Na stole tureckim podczas śniadania nie może zabraknąć przede wszystkim warzyw, zarówno świeżych jak i smażonych. Prym wiodą jaja pod różna postacią, czy to jako omlety, sadzone, albo jajecznice. Dodatkami są zazwyczaj konfitury, dżemy, miód, jogurt i różnego rodzaju sery. Jako przegryzki serwowane są kapary, suszone pomidory, oliwki, a poza tym orzechy, daktyle i figi. Do każdego śniadania Turcy spożywają duże ilości pieczywa, a chociażby poğaça, börek i simit. Nie można zapomnieć też o czarnej, mocnej i słodkiej herbacie [źródło: kuchnia-turecka.blogspot.com; blogstar.pl]
Moja propozycja na dziś jest jedynie częścią tradycyjnego, tureckiego śniadania. Ale zawiera sporo jego ważnych elementów.
Zachęcam do własnoręcznego przygotowania warstwowego omletu po turecku.
Składniki na 1 średni omlet:
- 3 jaja
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- 1/2 długiego ogórka
- sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, papryka słodka i ostra - do smaku
- 1 łyżka oliwy
Cebulę obrać i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać oliwę i wyłożyć na to cebulę.
Paprykę pokroić w słupki i dodać na patelnię do cebuli. Przyprawić do smaku. Uwaga, nie mieszać! Warzywa maja być dokładane warstwowo. Całość przykryć pokrywką i chwilę poddusić, aby papryka zmiękła.
Ogórka obrać ze skórki i pokroić w plastry. Wyłożyć na patelnię jako kolejną warstwę.
Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i również pokroić w plastry. Dodać do reszty warzyw. Przyprawić do smaku. Nie mieszać! Dusić pod przykryciem do miękkości.
Jaja rozbełtać w oddzielnym naczyniu, posolić i popieprzyć do smaku. Następnie wlać na patelnię. Dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu, aż jaja się zetną.
I oto omlet gotowy - namiastka tradycyjnego, tureckiego śniadania! Spożywać koniecznie z czarną, mocno zaparzoną herbatą :)
Przydatne tipy:
Przyprawianie kolejnych warstw omletu jest tu nieprzypadkowe - przyprawy nie wypływają wtedy z jajami na wierzch, a całość jest dobrze doprawiona do smaku.
Omlet należy bardziej dusić niż smażyć - aby nie dopuścić do przypalenia się dolnych jego warstw, zwłaszcza cebuli.
Asiu uwielbiam omlety. Twój zapowiada się pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko :) Proste i pożywne śniadanko ;)
UsuńMniam!
OdpowiedzUsuńPodziękowanka! :D
UsuńPysznie Asiu :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kochana :)
Usuń