą kruszonką. Idealny ratunek na jesienną melancholię oraz aktualne góry i wądoły pogodowe :)
Ciasto piekłam w ramach fejsbukowej akcji Ciasto na niedzielę, która to w aktualny weekend zachęcała do Jesiennych wypieków. Sezonowej chandrze czas powiedzieć dość! :D
Składniki na średniej wielkości prostokątną blaszkę - o wymiarach 25x20 cm (LxW):
CIASTO:
- 4 dojrzałe banany - małe
- 2 jajka - całe
- 1/2 szkl. cukru
- 1 mały cukier wanilinowy [16g]
- 1/2 kostki margaryny - musi być miękka; należy wyjąć ją wcześniej z lodówki
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu - czubata
- 1/2 szkl. rodzynek
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu - czubata
- 50g miękkiego masła
- 75g cukru w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia TU – można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego [16g]
Najpierw zagnieść w miseczce składniki na kruszonkę, ucierając w palcach składniki, tworząc w ten sposób mniej lub bardziej zwarte grudki. Naczynie z kruszonka włożyć na 20 minut do zamrażarki – wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób kruszonka nie będzie się podczas pieczenia nadmiernie roztapiać i pozostanie grudkowata.
Banany rozgnieść widelcem w oddzielnym naczyniu na papkę.
Jaja ubić mikserem w misce z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę - cukry dodawać stopniowo.
Do oddzielnego naczynia przesiać przez sito pozostałe składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia i sodę - przesiewanie powoduje, iż mąka się napowietrza i i ciasto lepiej rośnie podczas pieczenia.
Do jaj dodać pokrojoną w małe kawałki miękką margarynę i zmiksować do jednolitej masy. Stopniowo dosypywać wymieszaną mąkę, nadal miksując. Na końcu dodać rozgniecione banany oraz rodzynki i zmiksować krótko do połączenia składników.
Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch obsypać twardą i zmrożoną kruszonką. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 40-45 min. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w blaszce do całkowitego wystygnięcia.
Ciastem "leczyć się" podczas jesiennej niepogody, aby odgonić chandrę i poprawić sobie samopoczucie :)
WSPÓLNE WYPIEKANIE UPRAWIAŁAM RAZEM Z:
Lidia Wesolowska [FB]
SŁODKIE OKRUSZKI - Delikatne marchewkowo-owocowe babeczki
Z MIŁOŚCI DO SŁODKOŚCI - Kokosowa tarta z jabłkami
MARCEPANOWY KĄCIK - Drożdżówki z dżemem z jabłek
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Muffinki z jabłkiem i orzechami
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Tarta tatin z pigwą i cukrem trzcinowym
SZÓSTE NIEBO - Dyniowe ciasteczka z powidłami
EWUSIOWE SMAKI - Tarta jabłkowa z kratką
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Francuskie ciasto z jabłkami
GOTUJ-SAM - Chlebek bananowy z jabłkiem i aktinidią
DI GOTUJE - Szarlotka z kukurydzianym wierzchem
Lidia Wesolowska [FB]
SŁODKIE OKRUSZKI - Delikatne marchewkowo-owocowe babeczki
Z MIŁOŚCI DO SŁODKOŚCI - Kokosowa tarta z jabłkami
MARCEPANOWY KĄCIK - Drożdżówki z dżemem z jabłek
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Muffinki z jabłkiem i orzechami
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Tarta tatin z pigwą i cukrem trzcinowym
SZÓSTE NIEBO - Dyniowe ciasteczka z powidłami
EWUSIOWE SMAKI - Tarta jabłkowa z kratką
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Francuskie ciasto z jabłkami
GOTUJ-SAM - Chlebek bananowy z jabłkiem i aktinidią
DI GOTUJE - Szarlotka z kukurydzianym wierzchem
Kochamy wszelkie ciasta bananowe ale ta kruszonka to dsfthdthrg <3 Jak to ciacho musi pachnieć! <3
OdpowiedzUsuńFakt, zapach już podczas pieczenia był obłędny! :D
Usuńja nie przepadam za bananami akurat, niemniej dziękuję za wspólne pieczenie jesienne
OdpowiedzUsuńNawet w cieście? Wychodzi dzięki bananom takie mięciutkie, wilgotne i słodkie :) Choć rozumiem, że z gustami się nie dyskutuje ;)
UsuńA ja lubię takie smaki:) Dzięki za wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciacho podpasowało i również ślę podziękowania za wspólną zabawę :)
UsuńJestem uczulona na banany, gdyby nie to już bym go piekła. Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńOjojoj, współczuje ogromnie, bo osobiście kocham banany zarówno w postaci surowej, jak i zapiekane w cieście. Dzięki za wspólną zabawę :)
UsuńWszystko cynamonowe jest pyszne, Twoje ciasto wygląda smakowicie :-) Dzięki za wspólna zabawę :-)
OdpowiedzUsuńNo to mamy podobne smaki, bo ja cynamon mogę jeść ze wszystkim, nie tylko w cieście :) Zabawa była przednia!
UsuńPysznie wygląda.dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDzięki Bożenko :) Buziaki :)
Usuńna pewno pieknie pachniało :) dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńGosiu, zapach i smak obłędny - nie ściemniam! :) Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle była to przyjemna zabawa :)
UsuńPyszne i bardzo aromatyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kochana :)
UsuńKuszące ciacho :D
OdpowiedzUsuńPodziękowanka :)
Usuń