Przy okazji dzisiejszego obiadu, kilka trików, aby nie dać się „oszwabić” w sklepie rybnym. Mnie tam zawsze zapewniają, że rybka którą kupuję, jest tak świeżutka, że prawie jeszcze pływa… Niestety te rybne peany często mijają się z rzeczywistością…
A jak samemu rozpoznać, że ryba jest nieświeża?
- oczy są poszarzałe i mętne, a nie błyszczące
- po przyciśnięciu ryby palcem zostają w niej dołki, ryba jest mało sprężysta i nie wraca szybko do swojego kształtu
- skrzela są blade, prawie białe, zamiast ciemnoróżowe/jasnoczerwone
- łuski są pozbawione połysku
- na rybie występuje śluz
Składniki na 2 osoby:
- 2 średnie dorady
- 2 średnie cebule – na jedną rybę, jedna cebula
- 1 łyżka masła
- 4-5 łodyg selera naciowego
- 2 figi
- 6-7 ząbków czosnku – jeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki
- sól, pieprz – do smaku
Rybka na ruszcie z selera |
Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie.
Posolić i popieprzyć od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami.
Cebulę pokroić w większą kostkę i podsmażyć na maśle na
patelni na złoto. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Rybę nafaszerować usmażoną cebulą.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim
łodygi selera naciowego. Na ruszcie z selera położyć faszerowaną rybę. Na
rybach ułożyć ząbki czosnku oraz ćwiartki fig.
Całość przykryć pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki od kompletu – i piec w nagrzanym do 220C piekarniku ok. 40-45 min – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb.
Na ostatnie 20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby figi i czosnek przyrumieniły się z wierzchu.
Tuż przed włożeniem do piekarnika |
Całość przykryć pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki od kompletu – i piec w nagrzanym do 220C piekarniku ok. 40-45 min – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb.
Na ostatnie 20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby figi i czosnek przyrumieniły się z wierzchu.
Podawać z ryżem. Ja doprawiam tu jeszcze ryż przyprawami pod koniec gotowania – papryka słodka
i ostra, pieprz Cayenne, pieprz ziołowy, ketchup, wszystko w preferowanych proporcjach w zależności od smaku.
Niewiele składników, mało skomplikowane przygotowanie - w efekcie: sycący i pyszny obiad, który niemalże sam się robi! :)
______________________________________________________________
Powyższy przepis brał udział w konkursie Ryby są super na blogu Moje Małe Czarowanie. Milo mi się pochwalić, iż konkurs ten udało mi się wygrać - wyniki TUTAJ ! W nagrodę otrzymałam wspaniałą książkę wydaną pod patronatem LIDL z przepisami Doroty Wellman i Karola Okrasy na dania z ryb. Bardzo się cieszę, że mój pomysł na rybę się spodobał i dziękuje serdecznie za nagrodę :)
Niewiele składników, mało skomplikowane przygotowanie - w efekcie: sycący i pyszny obiad, który niemalże sam się robi! :)
______________________________________________________________
Powyższy przepis brał udział w konkursie Ryby są super na blogu Moje Małe Czarowanie. Milo mi się pochwalić, iż konkurs ten udało mi się wygrać - wyniki TUTAJ ! W nagrodę otrzymałam wspaniałą książkę wydaną pod patronatem LIDL z przepisami Doroty Wellman i Karola Okrasy na dania z ryb. Bardzo się cieszę, że mój pomysł na rybę się spodobał i dziękuje serdecznie za nagrodę :)
______________________________________________________________
Bardzo ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że się podoba :) Polecam wypróbować, rybka sama się robi ;)
UsuńBardzo sie cieszę i gratuluję jeszcze raz :-)
OdpowiedzUsuńKsiążka-nagroda jest przepięknie wydana i bardzo ciekawa :)
Usuń