O mnie

W kuchni bywam leniwcem i oportunistką. Wymagam maksymalnych efektów przy optymalnym nakładzie pracy. 

Nie znoszę spędzać kilku godzin męcząc się nad potrawą, której wynik końcowy wcale nie jest powalający. 

Dobry przepis na rewelacyjne danie wcale nie oznacza dla mnie receptury o stu kolejnych krokach i spędzania połowy dnia „przy garach”. Złożoność przepisu, według mojej oceny, wcale nie gwarantuje smacznego posiłku i wizualnie zniewalającej potrawy.

Jestem za optymalizacją w kuchni, czyli: przystępność przepisu – ogólna dostępność składników (choć nie wykluczam ich nietypowego łączenia) – minimum czasu na wykonanie – maksimum smaku – satysfakcjonujący wygląd końcowy. Wtedy gotowanie faktycznie bywa banalnie proste…

Zamysłem niniejszego bloga jest prowadzenie swoistego wirtualnego notatnika kulinarnego, składającego się TYLKO ze sprawdzonych przepisów na potrawy, które ZAWSZE wychodzą i ZAWSZE rewelacyjnie smakują. Wcześniej służył mi ku temu papierowy przepiśnik – ale zaczęło mi juz w nim brakować wolnych kartek. Stąd przerzucenie się na wirtualne uwiecznianie ulubionych przepisów i potraw.

Nie zawsze będą to moje własne, oryginalne receptury. Czasami zapożyczam przepisy od Mamy, Brata, Ciotki, Wuja, Kuzynostwa, Kumpeli czy też pozostałej blogowej społeczności – zawsze jednak z zaznaczeniem komu należy się chwała i cześć.

Zapraszam do przeglądania mojego wirtualnego Zeszytu Smaków !



GDZIE MOŻNA MNIE ZNALEŹĆ:

E -mail:  grunttoprzepis@gmail.com
Facebook: Grunt to przepis
Smaker: aaasikkk
Durszlak: aaasikkk
Mikser Kulinarny: aaasikkk
 

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Pomagają widzieć świat w przyjemniejszych barwach ;)

      Usuń
  2. Serwus. Też jestem tego zdania że nie sztuka spędzić dwa dni nie wychodząc z kuchni żeby powalić gości na kolana. Nieraz prosty sprawdzony przepis zaskoczy wszystkich bardziej, bo najważniejszy jest dobór odpowiednich składników i właściwe ich przygotowanie. Pomysły banalnie proste zawsze warte uwagi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo nie sztuka spędzić w kuchni kilka godzin nad wyrafinowanym posiłkiem. Sztuką jest poświęcić możliwie najmniej czasu i zapodać gościom czy rodzinie pyszny posiłek czy słodkości :)

      Usuń
  3. Wreszcie trafiłam w odpowiednie miejsce!Łatwe, przystępnie opisane, bez dziwnych składników.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mamy podobne kulinarne gusta :) Mam nadzieje, że znajdziesz tu wiele inspiracji do gotowania :)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...