
Składniki na 4 porcje:
- 1 paczka makaronu penne [500g]
- 1 paczka mrożonego szpinaku siekanego PROSTE HISTORIE [450g]
- 1 opakowanie serka ricotta [250g]
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego - do smażenia
- sól, pieprz czarny - do smaku
Szpinak wyjąć kilka godzin wcześniej do rozmrożenia - ja zostawiam na noc w lodówce, by powoli odtajał; tak jest zdrowiej niż przy szybkim rozmrażaniu w mikrofali czy w temperaturze pokojowej.
Rozmrożony szpinak wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Podsmażyć do odparowania większości wody.
Czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę - jeśli jest świeży, można przecisnąć go przez praskę. Dorzucić do szpinaku i całość jeszcze chwilę smażyć - pilnować, aby czosnek się nie przypalił, bo nabierze wtedy gorzkiego smaku.
![]() |
Szpinak podsmażony z czosnkiem |
![]() |
Po dodaniu serka ricotta |
![]() |
Ugotowany makaron czeka na dołożenie masy szpinakowo-serowej |
![]() |
Po wymieszaniu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)