Ryba pieczona na ruszcie z warzyw to moje ostatnie odkrycie. Uwielbiam taką formę jej przygotowywania i efekt po upieczeniu. Nie dość, że ryba nie przywiera wtedy do dna naczynia, to jeszcze do tego nie wysusza się podczas pieczenia, z racji soków i wody, które zbierają się pod nią.
Przygotowywałam już w ten sposób doradę na ruszcie z selera naciowego: Pieczona dorada z selerem naciowym, czosnkiem i figami. Tym razem czas na pstrąga tęczowego na ruszcie z marchewki z dodatkiem czosnku i mandarynek.
Składniki na 2 osoby:
- 2 średnie pstrągi tęczowe
- 1 duża marchew
- 2-3 mandarynki
- 6-7 ząbków czosnku – jeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, przyprawa do ryby – do smaku
Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie.
Posolić, popieprzyć i przyprawić od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami.
Marchew umyć, obrać i pokroić w długie kawałki o średnicy ok 1/2 cm.
Mandarynki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć. Jedną z nich pokroić w plasterki, a resztę obrać na cząstki.
Czosnek obrać, większe ząbki przekroić na pół - zbyt duże ząbki nie zdążą się dobrze upiec w czasie w jakim ryba będzie gotowa.
Całość przykryć pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki od kompletu – i piec w nagrzanym do 220C piekarniku ok. 40-45 min – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb.
Na ostatnie 20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby ryba i czosnek przyrumieniły się z wierzchu.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki serdeczne Asiu :)
UsuńAsiu bardzo ciekawe danie :-) musi super smakować :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko :) Sama nie podejrzewałam że mandarynka z rybą będzie się tak dobrze komponować ;) Ryzykowne to było ale się sprawdziło ;)
UsuńMoim zdaniem pstrąg jest fantastyczną rybą - to co go wyróżnia to fakt, że przygotowuje się ją naprawdę szybko. Często gości na moim stole - poza nim często jadam łososia, którego wprost uwielbiam - zazwyczaj przygotowuję go według przepisów widniejących na portalu internetowym https://mowisalmon.pl/
OdpowiedzUsuńZROBIŁEM- coś wspaniałego!!!
OdpowiedzUsuń