Strony

środa, 25 listopada 2015

Pasztet z czerwonej soczewicy

Dietetycznie, zdrowo i warzywnie


Był już Pasztet drobiowy. Był jego wegetariański odpowiednik, czyli Pasztet z cukinii i to do tego w mocno dietetycznej wersji. Tym razem naszła mnie ochota na soczewicę w pasztecie!

Przepis zawdzięczam Ciotce, która piecze go regularnie i niezmiennie raportuje błyskawiczne znikanie potrawy z talerza. Nawet Wujo – zagorzały mięsożerca! – pasztet zajada ze smakiem. Zanęciła mnie więc ogromnie do wypróbowania receptury i oto tego efekty :)

 

Składniki na keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x8cm:

SOCZEWICA:
  • 2 szkl. soczewicy czerwonej
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka Vegety - płaska
  • ¾ szkl. wody
PASZTET:
  • 3 cebuleśrednie
  • 3 marchewki średnie
  • 3 łodygi selera naciowego
  • ¼ szkl. oleju rzepakowego - do duszenia cebuli, marchewki i selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koperku
  • ½ szkl. płatków owsianych
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej - płaska
  • 2/3 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki Vegety
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jajkaśrednie
  • 2-3 łyżki słonecznika - do posypania pasztetu przed pieczeniem


Na początek trochę fotorelacji z przyrządzania:


Soczewicę przepłukać w zimnej wodzie, wsypać do garnka, dodać liście laurowe, Vegetę i odmierzoną wodę. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, często mieszając.

Cebulę pokroić w talarki i wrzucić na dużą patelnię na gorący olej, podsmażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki marchewkę i seler. Poddusić ok. 10 minut. Następnie dołożyć ugotowaną soczewicę i  wszystko razem jeszcze chwilę dusić.

Po przestygnięciu masę warzywną przepuścić raz przez maszynkę do mielenia – sitko o drobnych oczkach. Uwaga! Przed mieleniem wyjąć liście laurowe. Zmielić również ząbki czosnku.

Doprawić pasztet do smaku przyprawami. Dodać płatki owsiane, żółtka jaj i wyrobić dobrze ręką. Gdyby konsystencja pasztetu była za gęsta, dolać trochę przegotowanej, ostudzonej wody oraz 2-3 łyżki oleju.

Ubić piankę z białek ze szczyptą soli – wspomaga trwałość piany. Dodać ją do wyrobionego pasztetu, mieszać lekko łopatką, aby nie uszkodzić struktury piany.

Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć do niej pasztet. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, wgniatając go lekko w ciasto. Słonecznik powinien być wcześniej sparzony wrzątkiem – w którym musi trochę poleżeć.

Piec ok. 60 min w temp. 190C – bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika. Jeśli piekarnik jest z termoobiegiem temperatura 175-180C tu wystarczy. 

Pozostawić do wystudzenia w formie. Na noc najlepiej wstawić do lodówki, pasztet będzie wtedy bardziej zwarty przy krojeniu.


 
 
 
 
 

Menu dla diabetyka Kuchnia wegetariańska i wegańska

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki za dobre słowo :) Choć bez mięsa, wychodzi równie smaczny :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja też :D Odkąd zaeksperymentowałam z pasztetem z cukinii, przekonałam się do pasztetów warzywnych. Teraz w planach mam taki z zielonej soczewicy. Na blogu wkrótce :)

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)