Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akurat połączenie z winogronami najbardziej pasuje.
Pan Mąż, do wszelkich zachomikowanych w domu słodkości, jest
lepszy niż tresowana świnia na trufle. Wywęszy, znajdzie i pożre wszystko –
nieważne jak głęboko zostało schowane...
W akcie desperacji, aby zapchać Pana
Męża, spreparowałam przepis na proste ciasto owocowe - szybkie i łatwe do
przygotowania niezależnie od pory roku i sezonowości owoców, wymagające minimalnego nakładu pracy.
Składniki:
- 3 jaja (całe)
- szczypta soli
- 8 łyżek cukru - dla łasuchów sugeruję dodać 2 łyżki, czyli razem 10 – będzie naprawdę słodkie
- 1 mały cukier wanilinowy (16g)
- ½ kostki margaryny roślinnej (125g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej
- 10 łyżek mąki pszennej tortowej
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 400-500g dowolnych owoców - u mnie winogrona przekrojone na połówki i wypestkowane; inne dobrze pasujące propozycje owocowe to: truskawki, maliny, porzeczki, jagody, gruszki, śliwki, brzoskwinie itp.
- brązowy cukier do posypania
W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i
cukrem wanilinowym (cukry dodawać stopniowo). Dodać pokrojoną w kawałki
margarynę i po trochu dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić wszystko
mikserem przez kilka minut na gładką masę.
Małą tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem
dopieczenia. Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy(najlepiej
pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste). Ciasta jest dość mało, ale bez obaw - urośnie
w pieczeniu. Na wierzch wyłożyć owoce. Posypać brązowym cukrem wedle uznania.
Piec w temp. 180C ok. 40 minut na środkowym poziomie
piekarnika (u mnie bez termo obiegu). Wykonać test „suchego patyczka” by
upewnić się że się upiekło (jak wyjdzie suchy, niczym nie oblepiony – ciasto gotowe!).
Panie Mężu! – a masz, zapchaj się! :P
Ponieważ Pan Mąż ciasto pożarł lotem błyskawicy, nie pozostało nic innego jak powtórnie wziąć się za pieczenie.Tu wersja z jabłkami z kompotu (mamusine weki domowe).
A tu połączenie smaku winogron różowych i jabłek kompotowych.
Ciasto było pyszne! Niestety wszystko co dobre szybko się kończy... Czas wywęszyć kolejny słodki przysmak ukryty przez Panią Żonę :P Droga Żono, upiecz coś jeszcze!
OdpowiedzUsuńPanie Mężu, Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem :D Co weekend kolejne ciasto będzie :)
UsuńCiasto jest przepyszne! Ja zrobilam wczoraj połączenie moreli i borówek. Ciasto idealnie czekam na więcej pomysłów :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńStrasznie się cieszę za tak przemiły odzew :) Będzie więcej, będzie! Tylko mam obecnie trochę urwania głowy na płaszczyźnie zawodowej, stąd z lekka nieregularne kucharzenie i blogowanie, niestety...
Usuńsmaker.pl ma ten sam przepis z takimi samymi fotkami. Zbieg okolicznosci, cz ejden właściciel przpeisu?
OdpowiedzUsuńhttp://smaker.pl/przepis-proste-ciasto-z-winogronami,106862.html
Jeden właściciel przepisu :) I tu i tam aaasikkk :) Dzięki za czujność :)
UsuńCieszę się bardzo, że zachęciłam do wypróbowania przepisu :)
OdpowiedzUsuńA czy muszę dodać cukier wanilinowy?
OdpowiedzUsuńNo pewnie że nie :) Ja akurat lubię smak wanilii w cieście, stąd cukru wanilinowego - albo jego domowego odpowiednika: cukru waniliowego - używam zwykle z rozmachem :)
UsuńDzień dobry. Upiekłam ciasto z Pani przepisu. Wyszło delikatne, rozpływające się w ustach i smaczne :-) Mam tylko jedno pytanie - owoce opadły na sam dół ciasta. U Pani na zdjęciach są w środkowej i górnej części ciasta. Co mogłam zrobić nie tak ? Byłabym wdzięczna za poradę. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się że ciasto smakowało :) Co do opadających owoców, mogło być ich po prostu za dużo i ciasto nie miało siły utrzymać ich na wierzchu.
UsuńRada na to jest dwojaka :)
1). Możesz dodać dodatkową łyżkę mąki do ciasta, żeby było gęstsze i pewniej utrzymywało owoce.
2). Możesz obtoczyć owoce w mące (zwłaszcza jak są mocno wilgotne-truskawki, jagody itp.), wtedy nie powinny już opadać.
Daj znać jak się sprawdziły porady przy kolejnym pieczeniu. Pozdrawiam serdecznie :)
Owoce (winogrona, borówki) pokroiłam na mniejsze niż ostatnio kawałki. Osuszyłam. Obtoczyłam w mące. Nie opadły :-D Dziękuję za poradę!
UsuńWyszło. Pycha! Przepis zapisuje <3
OdpowiedzUsuńMam pytanie czym mogę zastąpić margarynę? Może olejem? Jak Pani myśli?
OdpowiedzUsuńMasłem, zdrowiej i smaczniej :)
UsuńWłaśnie robię 😁
OdpowiedzUsuńDzien dobry. Wlasnie zrobilam ciasto z Pani przepisu,jest PRZEPYSZNE !!!
OdpowiedzUsuńPrzepis juz zostanie ze mna :)