piątek, 23 czerwca 2017

Chleb na sodzie z tropikalnymi bakaliami

Błyskawiczne piekarzenie w Błyskawiczny Piątek! :)


Chleb na sodzie piekłam nie po raz pierwszy. Zetknęłam się już z nim w ramach wspólnego piekarzenia w akcji Wypiekanie na śniadanie, kiedy to mogłam się pochwalić takimi oto efektami: Chleb na sodzie z rozmarynem, cynamonem i jabłkiem. Bardzo mi wtedy zasmakowała słodkawa wersja tego rodzaju pieczywka i postanowiłam kontynuować trend. Tym razem jako główny dodatek wystąpiły tropikalne bakalie, czyli kandyzowany ananas i papaja, rodzynki sułtańskie oraz suszone morele i kokos.

Chlebek na sodzie, choć mały, wyrósł idealnie. Bakalie dodały tu ciekawej słodyczy. Pajda takiego chlebka z serkiem śmietankowym czy miodem, a nawet samym masłem, smakuje wyśmienicie :)

Z zasady chleby sodowe szybciej wysychają niż tradycyjne pieczywo na drożdżach czy zakwasie, więc polecam go zjeść najlepiej tego samego dnia - nie jest to trudnością przy tak niewielkim bocheneczku i wiecznie głodnej rodzinie :)

Z racji wyjątkowo nikłej pracochłonności przy pieczeniu, dodaję przepis do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek. Jej podsumowanie można znaleźć u mnie na blogu - Błyskawiczny Piątek - Podsumowanie z dnia 23.06.2017r.

https://www.facebook.com/groups/228081887572455/?fref=ts

Składniki na 1 mały bochenek:

  • 250g mąki pszennej
  • 200-220ml maślanki - zależy od konsystencji ciasta chlebowego, najpierw użyć 200ml, najwyżej potem po troszku dolewać resztę
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu - można pominąć
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - można pominąć
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. tropikalnych bakalii - kandyzowany ananas i papaja, rodzynki sułtańskie oraz suszone morele i kokos

Rozgrzać piekarnik do 200C stopni i w międzyczasie przygotować składniki ciasta chlebowego.  

Odmierzyć bakalie - ja już nie przelewałam ich wrzątkiem, bo były dość wilgotnawe.   

Do dużej miski przesiać przez sito mąkę i wymieszać z sodą, solą, kardamonem i gałką muszkatołową.

Do składników suchych dodawać na raty maślankę, stopniowo zagniatając ciasto - płyn należy tu dodawać na wyczucie, aby ciasto nie okazało się zbyt luźne. Ja dla ułatwienia wyrabiałam ciasto za pomocą miksera z mieszadłami hakowymi. 

Na końcu dołożyć bakalie i szybko wszystko zagnieść, aż ciasto zrobi się bardziej elastyczne - nie przejmować się, że będzie mocno lepiące. 

Nie należy tu zbytnio przedłużać fazy zagniatania, bo soda ma to do siebie, że wchodzi w reakcję od razu po dodaniu kwaśnego składnika - czyli maślanki - tak więc zaczyna już działać w momencie mieszania ciasta. Chleb następnie musi jak najszybciej znaleźć się w piekarniku, gdyż reakcja sody z czynnikiem zakwaszającym jest krótka i gwałtowna - właśnie dlatego soda sprawdza się wyłącznie w szybkich wypiekach. 

Uformować okrągły bochenek - najlepiej zamaczając lekko ręce wodą, co trochę zmniejszy lepienie się do nich ciasta - i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - który najlepiej dodatkowo trochę opruszyć mąką.

Chlebek obsypać mąką i ostrym nożem naciąć z wierzchu na krzyż. Następnie od razu włożyć do nagrzanego piekarnika. 

Piec 40 minut, aż skórka ładnie się zarumieni - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Studzić na metalowej kratce.


https://www.facebook.com/groups/228081887572455/?fref=ts

18 komentarzy:

  1. Ten chleb wygląda naprawdę super apetycznie! Z chęcią bym go spróbowała, muszę go koniecznie upiec np. jutro!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie zdaj relację z pieczenia :) Ściskam cieplutko :)

      Usuń
  2. Wygląda fajnie. Ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bakalie nadały mu słodyczy, wilgotny i mięciutki pierwszego dnia, nie zdąży się zeschnąć - tak szybko go będziesz zajadać jak zrobisz ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam sodowy chleb,bardzo często go piekę, ale takiego egzotycznego jeszcze nie jadłam.Dziękuję ,że mogłyśmy razem wspólnie gotować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I do następnego, wspólnego kucharzenia już za tydzień! :D

      Usuń
  4. na wierzch dałabym solidną porcję miodu i odrobinkę masła, pycha kanapka. Świetny chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wyobraź sobie, że właśnie tak się nim zajadałam na kolację ;)

      Usuń
  5. Asiu wspaniały chlebuś, podkradam pajdę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny chlebek kochana :) dziękuję za wspólny piąteczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję, jak zwykle przednia zabawa była :)

      Usuń
  7. Taki chlebek to masełkiem posmarować i można wcinać :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego chlebka jeszcze nie piekłam, ale jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam chlebki sodowe - szybko się je piecze i można do woli żonglować tu dodatkami pod swój smak :)

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...