Na bożonarodzeniowym stole obowiązkowo nie może zabraknąć śledzia. Z cebulką, w pomidorach, z grzybkami, w śmietanie - wariantów do wyboru jest wiele, a każda gospodyni domowa ma tu jeszcze swoje własne triki do zaprezentowania.
Tradycyjnego śledzia oczywiście na Wigilię również przygotuję, ale chciałbym wypróbować też jego alternatywna odmianę - a mianowicie śledzia w sałatce ziemniaczanej.
Jak dla mnie jest to połączenie idealne, bo mocno solona ryba wyjątkowo dobrze komponuje się z trochę niewyraźnym w smaku ziemniakiem. Do tego kawałek świeżego ogórka oraz rzodkiewki i sałatka nabiera już intensywniejszego smaku. Całość zwieńczona aromatyczną czerwoną cebulą oraz sosem jogurtowo-majonezowym - wykorzystałam tu Majonez kremowy FOLWARK (do zakupienia m.in na Frisco.pl - baner po prawej).
Jak dla mnie - sałatka bajka! :)
Składniki na 1 średnią miskę sałatki:
- 3 solone płaty śledziowe - typu matias
- 3 ziemniaki - średnie; ugotowane w łupinkach
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 długi ogórek - średni
- 1 czerwona cebula - średnia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego
- 1-2 łyżki Majonezu kremowego FOLWARK - dostępny w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie baneru w prawej szpalcie bloga)
- pieprz - do smaku
Płaty śledziowe pokroić w poprzek w paski o szerokości 1 cm. Nie trzeba ich wcześniej moczyć, oddadzą akurat odpowiednią ilość soli do sałatki.
Ziemniaki wyszorować szczoteczka pod bieżącą wodą. Wrzucić do lekko posolonego wrzątku i gotować na półtwardo ok 20 minut. Odcedzić na sitku i zostawić do ostygnięcia. Następnie obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę - ok 1cm.
Ogórka obrać ze skórki i pokroić w półplasterki.
Rzodkiewkę wyszorować szczoteczką i pozbawić korzonków oraz liści. Pokroić w plasterki.
Czerwoną cebulę pokroić w cienkie półtalarki.
W oddzielnym naczynku przygotować sos do sałatki. Majonez kremowy FOLWARK wymieszać z jogurtem naturalnym. Doprawić pieprzem do smaku - nie solić! śledź doda tu wystarczająco dużo soli.
Do dużej miski wrzucić pokrojonego śledzia i warzywa. Zalać całość sosem jogurtowo-majonezowym i wymieszać. Odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki - a najlepiej na noc - aby składniki się dobrze "przegryzły" a śledź zrobił mniej słony.
Jeśli sałatka za bardzo podejdzie wodą - a może się tak stać, bo takie na ogół są efekty połączenia świeżego ogórka i soli (tutaj wyciągniętej ze śledzia) - odlać ją z miski.
Zajadać ze smakiem, nie tylko na Święta :)
Joasiu na tą sałatkę nie trzeba mnie namawiać. Kiedyś robiłam bardzo podobną i była rewelacyjna :)
OdpowiedzUsuńCiężko się od niej oderwać, prawda? :)
UsuńZa śledziem nie przepadamy ale nasz tato byłby zadowolony z takiej sałatki :-)
OdpowiedzUsuńU mnie z kolei Rodzicielka zachwyca się śledziem w każdej postaci :) Ja też przyznaję, że całkiem chętnie zajadam :)
UsuńZKD rises to the occasion by incorporating eco-friendly solutions into their projects. Their designs often feature green roofs, solar panels, and energy-efficient materials, making them not only the Interior design services in Dubai in terms of aesthetics, but also leaders in environmental responsibility.
OdpowiedzUsuń