środa, 11 kwietnia 2018

Tarta z serem feta i kurczakiem

Zgrana kompozycja składników w pysznej tarcie wytrawnej


Choć tarta wytrawna całkiem niedawno zawitała w moim codziennym jadłospisie [Tarta szpinakowa z kurczakiem i pieczarkami], nie mogłam się powstrzymać, aby ponownie po ten sprawdzony patent obiadowy nie sięgnąć.

Uwielbiam piec tartę na wytrawno, a to głównie z tego powodu, że wiele składników mogę sobie tu przygotować z wyprzedzeniem. Zwykle hurtowo podsmażam, porcjuję i mrożę pieczarki. Kurczaka także w ilościach hurtowych smażę i pozostałości zamrażam na później. Również ciasto półkruche ugniatam przeważnie w 2 porcjach i jedna z nich trafia wtedy do zamrażalki na "czarną godzinę".

Przygotowanie obiadu z takich półproduktów trwa wtedy wyjątkowo krótko i szybko na stół mogę podać syty i pożywny obiad.

Składniki na na formę do tarty o średnicy 27cm:
  • 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU
  • 300g piersi z kurczaka - 1 cała mała lub połowa dużej
  • 150g podsmażonych pieczarek - pokrojone w drobne kawałki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje do późniejszego, szybkiego wyjęcia
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki ananasa
  • 1 cebula - duża
  • 150g sera feta
  • 100g sera żółtego
  • 1 kulka mozarelli [125g]
  • 1 jajko i 1 białko - można wykorzystać białko, które zostało z przygotowywania ciasta na tartę
  • 150ml śmietany 18%
  • masło i bułka tarta (lub kasza manna) - do wysmarowania i wysypania formy do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy - do smażenia
  • czosnek granulowany, pieprz czarny, sól - do smaku


Przed pieczeniem
Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry.

Po pieczeniu
Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną - zapobiega przypalaniu się.

Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Aby ranty ciasta nie przypaliły się przy pieczeniu, boki formy zasłonić folią aluminiową, tak aby tylko dół się swobodnie piekł.

Podpiec ok 15-20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu.

Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.

W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni na oliwie do przyrumienienia. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia.

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie na patelni na złoto. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia.

Porcję już uprzednio przygotowanych pieczarek - umyte, pokrojone drobno, podsmażone i uduszone na patelni do odparowania wody, poporcjowane i zamrożone do szybkiego użycia - wyjąć wcześniej z zamrażalki i pozwolić im się rozmrażać w temp. pokojowej ok 1 godziny - z braku czasu można się posłużyć kuchenką mikrofalową i funkcją szybkiego rozmrażania. Po rozmrożeniu odlać ewentualną wodę, jaka zebrała się pod pieczarkami.


Mozarellę oraz ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ser feta pokruszyć rękoma, lub pokroić nożem na średnie kawałki.Jajka zmiksować do jednolitej konsystencji mikserem ze szczyptą soli.

Dodać następnie do nich śmietanę, łyżkę mąki oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem ponownie zmiksować.

Na podpieczony i wystudzony spód tarty wyłożyć po kolei: usmażoną cebulę, podsmażonego kurczaka, pieczarki, kukurydzę i ananasa. Dorzucić pokruszone kawałki sera feta.
Wylać na to masę śmietanowo-jajeczną.
Wierzch posypać startą mozarellą, a na koniec startym żółtym serem. Kolejność wykładanych składników obrazuje fotorelacja poniżej.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 20-25 minut do zarumienienia się sera z wierzchu.

Tartę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia - farsz nie będzie się wtedy rozpadał przy krojeniu. Konsumować ze smakiem :)


Składniki
Podsmażona cebula
Podsmażony kurczak
Podsmażone pieczarki
Kukurydza z puszki
Ananas z puszki
Ser feta
Masa śmietanowo-jajeczna
Ser mozarella
Ser żółty

10 komentarzy:

  1. W tartach rozsmakowałam się w Grecji. Ta wygląda apetycznie. Nie wiem, czy i mnie wyszłaby taka.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż mi ślinka leci :) wygląda brdzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Elu z przyjemnością wypróbuję Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny farsz :) Super tarta!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna tarta:) Fajnie wszystko opisałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. 3D Architectural Design Company | 3D Architectural Design
    Quickgunz Pvt Ltd offering 3d Architectural design Solution at Pocket friendly prices where Our clients Design fulfil their 3D Architectural Design company Need.this company makes one of the best quality Architectural For Commercial & Residential Need.
    3D Architectural Design Company
    3D Architectural Design

    OdpowiedzUsuń
  7. Secrets Escorts Manchester provides the wild sex services in Greater Manchester. In fact, we’ve been providing a fuck service with no comparison to discerning gentlemen for over 25 years. We always welcome applications for representation from sex worker. “Our wild sex girls are ready to hit the clubs and just keep going all night long. Secrets Escorts is source of xxx porn videos that hd quality xxx sex videos. Call 0161 798 6769 to watch live sex videos. Featured Best Porn Sex Collection - Watch high quality Wild Porn clips, Hardcore Anal Fuck Videos. Unlimited Sex Videos Gallery, Free HD Sex Movies, XXX SEX videos, Granny wild sex Videos, Granny Pussy Porn Videos, Mature Sex Collections available at most popular adult agency.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tart with feta cheese and chicken look delicious in images and thanks for sharing this recipe. I will cook this at my home. Now it's time to avail taxi milwaukee for more information.

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...