Przyznaję szczerze, że angielskie bułeczki śniadaniowe otrzymuję wtedy, gdy nie wychodzi mi pieczenie tradycyjnych, brytyjskich scones.
Skurczybyki są niesamowicie wredne do zrobienia i najmniejszy błąd w proporcjach składników, szybkości wyrabiania, czy rodzaju formy do wykrajania, skutkuje w nie takim efekcie końcowym, jak zamierzony. Smak pozostaje nadal rewelacyjny, ale "nie-sconesy" nie mają wtedy tej charakterystycznej, równej linii po bokach, a raczej przypominają kształtem typowe, okrągłe bułeczki.
Tym razem słodkie bułeczki angielskie postanowiłam zrobić z premedytacją!
Składniki te same, ale nie przywiązywałam już tak dużej uwagi do procesu ich przygotowywania. Wyszły nadal pyszne, a spożywane jeszcze ciepłe z dodatkiem konfitury niskosłodzonej z moreli NASZE DOMOWE, to już w ogóle orgia dla kubków smakowych :)
Składniki na około 20 sztuk bułeczek:
- 400g mąki pszennej
- 100g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 100g masła
- 2 jajka
- 10 łyżek mleka
- 1 szkl. rodzynek - można namoczyć w likierze alkoholowym z dodatkiem wrzątku, aby trochę zmiękły i nabrały dodatkowego aromatu
Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do dużej miski. Dodać cukier i masło - pokrojone na mniejsze kawałki.
Jajka wymieszać w oddzielnym naczyniu z mlekiem. Następnie dodać do miski ze składnikami sypkimi. Zostawić trochę mieszanki jajeczno-mlecznej do posmarowania bułeczek przed pieczeniem.
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, aż zlepi się w całość i zacznie odchodzić od ścianek miski. Leniwiec kuchenny może się posłużyć mikserem, ale z użyciem mieszadeł hakowych, NIE trzepaków! Nie wyrabiać zbyt długo!
Na końcu dodać rodzynki i wmieszać je szybko w ciasto. Rodzynki można wcześniej namoczyć w ulubionym likierze alkoholowym z dodatkiem wrzątku, aby trochę zmiękły i nabrały dodatkowego aromatu. Przed dołożeniem rodzynek do reszty składników należy je dobrze odsączyć i odcisnąć.
Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 1,5 cm. Wycinać okrągła, wysoką foremką okrągłe bułeczki - u mnie szklanka o średnicy 5 cm.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować z góry pozostawioną masą jajeczno-mleczną.
Piec we wcześniej rozgrzanym do 220C piekarniku - grzałka góra-dół; bez termoobiegu; środkowy poziom - ok. 15 minut do zezłocenia.
Po zdjęciu z blachy, studzić na metalowej kratce. Jeść jeszcze ciepłe z dodatkiem ulubionego dżemu lub konfitury - u mnie konfitura niskosłodzona z moreli NASZE DOMOWE.
Asieńko pyszne bułeczki :) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kochana :)
UsuńPo prostu rewelacyjne, oj zjadłabym teraz z chęcią jedną :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko :) Ja je uwielbiam, bo są takie szybkie do przygotowania, raz dwa i słodkie śniadanie gotowe!
Usuń