Strony

środa, 11 listopada 2015

Pieczona dorada z selerem naciowym, czosnkiem i figami

Pyszna rybka na ruszcie z selera naciowego


Przy okazji dzisiejszego obiadu, kilka trików, aby nie dać się „oszwabić” w sklepie rybnym. Mnie tam zawsze zapewniają, że rybka którą kupuję, jest tak świeżutka, że prawie jeszcze pływa…  Niestety te rybne peany często mijają się z rzeczywistością…

A jak samemu rozpoznać, że ryba jest nieświeża?
  • oczy są poszarzałe i mętne, a nie błyszczące
  • po przyciśnięciu ryby palcem zostają w niej dołki, ryba jest mało sprężysta i nie wraca szybko do swojego kształtu
  • skrzela są blade, prawie białe, zamiast ciemnoróżowe/jasnoczerwone
  • łuski są pozbawione połysku 
  • na rybie występuje śluz

Składniki na 2 osoby:
  • 2 średnie dorady
  • 2 średnie cebulena jedną rybę, jedna cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • 2 figi
  • 6-7 ząbków czosnkujeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki
  • sól, pieprzdo smaku


Rybka na ruszcie z selera

Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie

Posolić i popieprzyć od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami.

Cebulę pokroić w większą kostkę i podsmażyć na maśle na patelni na złoto. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Rybę nafaszerować usmażoną cebulą.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim łodygi selera naciowego. Na ruszcie z selera położyć faszerowaną rybę. Na rybach ułożyć ząbki czosnku oraz ćwiartki fig.



Tuż przed włożeniem do piekarnika


Całość przykryć pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki od kompletu – i piec w nagrzanym do 220C piekarniku ok. 40-45 min – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. 

Na ostatnie 20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby figi i czosnek przyrumieniły się z wierzchu.

Podawać z ryżem. Ja doprawiam tu jeszcze ryż przyprawami pod koniec gotowania – papryka słodka i ostra, pieprz Cayenne, pieprz ziołowy, ketchup, wszystko w preferowanych proporcjach w zależności od smaku.

Niewiele składników, mało skomplikowane przygotowanie - w efekcie: sycący i pyszny obiad, który niemalże sam się robi! :) 



 
 

______________________________________________________________

Powyższy przepis brał udział w konkursie Ryby są super na blogu Moje Małe Czarowanie. Milo mi się pochwalić, iż konkurs ten udało mi się wygrać - wyniki TUTAJ ! W nagrodę otrzymałam wspaniałą książkę wydaną pod patronatem LIDL z przepisami Doroty Wellman i Karola Okrasy na dania z ryb. Bardzo się cieszę, że mój pomysł na rybę się spodobał i dziękuje serdecznie za nagrodę :) 
______________________________________________________________
 

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że się podoba :) Polecam wypróbować, rybka sama się robi ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Książka-nagroda jest przepięknie wydana i bardzo ciekawa :)

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)