niedziela, 15 października 2017

Placuszki z jogurtem greckim i truskawkami na oleju kokosowym

Nie ma to jak sprawdzony pomysł na śniadanie!


Placuszki jogurtowe z owocami pojawiają się w moim jadłospisie często i regularnie. Nie nudzą mi się, bo żongluję tu różnorodnymi jogurtami i użytymi owocami. Do tej pory smażyłam już:
Tym razem wyciągnęłam z czeluści lodówki zapomniany kubeczek jogurtu greckiego o fantazyjnym smaku figi z miodem. Od razu skusiło mnie, aby go do placuszków zużyć. Do tego zapragnęłam dodać kilka truskawek dla kontrastu smaków. Niestety importowane podróbki obecnie dostępne na bazarku czy w marketach, to nie te same soczyste i słodkie owoce, jakie można było skosztować latem. Jednak mimo wszystko ogromnie zapragnęłam wrócić wspomnieniami właśnie do tych pyszności, jakimi obżerałam się hurtowo w ramach sezonu truskawkowego. Stąd właśnie namiastka truskawkowego lata w poniższych placuszkach.

Zamieszałam, zmiksowałam i wyborne placuszki na śniadanie uzyskałam! :) Wyszły mięciutkie, puszyste i soczyste owocami. Petarda! :)


Do smażenia użyłam tu oleju kokosowego OstroVit Coconut Oil. Można go znaleźć m.in. w ofercie dietetycznego sklepu internetowego o uroczej nazwie: Guiltfree.pl :)

Składniki na 13 -15 średnich placuszków:
  • 150g smakowego jogurtu greckiego - u mnie akurat liczi z miodem
  • 2-3 łyżki wody gazowanej
  • 2 jajka - średnie "M"
  • 2 łyżki oleju kokosowego OstroVit + kilka łyżek do smażenia
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego - można zastąpić zwykłym cukrem pomieszanym z cukrem wanilinowym z papierka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 2 garście truskawek - lub więcej, w zależności jak dużo owocu chcemy mieć na placuszkach

Truskawki obszypułkować, umyć, osuszyć i pokroić w plastry - tak gdzieś ok 1/2 cm grubości.

W dużej misce zmiksować jogurt z jajkami, wodą gazowaną i 2 łyżkami oleju kokosowego - z racji iż niepodgrzany jest w stałej postaci, należy go wcześniej rozpuścić na patelni, którą będziemy używać do smażenia. Dodać domowy cukier waniliowy, mąkę z proszkiem przesiane przez sitko i sól. Zmiksować krótko do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. 

Uwaga! Ważne żeby do smażenia użyć patelni z nieprzywierająca powłoką, bo owoce lubią przylepiać się do dna - ja użyłam tu patelni ceramicznej z dnem "plaster miodu", choć pewnie teflonowa dobrej jakości też się nada :) 

Rozgrzać patelnię, wrzucić mały kawałek oleju kokosowego - ok 1/2 łyżeczki - poczekać aż się rozpuści i rozsmarować go po całym dnie patelni - można tu użyć pędzelka.

Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując znaczne odstępy - placki mocno urosną w górę i na boki, więc jednorazowo najlepiej mieć na patelni nie więcej niż 4 sztuki.

Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione od spodu - około 2,5 - 3 minuty; ja smażę do momentu aż pokażą się od góry w plackach delikatne bąbelki. Po tym czasie, gdy placki już znacznie podrosną, włożyć w każdego z nich po kilka plasterków truskawek. 

Delikatnie przewrócić placki łopatką na drugą stronę. Lekko podkręcić ogień i smażyć krótko do zrumienienia - najwyżej 30-40 sekund, bo inaczej owoce będą przywierać do patelni.

Zdjąć z patelni owocami do góry na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i zostawić do odsączenia z tłuszczu. 

Przed smażeniem następnej partii, patelnię dobrze wyczyścić ręcznikiem papierowym lub mokrą gąbką - żeby nie zostały na niej kawałki przywartego owocu, które spalą się podczas kolejnego smażenia

Powtórzyć proces smażenia z kolejną porcją ciasta i owoców aż do wyczerpania składników, za każdym razem uprzednio smarując patelnię niewielką ilością oleju kokosowego.

U mnie przed podaniem delikatnie posypane cukrem perlistym do wypieków.


https://www.guiltfree.pl/pl/

12 komentarzy:

  1. Mniam... ale to musi być pyszne i jeszcze jakie słodziutkie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były przesmaczne - nie ściemniam :) Ciężko było oderwać się od talerza i poprzestać na rozsądnej ilości placków na raz ;)

      Usuń
  2. Pyszny przepis, czy mogę użyć mąki orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzę przeszkód :) Przy cięższej mące (np. orkiszowej, czy po prostu pszennej pełnoziarnistej) placuszki mogą nie wyjść tak bardzo puszyste. Możesz zawsze spróbować dołożyć jeszcze tu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej do ciasta - na pewno trochę je podniesie do góry :) Smacznego! :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie placuszki, są pyszne :-) pozdrawiam cieplutko kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je wprost kocham! Nie znudzą się, bo wystarczy kolejnym razem użyć innych owoców. Ściskam Marzenko :*

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Chciałam żeby placuszki aż tryskały tą soczystością i słodkością truskawek :D

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...