Strony

wtorek, 5 lipca 2016

Dżem rabarbarowy z pomarańczą

Rabarbar szczelnie i pysznie zamknięty w słoiczkach w domowej spiżarni 


Sezon na rabarbar już za pasem. Jakiś czas temu udało mi się cudem zakupić jeszcze na bazarku porządny pęk łodyg rabarbaru i postanowiłam spożytkować je w postaci przetworów słoiczkowych. Czas więc na dżem rabarbarowy!

Inspirację zaczerpnęłam z blogów Kulinarna Maniusia oraz Życie zaczyna się w kuchni. W pierwszym przypadku rabarbarowi towarzyszyło jabłko, w drugim zaś mandarynka. Połączyłam te idee w jedną całość - zamieniając przy okazji mandarynkę na podobny cytrus - i wyszedł mi dżem rabarbarowy z dodatkiem aromatycznej pomarańczy.

Dżemik jest słodko-kwaśny, z wyczuwalnym posmakiem cytrusa.  Będzie świetnym dodatkiem na zimę do kanapek albo nadzieniem moich słodkich wypieków :)

Składniki na 4 słoiczki o wielkości 200-250ml + mała miseczka do szybkiego zjedzenia:
  • 1,5kg łodyg rabarbaru - przed obraniem
  • 400g cukru kryształ
  • 100g cukru trzcinowego - nada ciekawego posmaku
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • cząstki 1 pomarańczy - obrane z błonek 
  • 1 jabłko - bez skórki, pokrojone w drobne kawałki lub starte na dużych oczkach tarki

Łodygi rabarbaru umyć, obedrzeć ze skórki, pokroić w centymetrowe kawałki, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem zwykłym i trzcinowym. Odstawić na 4-5 godzin - lub zostawić na noc - aby rabarbar zmiękł i puścił sok.

Następnie rabarbar przełożyć do średniego garnka, dorzucić startą skórkę pomarańczową i starte na dużych oczkach tarki jabłko. Miąższ z pomarańczy obrać dokładnie z błonek - aby nie nadały dżemowi gorzkiego posmaku - pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do reszty owoców.

Gotować na wolnym ogniu aż rabarbar się rozpadnie i dżem zrobi się mocno gęsty - gdzieś ok 1 do 1,5 godziny.

Słoiki wyparzyć w dużym garnku wraz z wrzuconymi obok wieczkami. Wyjmować na ściereczkę kuchenną i zostawić do dokładnego wyschnięcia. Wieczka oraz brzegi słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem lub wódką - dla pewności iż wybiło się wszystkie bakterie.

Gorący dżem przełożyć do przygotowanych słoiczków, wypełniając je do pełna. Wytrzeć i osuszyć ewentualne pobrudzone brzegi. Mocno zakręcić wieczka.

Odstawić na ściereczkę kuchenną do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia - można zostawić na noc. Słoiki nakryć małym kocem, w ten sposób wolniej stygną i dokładniej się wekują.

Tak przygotowany dżem nie wymaga już dodatkowej pasteryzacji. 

20 komentarzy:

  1. Na zimę taki dżem jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam zimą zaglądać do mojej spiżarni skarbów i wyciągać coraz to inny słoiczek dżemowej pyszności :)

      Usuń
  2. Musze już powoli zacząć myśleć o robieniu dżemu :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyższa pora :) Póki świeże owoce na bazarku :)

      Usuń
  3. też taki robię :) jest znakomity :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny na zimę. Jeszcze takiego nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana cudownie ci wyszedł, z pewnością jest pyszny :-) dziękuje i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny dżem zrobiłaś Joasiu 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny, pomysłowy i bardzo smakowity dżemik <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawe połączenie smaków :) Rabarbar chyba z każdym owocem smakuje genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja generalnie jestem fanatyczka rabarbarowa, więc wszystko co ma go w składzie to dla mnie cud, miód i orzeszki ;)

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)