Zbliża się kolejny Weekend Kulinarny w Gdyni. Tym razem będzie miał miejsce w ostatni weekend bieżącego miesiąca czyli w dniach 28-30 sierpnia 2015.
Z tej okazji trochę archiwalnych wspomnień z poprzedniorocznej edycji - nie publikowanych dotąd na blogu. Niektóre propozycje lokali na pewno warte są powtórnego odwiedzenia!
Ciekawskich większej ilości wrażeń kulinarnych z eksplozji kubków smakowych w minionym roku zapraszam tu - VI Gdyński Weekend Kulinarny 2014 – część 1 - NAJLEPSI Z NAJLEPSZYCH.
O Weekendzie Kulinarnym w dużym skrócie:
- jest to cykliczna, weekendowa impreza organizowana w ramach inicjatywy Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni;
- w dniach 26-28 września 2014 udział w niej wzięło 20 restauracji i pomniejszych knajpek zlokalizowanych w śródmieściu Gdyni;
- Szlak Kulinarny Centrum Gdyni to pomysł promujący zwiedzanie miasta Gdynia w bliskiej relacji z jej dobrą kuchnią;
- lokale biorące udział w tej weekendowej imprezie przygotowały specjalne, popisowe mini menu, które w ramach happy hours można było skosztować za jedyne 5 PLN per mini danie;
- weekendową turystykę kulinarną dopingowała akcja Rajd po Gdyńskich Restauracjach - każde 3 naklejki potwierdzające skosztowanie imprezowego dania, brały udział w losowaniu wyjątkowych nagród;
Fotoreportażu część druga - poniżej [kliknięcie na nazwę otwiera odnośnik do strony restauracji]
Część pierwsza do znalezienia TU.
eM-Be --- Świętojańska 49 --- [więcej info TU]
Przytulna, rodzinna restauracja położona w centrum głównej "jadłodalni" Gdyni, czyli na ulicy Świętojańskiej. Lokal dwupoziomowy, wnętrze urządzone w marynistycznym stylu, wystrój prosty i bez zbędnego przepychu - zapewniał komfort i swobodę podczas posiłku.
W ramach Weekendu Kulinarnego można było skosztować:
=> Krem z pomidorów
=> Tatar ze śledzia
=> Placek ziemniaczany z łososiem - ja skusiłam się właśnie na ten ostatni i był to nawet przyjemny wybór.
Front restauracji wychodzący na ulicę Świętojańską |
Specjalne menu w ramach happy hours za 5 PLN |
Dwupoziomowe wnętrze |
Placek ziemniaczany z łososiem - porcja dość duża jak na mini menu i mocno sycąca; choć połączenie smaków zaskakujące, to okazało się strzałem w dziesiątkę! |
Tom's Diner --- Świętojańska 47 --- [więcej info TU]
Jak sami piszą o sobie "Tradycyjne dania rodem z USA" czyli smaczna, amerykańska kuchnia, która nie jest fast foodem! Nietuzinkowy i nowoczesny wystrój, wprost z tzw. "filmów drogi" produkcji USA - szyldy i tablice rejestracyjne na ścianach, a w witrynie najprawdziwszy Harley Davidson.
W ramach Weekendu Kulinarnego serwowano:
=> Louisiana Wings
=> BJO Burger
=> BBQ Ribs
Widok z chodnika ulicy Świętojańskiej |
A do obiadu niespodziewanka! Mrożony shot brazylijskiej pulpy do degustacji |
Warto tu przyjść dla samego wystroju i klimatu wnętrza - prosto ale nietuzinkowo! |
Niestety lokal nie przetrwał nawet roku... Otwarty na krótko przed zeszłorocznym Weekendem Kulinarnym, obecnie już nie funkcjonuje. A szkoda! Bo diablo pikantna pizza z pieca mnie wtedy zachwyciła!
Włoska kuchnia w eleganckim wydaniu |
Wnętrze proste, ale wygodne i przytulne |
Poprzeczkę postawili sobie bardzo wysoką, bo jak sami o sobie piszą: "w połączeniu z ogromną dbałością o jakość serwowanych dań, doskonale dobranymi winami oraz miłą obsługą, wizyta naszych gości zmieni się w chwile wyjątkowe i niezapomniane" [źródło: http://www.da-vinci.pl].
Hmm... Chwile przeżyłam tam faktycznie niezapomniane, ale raczej z racji niesmacznej potrawy, niemiłej obsługi i mocno pretensjonalnego wnętrza... Rozczarowanie - ZDECYDOWANIE NIE POLECAM!!!
Nazwa restauracji i wygląd z zewnątrz zachęcają do odwiedzin i wypróbowania włoskiej kuchni, którą lokal się szczyci |
Promocyjne menu zróżnicowane w zależności od dnia - skusiłam się tu na dwie wizyty, zarówno w piątek jak i w sobotę - niestety żadna nie pozostawiła po sobie przyjemnych wrażeń... |
Mój wybór padł m.in. na polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem |
Trio --- Starowiejska 29-35 --- [więcej info TU]
Specjalnością restauracji jest doborowe trio, czyli kuchnia polska, europejska i światowa. Jeden z niewielu lokali w 3Mieście, szczycący się potrawami bezglutenowymi w ramach programu "Menu bez glutenu".
Wystrój klimatyczny "wypełniony nutą blues'a i jazz'u, otuli swoim ciepłem każdego gościa" [źródło: http://trio-gdynia.pl/]. Lokal duży i przestronny, dysponuje też licznymi stolikami wystawionymi na zewnątrz.
Widok od strony ulicy Starowiejskiej |
Wzrok przyciągał duży, drewniany bar oraz liczne obrazy z motywami muzycznymi, odzwierciedlające zainteresowanie właścicieli muzyką |
Choć promocyjne menu zachwycało różnorodnością potraw, byłam w stanie skusić się wyłącznie na słodki deser - jako uwieńczenie cało-weekednowego szaleństwa jedzeniowego |
Kulminacja przepysznego dnia - ciasto czekoladowo-wiśniowe z bitą śmietaną |
Ciasto spełniło pokładane w nim oczekiwania - mocno czekoladowe, z kwaśna nutą wiśni, niezbyt przesadnie słodkie; Porcja akurat - ani za mała, ani zbyt duża; Wrażenie ogólne - bardzo pozytywne! |
I to by było na tyle wrażeń z roku 2014. Już zacieram z uciechą rączki na tegoroczną edycję Weekendu Kulinarnego w Gdyni :) Oczywiście wrócę z adekwatnym fotoreportażem i listą zachwytów oraz rozczarowań odnośnie odwiedzonych miejsc w ramach Szlaku Kulinarnym Centrum Gdyni :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)