Ciasto na niedzielę wie co dobre! Gdy tylko rozpoczął się sezon rabarbaru, natychmiast padł w naszej weekendowej akcji pomysł Rabarbarowych wypieków. Rabarbar więc dziś u mnie rządzi! :)
A rządy swe rabarbar sprawuje w postaci wypieku półkruchego z nadzieniem rabarbarowym, pod budyniową pierzynką i lekkim przykryciem z tartego ciasta.
Tak na marginesie, zainteresowanych różnicą między ciastem kruchym a półkruchym odsyłam do mojego przepisu Idealne ciasto na tartę, gdzie wręcz encyklopedycznie podeszłam do tematu :)
Składniki na dużą blachę o wymiarach 34x22cm:
CIASTO:
- 600g mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450
- 1 masło roślinne lub margaryna [250g] - twarda i schłodzona
- 1 łyżka smalcu [25g] - twardy i schłodzony
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mały cukier wanilinowy [16g]
- 1/2 szkl cukru
- 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać 5
- 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym
- 2 białka - do ubicia na pianę
- szczypta soli
- bułka tarta - do posypania wyłożonej piany
- 1 kg rabarbaru - przed obraniem
- 4 łyżki cukru
- 2 budynie waniliowe
- 3/4 l mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, margarynę i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne.
Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią.
Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść.
Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez minimum 30-40 minut.
Rabarbar umyć, obrać z włókien, i pokroić w kostkę. Wsypać do miski, zasypać połową cukru - 2 łyżki - i odstawić na ok. 1 godz., aby puścił sok.
Budynie wymieszać z 1/2 szkl mleka. Resztę mleka przelać do garnka, dołożyć masło oraz cukier i zgotować. Zdjąć na chwilę z ognia i wlać rozpuszczony budyń. Energicznie wymieszać.
Garnek z powrotem postawić na małym ogniu i całość kilka minut pogotować cały czas mieszając, do uzyskania gęstej konsystencji budyniu. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Schłodzone ciasto kroić nożem w plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze - schować je z powrotem do zamrażarki, żeby dobrze stężało.
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Wyłożyć ją na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z nadzienia.
Rabarbar odsączyć - odlany sok można wykorzystać do galaretki rabarbarowej. Wyłożyć go na pianę i posypać resztą cukru - 2 łyżki.
Na warstwę rabarbaru wylać ciepły budyń. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę zmrożonego ciasta.
Piec ok. 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180C - u mnie opcja grzania góra-dół; środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu.
Na ostatnie 15 minut wyłączyć górną grzałkę i piec tylko z użyciem dolnej opcji grzania - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali. Przekręcić też blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić w blasze do przestudzenia. Można posypać cukrem pudrem, jeśli łasuchom nadal za mało słodko.
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Krajanka rabarbarowa
MARCEPANOWY KĄCIK - Drożdżówka z rabarbarem
KULINARNA MANIUSIA - Ciasto z rabarbarem i truskawkami
JEDZ I SMAKUJ - Rabarbarki z kruszonką
SMAKOŁYKI ASI - Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką
SZYBKO TANIO SMACZNIE - Drożdżówki z rabarbarem i malinami
KUCHNIA MNIAM - Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Szybkie ciasto z rabarbarem
KUCHNIA STAROWIEJSKIEJ GOSPODYNI - Torcik rabarbarowy
WANILIA I KARDAMON - Ciasto z rabarbarem
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Leniwe ciasto drożdżowe z rabarbarem
Beata Rzepka [FB] - Ciasto z rabarbarem
Lidia Wesolowska [FB] - Maślankowe z rabarbarem
SMAK MOJEGO DOMU - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Z MIŁOŚCI DO SŁODKOŚCI - Ucierane ciasto z rabarbarem
SŁODKIE OKRUSZKI - Rabarbarowo-jabłkowe ciasto waniliowe
GOTOWANIE...TO PROSTE! - Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką
IZIONI PYSZNE SMAKI - Rabarbarowy torcik
KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Ciastka francuskie z rabarbarem
SZÓSTE NIEBO - Luksusowe ciasto drożdżowe z rabarbarem
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Zapiekana kasza jaglana z rabarbarem
NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Krajanka rabarbarowa
MARCEPANOWY KĄCIK - Drożdżówka z rabarbarem
KULINARNA MANIUSIA - Ciasto z rabarbarem i truskawkami
JEDZ I SMAKUJ - Rabarbarki z kruszonką
SMAKOŁYKI ASI - Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką
SZYBKO TANIO SMACZNIE - Drożdżówki z rabarbarem i malinami
KUCHNIA MNIAM - Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Szybkie ciasto z rabarbarem
KUCHNIA STAROWIEJSKIEJ GOSPODYNI - Torcik rabarbarowy
WANILIA I KARDAMON - Ciasto z rabarbarem
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Leniwe ciasto drożdżowe z rabarbarem
Beata Rzepka [FB] - Ciasto z rabarbarem
Lidia Wesolowska [FB] - Maślankowe z rabarbarem
SMAK MOJEGO DOMU - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Z MIŁOŚCI DO SŁODKOŚCI - Ucierane ciasto z rabarbarem
SŁODKIE OKRUSZKI - Rabarbarowo-jabłkowe ciasto waniliowe
GOTOWANIE...TO PROSTE! - Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką
IZIONI PYSZNE SMAKI - Rabarbarowy torcik
KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Ciastka francuskie z rabarbarem
SZÓSTE NIEBO - Luksusowe ciasto drożdżowe z rabarbarem
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Zapiekana kasza jaglana z rabarbarem
Asiu wspaniałe ciasto, mniam i to z budyniem. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Kochana :)
UsuńSuper ciacho upiekłąś.Do kawki , mniamm :) Dziękuję za wspólny weekend :)
OdpowiedzUsuńAch czytać te mlaski to istny miód na moje kulinarne serce :D
UsuńJadłyśmy już podobne ciasta ale jeszcze nigdy z masą budyniową! :D Struktura ciasta, masy i owoców muszą się super łączyć :D
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie, wypróbujcie takie połączenie, bo warto! Budyń w towarzystwie rabarbaru to od teraz moja nowa, kulinarna miłość :D
UsuńPyszne ciasto, takie jak lubię. Dziekuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie dziękuję i za komplementa i za wspólną zabawę :)
UsuńCiasto prezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńKłaniam się głęboko za dobre słowo :D
Usuńtaki klasyk zawsze wymiata :)
OdpowiedzUsuńCo racja, to racja! :D Cieszę się, że nie tylko ja uwielbiam ciasta z budyniem :)
UsuńMusiało smakować obłędnie :-) Dzięki za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńOj tak tak tak! :D Rabarbar z budyniem to naprawdę trafione połączenie :D Dziękuję i ja, Dorotko!
UsuńRewelacyjne ciasto! :-)
OdpowiedzUsuńDzięki, dzięki :D
UsuńCudo! Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDużo nas wypiekało tym razem :) Rabarbalove wisiało w powietrzu ;)
UsuńCudowne rabarbarowe ciacho :) Joasiu dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kochana :)
UsuńU mnie dziś z braku rabarbaru, była szarlotka. Szkoda. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDobra szarlotka nigdy nie jest zła! :D Głowa do góry, dołączysz następnym razem ;)
UsuńWyśmienite :D
OdpowiedzUsuńDzięx! :D
UsuńUwielbiam taką wersję ciasta z rabarbarem:) Dziękuję za wspólną akcję!
OdpowiedzUsuńNieskromnie przyznaję, że kwaskowaty rabarbar i waniliowy budyń fajajnie się tu komponowały :)
UsuńTakie ciacho z budyniem jest przepyszne :) Dziękuje za wspólne pieczenie ;)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie budyń w cieście to zawsze wygrana sprawa - ale spaczona fanatyczną miłością do budyniu tu trochę jestem ;)
UsuńTakie ciacho to ja lubię 😊 dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego 😊
OdpowiedzUsuńJa też!!! :D :D :D
Usuńrabarbar daje moc! dziękuję za kolejną, przemiłą wspólną zabawę kulinarną:)
OdpowiedzUsuńI na tej fali mocy dotrwajmy do kolejnego weekendu i następnego, wspólnego pieczenia :D
UsuńPyszne ciasto. Do tej pory z budyniem robiłam jabłecznik. Świetny pomysł na takie ciacho z rabarbarem :) Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że pomysł podpasował :)
UsuńPyycha..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję, Bożenko :) Świetna jest ta nasza weekendowa zabawa :)
Usuńale smakowicie wygląda, poproszę teraz kawałeczek do kawki, bo jeszcze cała noc przede mną;) dziękuję za wspólne wypiekanie:)
OdpowiedzUsuńKawałeczek do kawki już podaję :) Nieważne o której kawkę popijasz, co tam że północ już blisko :P
UsuńDziękuję za wspólne pieczenie. Ależ pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńAleż dziękuję przepięknie :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba :) Ja też ślę podziękowanka za naszą wspólną zabawę :)
UsuńZapisuję sobie przepis bo ciasto wygląda rewelacyjnie :) i w dodatku jest podany na szklanki i łyżki :) takie lubię najbardziej:) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńHeh, mi co prawda spaczenia z ważeniem na gramy zostało po diecie, ale też lubię proste przepisy z miarkami typu szklanka, łyżka i łyżeczka :)
UsuńW moim domu rodzinnym nie uzywalo sie smalcu,w mojej kuchni takze nie,a w Holandii,gdzie mieszkam nie znaja tego tluszczu; co Pani radzi w jego miejsce? Czy Pani szklanka to 250ml?
OdpowiedzUsuńTak, moja szklanka to 250ml. Zamiast smalcu można dodać więcej masła. Smalec nie jest tu niezbędny, po prostu wg.mnie nadaje ciastu lepszą fakturę :)
UsuńPytanie od kulinarnego analfabety: A proszek do pieczenia to kiedy dodać?
OdpowiedzUsuń