Sztuka gotowania jaj na twardo - Rady & Porady
- Jaja przed włożeniem do garnka należy wyszorować pod bieżącą wodą - to mit i legenda, że wyjęte prosto z wytłaczanki są czyste
- Aby nie dopuścić do pękania, należy posolić wodę (1 łyżeczka soli) - solenie zapobiega pękaniu skorupki
- Jaja wkładać do ciepłej wody - nigdy do zimnej!
- Czas gotowania jaj liczy się od momentu zagotowania wody - 8-10 minut potrzeba, aby otrzymać idealne jajo na twardo
- Jaj na twardo nie należy przegotowywać! W żółtku wydziela się wtedy siarkowodór i nadaje mu sinozielony nalot, jaja robią się wtedy gumowate i niesmaczne
- Jaja na twardo tuż po ugotowania należy hartować w lodowatej wodzie - tym sposobem wierzchnie warstwy się nie "przegrzeją", a wewnętrzne nabiorą odpowiedniej konsystencji
- Mój patent na szybkie obranie jaja ze skorupki: ostukać jajem o twardą powierzchnię, aż skorupka będzie równomiernie popękana, następnie włożyć jajo do miseczki z letnia wodą, obierać palcami - skorupka będzie odchodzić idealnie całymi płatami, bez uszkodzenia białka
Składniki na porcje dla 3-4 osób:
- 4 jaja
- 1 łyżka majonezowego sosu chrzanowego od FOLWARK
- 3-4 brykiety mrożonego szpinaku
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz - do smaku
Jaja ugotować na twardo - 8-10 minut od zagotowania się wody. Po ostudzeniu, obrać ze skorupki.
Szpinak rozmrozić i podsmażyć na maśle do odparowania wody. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do przestudzenia.
Jaja przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka. Białka ułożyć na liściu sałaty w przygotowaniu do faszerowania.
Żółtka rozetrzeć ze szpinakiem oraz majonezowym sosem chrzanowym od FOLWARK na gładka masę, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Połówki jaj nafaszerować przygotowanym nadzieniem - ja używam tu małego rękawa cukierniczego.
Posypać posiekanym drobno szczypiorkiem. Gotowe do podania na stół! :)
Wow! Wygląda smakowicie :) Wesołych!
OdpowiedzUsuńDzięki serdeczne :)
Usuń