Dawno nie brałam udziału w fejsbukowej akcji Ciasto na niedzielę. A to przytrafiły się Święta Wielkanocne, a to przeszkodził wyjazd, a to nie miałam ochoty na pieczenie. Tym razem powiedziałam sobie - dość! Trzeba zabrać się do roboty!
Zapraszam więc na Jabłecznik. Ale taki trochę mniej typowy, bo z jabłkami z kompotu oraz mąką pełnoziarnistą i płatkami owsianymi. Zdrowsza wersja standardowego jabłecznika. Do tego pyszny dodatek rodzynek i cynamonu. Przepis podpatrzyłam u Joli i na pewno do niego jeszcze wrócę, bo wypiek wypadł znakomicie :)
Składniki na 1 dużą keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x7cm:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/2 szkl. cukru - zmniejszyłam ilość z 3/4 cukru, bo użyłam słodszych jabłek z kompotu zamiast świeżych
- 3/4 szkl. mąki pszennej - tortowa, typ 450
- 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna, typ 1850
- 1 szkl. płatków owsianych
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - mój dodatek, bo wydawało mi się, że sam proszek do pieczenia ciężkich jabłek kompotowych nie udźwignie
- 1 łyżeczka cynamonu - mój dodatek
- jabłka z kompotu - niecały słoik 1 litrowy, objętościowo tyle co 2 duże jabłka świeże
- 100g rodzynek
- masło i bułka tarta - do wysmarowania i obsypania formy
- 2 łyżki brązowego cukru - do posypania ciasta przed pieczeniem
W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę - musi mieć kolor i konsystencję gęstego kogla-mogla. Dodać mleko, olej i zmiksować do połączenia składników.
Do drugiej miski wsypać mąkę pszenną, pełnoziarnistą, ziemniaczaną, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i wymieszać. Suche składniki wmieszać do masy jajecznej na najniższych obrotach miksera.
Jabłka z kompotu pokroić na mniejsze cząstki. Odmierzyć rodzynki. Jabłka i rodzynki wmieszać delikatnie łyżką do ciasta.
Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć masę - pomagając sobie łyżką. Wierzch ciasta posypać brązowym cukrem.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok 50 minut - na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Stan upieczenia ciasta sprawdzać testem "suchego patyczka" - być może będzie trzeba potrzymać w piekarniku trochę dłużej.
Pozostawić do ostudzenia w blaszce.
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
GOTOWANIE... TO PROSTE! - Jabłecznik z budyniową pianką
RÓŻOWA KUCHNIA - Jabłecznik kwietniowy
CIASTECZKOWY POTWÓR - Jabłecznik z pianką
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Jabłecznik z patelni
LIDIA WESOLOWSKA [FB] - Jabłecznik ze starego zeszytu
SŁODKIE OKRUSZKI - Ciasto z jabłkami najeżone wspomnieniami
KULINARNA MANIUSIA - Jabłecznik na zimno
CAFE AMARETTO - Jabłecznik kokosowy z budyniem
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Torcik jabłkowy z mascarpone
IZIONI PYSZNE SMAKI - Jabłecznik z prażonymi jabłkami
W MOJEJ KUCHNI - Szarlotka z kisielem
EWUSIOWE SMAKI - Szarlotka szybko znikająca
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Jabłecznik kokosowy
RÓŻOWA KUCHNIA - Jabłecznik kwietniowy
CIASTECZKOWY POTWÓR - Jabłecznik z pianką
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Jabłecznik z patelni
LIDIA WESOLOWSKA [FB] - Jabłecznik ze starego zeszytu
SŁODKIE OKRUSZKI - Ciasto z jabłkami najeżone wspomnieniami
KULINARNA MANIUSIA - Jabłecznik na zimno
CAFE AMARETTO - Jabłecznik kokosowy z budyniem
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Torcik jabłkowy z mascarpone
IZIONI PYSZNE SMAKI - Jabłecznik z prażonymi jabłkami
W MOJEJ KUCHNI - Szarlotka z kisielem
EWUSIOWE SMAKI - Szarlotka szybko znikająca
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Jabłecznik kokosowy
Świetne ciacho, smakowałoby moim łasuchom. Mam sporo domowych gruszek w syropie, więc może je wykorzystam do niego zamiast jabłek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
Ooo! Bardzo dobry pomysł z gruszkami zamiast jabłek. U siebie wykorzystałam jabłka z kompotu, bo też mi zalegają w piwnicy :)
UsuńAsiu bardzo fajny pomysł na pysze ciasto z jabłkami :) z chęcią bym takie zjadła :) dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :) Miałam akurat ochotę na coś słodkiego, ale i zdrowego przy okazji ;)
UsuńFajny pomysł na jabłuszka, dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i ja, Dorotko :)
UsuńSuper pomysł na wykorzystanie jabłek :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko :) Dawno wspólnie z Wami nie piekłam i niemalże zapomniałam jaka to frajda ;)
UsuńWspaniały pomysł na jabłka z kompotu :)Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i ja :) Mam jeszcze zalegające słoiki kompotowe w piwnicy, chcę się ich smacznie pozbyć przed nowym sezonem ;)
UsuńSuper pomysł ! Dziękuje za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna, wspólna zabawa :)
UsuńCiasto na pewno smaczne i soczyste. Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńDziękuje pięknie za dobre słowo ;) I do następnego wkrótce!
UsuńSmacznie i zdrowo :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam nieskromnie, że dobre, codzienne ciasto :) Dziękuję i ja za wspólną zabawę!
UsuńSmaczne i zdrowe w jednym :), dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńNasze niedzielne wypiekanie to świetna frajda :)
UsuńFajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńCiekawy pomysł, dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję :)
UsuńDzięki za wspólne pieczenie, ciacho super :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło i do następnego wspólnego pieczenia wkrótce! :)
Usuńpomysłowe, takiego jeszcze nie jadłam, uwielbiam wypieki z jabłkami :) wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się podoba :) Polecam upiec i osobiście wypróbować :)
UsuńCudowny, smaczny i pożywny jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na pyszne ciasto.dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńRobiłam razowy jabłecznik. Jest pyszny. Twój też apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńTylko na drugi dzień zaczął mi się zdeczko kruszyć... Hmm, może za dużo tych płatków owsianych machnęłam?
Usuń29 years old Environmental Tech Alic Saphin, hailing from Thorold enjoys watching movies like "Corrina, Corrina" and Handball. Took a trip to Primeval Beech Forests of the Carpathians and drives a Mercedes-Benz 540K Special Roadster. link strony
OdpowiedzUsuń