Strony

wtorek, 23 lutego 2016

Warstwowy omlet po turecku

Tureckie śniadanie krok po kroku


Na stole tureckim podczas śniadania nie może zabraknąć przede wszystkim warzyw, zarówno świeżych jak i smażonych. Prym wiodą jaja pod różna postacią, czy to jako omlety, sadzone, albo jajecznice. Dodatkami są zazwyczaj konfitury, dżemy, miód, jogurt i różnego rodzaju sery. Jako przegryzki serwowane są kapary, suszone pomidory, oliwki, a poza tym orzechy, daktyle i figi. Do każdego śniadania Turcy spożywają duże ilości pieczywa, a chociażby poğaça, börek i simit. Nie można zapomnieć też o czarnej, mocnej i słodkiej herbacie [źródło: kuchnia-turecka.blogspot.com; blogstar.pl]

Moja propozycja na dziś jest jedynie częścią tradycyjnego, tureckiego śniadania. Ale zawiera sporo jego ważnych elementów. 

Zachęcam do własnoręcznego przygotowania warstwowego omletu po turecku



Składniki na 1 średni omlet:
  • 3 jaja
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 1/2 długiego ogórka
  • sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, papryka słodka i ostra - do smaku
  • 1 łyżka oliwy
Poniżej fotorelacja z przygotowywania krok po kroku:

Cebulę obrać i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać oliwę i wyłożyć na to cebulę.


Paprykę pokroić w słupki i dodać na patelnię do cebuli. Przyprawić do smaku. Uwaga, nie mieszać! Warzywa maja być dokładane warstwowo. Całość przykryć pokrywką i chwilę poddusić, aby papryka zmiękła.


Ogórka obrać ze skórki i pokroić w plastry. Wyłożyć na patelnię jako kolejną warstwę.


Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i również pokroić w plastry. Dodać do reszty warzyw. Przyprawić do smaku. Nie mieszać! Dusić pod przykryciem do miękkości.



Jaja rozbełtać w oddzielnym naczyniu, posolić i popieprzyć do smaku. Następnie wlać na patelnię. Dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu, aż jaja się zetną.



I oto omlet gotowy - namiastka tradycyjnego, tureckiego śniadania! Spożywać koniecznie z czarną, mocno zaparzoną herbatą :)

Przydatne tipy:

Przyprawianie kolejnych warstw omletu jest tu nieprzypadkowe - przyprawy nie wypływają wtedy z jajami na wierzch, a całość jest dobrze doprawiona do smaku.

Omlet należy bardziej dusić niż smażyć - aby nie dopuścić do przypalenia się dolnych jego warstw, zwłaszcza cebuli.


 

6 komentarzy:

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)