Tematem przewodnim obecnego Ciasta na niedzielę były Słodkości z dodatkiem chałwy i/lub sezamu - inspiracji więc do wyboru do koloru :) Dozwolone były zarówno wypieki przygotowywane na gorąco, jak i słodkości w ogóle nie pieczone. Ważne, aby chałwa czy sezam były tu głównym składnikiem.
Przepis na drożdżowe buły z dodatkiem chałwy podpatrzyłam u Beaty na blogu Katalog smaków. Już od dawien dawna nosiłam się z zamiarem jego wypróbowania i teraz, przy okazji wspólnego gotowania w ramach akcji Ciasto na niedzielę, w końcu mi się udało.
Bułeczki wyszły dość zwarte i nie wyrosły zbyt mocno. Po upieczeniu miały chrupką skórkę i wilgotny środek. Świetnym eksperymentem było nafaszerowanie ich dżemem śliwkowym - śliwka i chałwa wyjątkowo dobrze się tu komponowały. Do tego gorąca herbatka i jesienny podwieczorek gotowy!
Składniki na 12 sztuk średnich drożdżówek:
- 200g chałwy - u mnie kakaowo-waniliowa
- 100ml mleka
- 50g świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych
- 150g cukru
- 2 całe jajka + 1 żółtko - 1 białko zostawić do smarowania drożdżówek przed pieczeniem
- szczypta soli
- słoik 300ml gęstego dżemu śliwkowego - przetwór własny
- cukier perlisty - do posypania po wierzchu przed pieczeniem
Do garnuszka włożyć chałwę, zalać mlekiem i podgrzać na wolnym ogniu, często mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić z palnika do przestudzenia. Gdy roztwór będzie lekko ciepły, dodać pokruszone drożdże oraz 1 łyżeczkę mąki jako pożywkę i dokładnie wymieszać.
Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia.
Do miski przesiać mąkę - aby w ten sposób ją napowietrzyć - dodać cukier, sól, jajka+żółtko oraz rozczyn drożdżowy.
Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.
Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć z powrotem do niej ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm.
Posmarować dżemem, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z krótszych boków.
Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego boku z farszem, a kończąc na boku bez dżemu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać ciasto w rulon od dłuższego boku.
Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby dżem nie wypływał podczas pieczenia.
Rulon kroić na 4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze - dodatkowo wierzch papieru można lekko oprószyć mąką, będzie to dodatkową ochroną przed przypieczeniem bułeczek od spodu. Następnie całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 15-20 min do napuszenia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco i nie będą się przypalać od góry. Można również posypać cukrem perlistym po wierzchu.
Piec w temp. 200C ok 10 min - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany - następnie zmniejszyć temp. do 160C i dopiekać kolejne 10 min.
Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. Zajadać ze smakiem! :)
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Sezamowe ciasteczka szczęścia
RÓŻOWA KUCHNIA - Pleśniak z owocami, sezamem i pianka kokosową
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Blok twarogowo-pistacjowy z pasta sezamową
MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Chałwa domowa z pistacjami
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Krówki śmietankowe z sezamem
SZÓSTE NIEBO - Odwrócony seromak na sezamowym spodzie
GOTOWANIE... TO PROSTE! - Babka z chałwą
RÓŻOWA KUCHNIA - Pleśniak z owocami, sezamem i pianka kokosową
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Blok twarogowo-pistacjowy z pasta sezamową
MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Chałwa domowa z pistacjami
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Krówki śmietankowe z sezamem
SZÓSTE NIEBO - Odwrócony seromak na sezamowym spodzie
GOTOWANIE... TO PROSTE! - Babka z chałwą
Pyszne muszą być takie bułeczki..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńZniknęły z blachy błyskawicznie :)
UsuńSmakowicie sie prezentują, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuje i do następnego Ciasta na niedzielę wkrótce! :)
UsuńŚwietne drożdżówki! Aż ślinka leci :) Dziękuję za wspólną zabawę. Pozdrawiam Asa
OdpowiedzUsuńNo Pan Mąż zaślinił się na ich widok ogromnie :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńDziękuje za wspólne pieczenie :) Smakowicie wyglądają te zawijaski ;)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne dzięki :) Uwielbiam tę naszą wspólną zabawę :)
UsuńMmmm, a do tego jeszcze szklanka mleka i będę szczęśliwa
OdpowiedzUsuńOj tak tak! Smakuje wybornie! :D
UsuńCiekawe połączenie - śliwki z chałwą. Będę musiała wypróbować. :) Dziękuję Joasiu za wspólne piecznie. :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco połączyć chałwę ze śliwkami - sama się nie spodziewałam, że wyjdzie tak smacznie! :)
UsuńAsiu dziękuję, że skorzystałaś z mojego przepisu. Miałaś świetny pomysł z tą śliwką, muszę koniecznie spróbować. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepis sprawdził się rewelacyjnie! Będę do Ciebie na pewno częściej zaglądać :D Pozdrawiam cieplutko :)
Usuń32 yrs old Dental Hygienist Hobey Viollet, hailing from Brossard enjoys watching movies like "Resident, The" and Knapping. Took a trip to Major Town Houses of the Architect Victor Horta (Brussels) and drives a Ferrari 500 Mondial Spider Series I. przejscie na strone internetowa
OdpowiedzUsuń