Bez zbędnego gadania, zapraszam dziś na zupę-krem o przyjemnym, koperkowym smaku. Bogata i gęsta warzywami, aromatyczna dodatkiem czosnku i świeżego koperku, przybrana chrupiącym groszkiem ptysiowym od firmy BRZEŚĆ.
Do ugotowania w 20-25 minut. Idealna na błyskawiczny i nieskomplikowany obiad, gdy akurat nie chce się zbyt długo "stać przy garach" w kuchni ;) Zupa ta idealnie wpasowuje się w trend akcji Błyskawiczny Piątek - szybko i na temat :)
Składniki na porcje dla 4 osób:
- 3/4 litra wody
- 1 kostka rosołowa
- 3 ziemniaki - średnie
- 1/2 kalafiora - małego
- 2 pietruszki - średnie
- kawałek bulwy selera - wielkości ćwiartki jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżego koperku - mały
- sól, pieprz cytrynowy, chilli w proszku - do smaku
- masło - do smażenia
- groszek ptysiowy BRZEŚĆ - do posypania na talerzu
Wszystkie warzywa umyć, brać i pokroić w małą kostkę, a kalafiora w drobne różyczki, zaś czosnek w plasterki - szybciej się ugotują, niż w całości.
Koperek drobno posiekać.
Zagotować w garnku wodę, wrzucić kostkę rosołową i rozmieszać do jej rozpuszczenia. Dołożyć pokrojone warzywa. doprowadzić do zagotowania. Gotować ok 15 minut. Doprawić do smaku przyprawami i dorzucić mniejszą część koperku. Pogotować jeszcze z 5 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
Gorącą zupę na moment zdjąć z gazu i zmiksować w garnku blenderem - krem wyjdzie mocno gęsty. Na koniec wrzucić resztę posiekanego koperku i chwilkę jeszcze pogotować.
Zupę serwowałam posypaną groszkiem ptysiowym od firmy BRZEŚĆ. Rewelacja :)
Aby podejrzeć zestawienie przepisów biorących udział w akcji Błyskawiczny Piątek zapraszam na bloga Kulinarna Maniusia.
uwielbiam koperek i zupy z kalafiorem. mniam :)
OdpowiedzUsuńTaki nieskomplikowany zestaw, a taki dobry smak, prawda? :)
UsuńBardzo lubię zupy kremy. Pozdrawiam Joasiu :)
OdpowiedzUsuńJa za kremami przepadam! Z "typowych" zup tylko rosół, pomidorowa, szczawiowa i botwinka dla mnie istnieje :P Reszty nie cierpię :P Pozdrawiam i całuję gorąco Gosiu :)
UsuńMniam... Pyszny kremik, kalafior i koperek, moje smaki :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńW zupce naprawdę dobrze ze sobą współpracują ;)
UsuńJaka pyyyszność. Uwielbiam takie zupki :)
OdpowiedzUsuńPodziękowanka Kochana Di :)
UsuńCoś dla mnie, nie przepadam za staniem przy garach :) Dlaczego sama nie wpadłam, żeby yak wykorzystać groszek ptysiowy:)
OdpowiedzUsuńŻmudne stanie przy garach trzeba ograniczać i już! No chyba, że akurat mamy w planach relaksujące popołudnie przy pichceniu czy pieczeniu ;)
UsuńPrzepyszna...kocham zupy krem ale rzadko je robię bo tylko ja je kocham;)
OdpowiedzUsuńOjojoj, no to masz faktycznie zagwostkę zupną ;) U mnie akurat Pan Mąż w kremach się lubuje, więc nie mam w tej w kwestii problemów ;)
UsuńSzczerze zazdroszczę Pana Męża;-) znaczy jego zamiłowania do kremów;)))
UsuńHeh, dobrze, że sprecyzowałaś :P :P :P
UsuńJak smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPodziękowanka :)
UsuńMniam jak pysznie, uwielbiam zupy kremy :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko :)
UsuńPrzepyszny i pożywny krem :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kochana :)
UsuńTakie kremy najlepiej sprawdzają się u nas w czasie roku akademickiego, bo można zrobić cały gar na dwa dni i nie dość, że jest pysznie to bardzo szybko zrobione :D
OdpowiedzUsuńZgadza się! Najszybszy sposób na kilkudniowy obiad :) I się nie znudzi bo codziennie można zajadać z czymś innym: groszkiem ptysiowym, ryżem, kaszą itp.
UsuńUwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
OdpowiedzUsuńTen szczególnie skradł moje serce i podniebienie :)
Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.
Przepis u mnie na blogu.
Uwaga, on odchudza! :)
Cieszę się ogromnie, że blog się podoba :) Zawsze miło usłyszeć od czytelników takie słowa :)
UsuńUwielbiam zupy koperkowa jak i sosy.Pyszne:).
OdpowiedzUsuńDzięki Danusiu :)
Usuńto coś nowego dla mnie, dzięki za wpis
OdpowiedzUsuń---------------------------------------
http://bit.ly/2eq3TuE
Nie za ma co :P
Usuń