
Świętując duchem razem z Irlandczykami Dzień Świętego Patryka, proponuję potrawę w charakterystycznym dla tego święta zielonym kolorze :)
Wykorzystałam tu wcześniej przygotowane i zamrożone w porcjach ciasto na tartę - świetna metoda na szybki w wykonaniu obiad.
Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka):
- 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU
- 300g pstrąga łososiowego - tradycyjny łosoś też się nada
- 450g szpinaku mrożonego - ważony jeszcze zamrożony, u mnie od razu ze śmietaną - zakup z LIDLa
- 100g podsmażonych pieczarek - pokrojone w półplasterki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje do szybkiego wyjęcia
- 100g sera feta - pokrojony w grubą kostkę
- 100g sera żółtego - startego na największych oczkach tarki
- 150g pomidorków koktajlowych - kilkanaście sztuk, przekroić na połówki
- 1 cebula - średnia, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku - duże, pokrojony w cienkie plasterki
- 2 jaja - całe
- 1/2 kostki bulionu rybnego - lub inny smak, rozkruszyć
- sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany - do smaku
- olej - do smażenia
- masło i kasza manna - do wysmarowania i posypania formy
Przed pieczeniem |
Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - zapobiega przypalaniu się.
Po wstępnym podpieczeniu |
Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu.
Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.
W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoto. Pod koniec dodać pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku - czosnek lubi się przypalać, stąd smażyć go krótko.
Rybę oczyścić z ości i skóry, pokroić w kawałki i dodać dołożyć do składników na patelni - kawałki nie muszą być zbyt drobne, i tak ryba rozpadnie się podczas smażenia.
![]() |
Cebula, czosnek, ryba, pieczarki |
![]() |
Po dodaniu szpinaku |
Analogicznie wcześniej rozmrożony szpinak dorzucić do reszty składników i chwilę smażyć, aby odparować wodę. Rozkruszyć kostkę bulionową i przyprawić do smaku. Zdjąć patelnię z ognia i odstawić do wystudzenia.
Ser feta pokroić w dość dużą kostkę.
Ser żółty zetrzeć na największych oczkach tarki.
Rozbełtać w oddzielnym naczyniu jajka.
Wszystko to dorzucić do zawartości patelni i wymieszać. Następnie wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód tarty.
Na wierzch tarty rozłożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Tak przygotowaną tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180C ok. 25 min. do całkowitego ścięcia się masy.
Wyszła pyszna potrawa w optymistycznym, wiosennym kolorze. Cytując za akcją, w której przepis ten bierze udział: Niech nasze talerze, kubki i garnki wypełni zieleń we wszystkich odcieniach!
Inne moje wariacje w temacie tarty poniżej:
- Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem
- Tarta ze szparagami, porem i pomidorami
- Idealne ciasto na tartę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)