Składniki na porcje dla 2-3 osób:
- 1 jabłko – duże
- 250g jogurtu naturalnego
- 1 jajko - całe
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki proszku dopieczenia
- 3 i ½ łyżki mąki – czubate
Jabłko umyć, obrać i pokroić w kosteczkę – mniej więcej 1cm
wielkości.
Jajko miksować ze szczyptą soli przez 1-2 minuty. Dodać
jogurt oraz cukier i jeszcze chwile pomiksować.
Proszek i mąkę przesiać przez sitko – w ten sposób się ja
napowietrza i placuszki będą pulchniejsze – następnie dodać je do pozostałej
masy i krotko zmiksować razem.
Dołożyć pokrojone jabłko i wymieszać łyżką, aby dokładnie
połączyć je ciastem.
Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładając ciasto łyżką.
Gotowość oleju sprawdzać kropką nałożonej masy na środek
patelni, jak się szybko zacznie smażyć, można nakładać placuszki. Jeśli masę
wyłoży się na mało rozgrzany olej, placuszki nasiąkną bardzo tłuszczem.
Na początku placuszki opiec z obydwu stron na większym
ogniu – w ten sposób na plackach zrobi się zapieczona skórka i olej nie będzie wsiąkał
w ciasto.
Następnie zmniejszyć ogień, na którym placuszki należy powoli
dosmażać, aby nie były surowe w środku.
Z patelni zdejmować na talerz wyłożony ręcznikiem
papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
jejciu! najlepsze!!
OdpowiedzUsuńMiód na moje serce! Mów do mnie tak jeszcze :D
Usuń