Od dawna mnie kusiło by wypróbować przepis na Chleb czosnkowy z bloga Baby w kuchni. Tylko zamiast stonowanej ilości ząbków (jak było w oryginalnym przepisie), zamarzyło mi się dodać więcej czosnku... duuuużo więcej!... A dokładnie trzy jego postacie: czosnek świeży, granulowany i suszony czosnek niedźwiedzi.
W efekcie wyszedł mi chleb potrójnie czosnkowy, o intensywnym czosnkowym smaku i aromacie - no cóż, nie było całowania z Panem Mężem po zjedzeniu takiej kromki :P
Oryginalny chleb wyrastał w koszyku rozrostowym i był pieczony na kamieniu. Jako, że żadnej z takowych rzeczy nie posiadam, u mnie chleb rósł uformowany na blasze, pod przykryciem ze ściereczki kuchennej i na tejże blasze go piekłam. Dodatkowo pożonglowałam trochę mąką w przepisie, bo miałam akurat do wykorzystania resztę mąki żytniej.
Składniki na 1 okrągły bochenek:
- 350g mąki pszennej - tortowa, typ 450
- 150g maki żytniej żurkowej - typ 1200
- 30g świeżych drożdży - dałam trochę więcej niż w oryginalnym przepisie, bo moje były już niestety nie pierwszej świeżości
- 250ml ciepłej wody
- 25ml oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 4 ząbki czosnku świeżego
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
Zrobić rozczyn z drożdży. Wkruszyć je do połowy szklanki ciepłej wody, dosypać po łyżeczce cukru i mąki - jako pożywki - i wszystko dokładnie razem rozmieszać. Odstawić na 10-15 minut, do wyrośnięcia - aż zaczyn "ruszy".
Ząbki świeżego czosnku pokroić w drobną kostkę, lub przecisnąć przez praskę.
W dużej misce wymieszać obie mąki i sól. Dołożyć czosnek świeży, granulowany i suszony czosnek niedźwiedzi. Wlać resztę wody i oliwę. Dodać zaczyn. Całość wymieszać robotem - używając mieszadeł hakowych - aż powstanie wilgotne ciasto. W razie potrzeby można dolać jeszcze kilka łyżek wody - gdyby konsystencja ciasta chlebowego była zbyt zwarta.
Gdyby robot nie dał rady dokładnie wyrobić ciasta, pougniatać je przez przez kilka minut ręką - ja to robię w lekko opruszonej mąką misce, w której mieszałam składniki, ale można się posłużyć również stolnicą.
Wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć z powrotem do miski - jej dno i boki opruszyć mąką. Całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na około 1 godzinę w cieple miejsce, dla podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto w misce zbić kilka razy pięścią - w celu odgazowania. Uformować okrągły bochenek i ułożyć go na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej lekko mąką. Chleb z wierzchu również opruszyć mąką. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na co najmniej 30 minut do wyrośnięcia.
Blachę wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - bez termoobiegu, środkowy poziom, grzałka góra-dół. Piec około 40 minut, do czasu aż przy popukaniu chleb będzie wydawał głuchy dźwięk - w oryginalnym przepisie było wskazane piec 50minut, ale jest to uważam stanowczo za długo, chleb za bardzo się wysuszy.
Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę do ostygnięcia.
Asiu to ja poproszę dużą kromkę :-) uwielbiam czosnek :-)
OdpowiedzUsuńA bierz, Kochana, nawet i trzy :) Tylko ostrzegam, że czosnku naprawdę tu duuuuuużo :D
UsuńDla mnie Joasiu przylepkę. Chlebek wspaniały. :)
OdpowiedzUsuńOznajmiam ze smutkiem, że przylepki nie ma szans dostać :P Niemalże pobiliśmy się o nią - jeszcze ciepłą - z Panem Mężem tuż po upieczeniu :P
Usuńbardzo pięknie wygląda ten chleb; lubię czosnek, zapiszę sobie przepis i może kiedyś też spróbuję
OdpowiedzUsuńCzosnku naprawdę w nim dostatek :D Cieszę się, że zainspirowałam do wypróbowania :)
UsuńJak już go jeść to grupowo aby nikt nie był pokrzywdzony późniejszymi zapachami :D
OdpowiedzUsuńWielce słuszna metodologia spożycia :D
UsuńŻycie nas tego nauczyło po jednym takim historycznym grillu xD
UsuńHeh, skoro grill przeszedł do historii, to dopiero musiało być wtedy aromatycznie! :D :D :D
UsuńChleb z opcją uzdrawiającą ;)
OdpowiedzUsuńCo racja, to racja! :D
Usuń50 year old Analyst Programmer Garwood Rand, hailing from Dauphin enjoys watching movies like "Awakening, The" and Taxidermy. Took a trip to Barcelona and drives a XF. strona
OdpowiedzUsuń