Strony

sobota, 20 lutego 2016

Pstrąg tęczowy w mandarynkach na ruszcie z marchwi

Mało skomplikowane w przygotowaniu, a w efekcie pyszne i pożywne danie


Ryba pieczona na ruszcie z warzyw to moje ostatnie odkrycie. Uwielbiam taką formę jej przygotowywania i efekt po upieczeniu. Nie dość, że ryba nie przywiera wtedy do dna naczynia, to jeszcze do tego nie wysusza się podczas pieczenia, z racji soków i wody, które zbierają się pod nią.

Przygotowywałam już w ten sposób doradę na ruszcie z selera naciowego: Pieczona dorada z selerem naciowym, czosnkiem i figami. Tym razem czas na pstrąga tęczowego na ruszcie z marchewki z dodatkiem czosnku i mandarynek.



Składniki na 2 osoby:
  • 2 średnie pstrągi tęczowe
  • 1 duża marchew
  • 2-3 mandarynki
  • 6-7 ząbków czosnkujeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, przyprawa do rybydo smaku

Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie

Posolić, popieprzyć i przyprawić od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami.

Marchew umyć, obrać i pokroić w długie kawałki o średnicy ok 1/2 cm.

Mandarynki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć. Jedną z nich pokroić w plasterki, a resztę obrać na cząstki.

Czosnek obrać, większe ząbki przekroić na pół - zbyt duże ząbki nie zdążą się dobrze upiec w czasie w jakim ryba będzie gotowa.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim kawałki marchwi. Na ruszcie z marchwi położyć rybę. Nafaszerować ją plastrami mandarynek oraz czosnkiem - kilka plastrów owocu można położyć na wierzchu dla wzmocnienia smaku. Wokoło ryby i na jej wierzchu rzucić resztę ząbków czosnku oraz cząstki mandarynek.


Całość przykryć pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki od kompletu – i piec w nagrzanym do 220C piekarniku ok. 40-45 min – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. 

Na ostatnie 20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby ryba i czosnek przyrumieniły się z wierzchu.


Rybę na obiad podawałam z kopytkami, polanym wywarem zebranym z dna naczynia po upieczeniu ryby oraz pieczonymi warzywami: marchewką, czosnkiem i mandarynką.


6 komentarzy:

  1. Asiu bardzo ciekawe danie :-) musi super smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Marzenko :) Sama nie podejrzewałam że mandarynka z rybą będzie się tak dobrze komponować ;) Ryzykowne to było ale się sprawdziło ;)

      Usuń
  2. Moim zdaniem pstrąg jest fantastyczną rybą - to co go wyróżnia to fakt, że przygotowuje się ją naprawdę szybko. Często gości na moim stole - poza nim często jadam łososia, którego wprost uwielbiam - zazwyczaj przygotowuję go według przepisów widniejących na portalu internetowym https://mowisalmon.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. ZROBIŁEM- coś wspaniałego!!!

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)