Strony

sobota, 26 marca 2016

Faszerowane jaja ze szpinakiem i sosem chrzanowym

W Wielkanoc jaja górą!


Sztuka gotowania jaj na twardo - Rady & Porady
  • Jaja przed włożeniem do garnka należy wyszorować pod bieżącą wodą - to mit i legenda, że wyjęte prosto z wytłaczanki są czyste
  • Aby nie dopuścić do pękania, należy posolić wodę (1 łyżeczka soli) - solenie zapobiega pękaniu skorupki
  • Jaja wkładać do ciepłej wody - nigdy do zimnej!
  • Czas gotowania jaj liczy się od momentu zagotowania wody - 8-10 minut potrzeba, aby otrzymać idealne jajo na twardo
  • Jaj na twardo nie należy przegotowywać! W żółtku wydziela się wtedy siarkowodór i nadaje mu sinozielony nalot, jaja robią się wtedy gumowate i niesmaczne
  • Jaja na twardo tuż po ugotowania należy hartować w lodowatej wodzie - tym sposobem wierzchnie warstwy się nie "przegrzeją", a wewnętrzne nabiorą odpowiedniej konsystencji
  • Mój patent na szybkie obranie jaja ze skorupki: ostukać jajem o twardą powierzchnię, aż skorupka będzie równomiernie popękana, następnie włożyć jajo do miseczki z letnia wodą, obierać palcami - skorupka będzie odchodzić idealnie całymi płatami, bez uszkodzenia białka

Składniki na porcje dla 3-4 osób:


Jaja ugotować na twardo - 8-10 minut od zagotowania się wody. Po ostudzeniu, obrać ze skorupki.

Szpinak rozmrozić i podsmażyć na maśle do odparowania wody. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do przestudzenia.

Jaja przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka. Białka ułożyć na liściu sałaty w przygotowaniu do faszerowania. 

Żółtka rozetrzeć ze szpinakiem oraz majonezowym sosem chrzanowym od FOLWARK na gładka masę, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Połówki jaj nafaszerować przygotowanym nadzieniem - ja używam tu małego rękawa cukierniczego. 

Posypać posiekanym drobno szczypiorkiem. Gotowe do podania na stół! :)



zBLOGowani.pl

2 komentarze:

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)