poniedziałek, 27 lutego 2017

Sałatka śledziowa z ziemniakiem, jajkiem i ogórkiem kiszonym

Śledziem w depresję i nie tylko!


Śledź jak śledź, każdy go zna i na Wigilię z przyjemnością wcina. Ale poza bożonarodzeniowym sezonem gości na stołach zdecydowanie rzadziej niż powinien. Rybka ta to bowiem samo zdrowie! Że o zaletach materialnych nie wspomnę: powszechnie dostępna, niedroga, łatwo dostać ją świeżą.

A czemu ten śledź taki zdrowy? [źródła: www.poradnikzdrowie.pl; poradnikprzedsiebiorcy.pl]
  • jest bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka
  • zawierają liczne witaminy (A, D, E, B6, B12) i mikroelementy (żelazo, cynk, fosfor, miedź, jód)
  • idealny składnik diety odchudzającej - choć zalicza się je do tłustych ryb, nie są wcale kaloryczne!
  • większość ich tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone
  • ryby te pomagają w regulacji nadciśnienia, dbają również o poziom naszego cholesterolu (podwyższają dobry i zmniejszają zły cholesterol)
  • mają sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu
  • zawarty w nich kwas omega-3 przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu
  • wpływają na nastrój - zwiększając poziom seratoniny działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację
  • są to ryby, których zanieczyszczenie metalami ciężkimi jest niewielkie w porównaniu na przykład z tuńczykiem

Czytając te śledziowe pochlebstwa ogromnej ochoty na sałatkę z tą rybką nabrałam. Śledzia więc w te pędy na pobliskim bazarku "złowiłam", resztę składników ze spiżarki wyłuskałam i taką oto śledziową wariację sałatkową wymyśliłam :)

Chętnych dalszych śledziowych doznań, zapraszam do podejrzenia innych moich przepisów na wykorzystanie tej rybki:
Składniki na 1 średnią miskę:
  • 1 szkl. mleka - do namoczenia ryby
  • 4 płaty filetów śledziowych typu matias - małe
  • 3 ziemniaki - średnie;  ugotowane w łupinkach
  • 2 jajka - duże; ugotować na twardo
  • 3 ogórki kiszone - średnie
  • 1 cebula - mała
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego
  • pieprz cytrynowy - do smaku
  • sok z cytryny - do smaku
Filety opłukać w zimnej wodzie, zalać mlekiem i odstawić do moczenia - jeśli płyn nie przykryje całej ryby, można dolać trochę zimnej wody. Po 1 godzinie mleko wylać, filety ponownie wypłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.

Moczenie śledzia w mleku sprawia, że jest on bardziej delikatny w smaku, niż przy moczeniu w wodzie. Generalnie moczenie solonego śledzia pozbywa go nadmiaru sodu, który ma tendencje do zatrzymywania wody w organizmie. 

Jajka umyć w gorącej wodzie i ugotować na twardo - ok. 10minut po włożeniu do wrzątku; wrzątek można lekko posolić, co przeciwdziała pękaniu podczas gotowania. Wyjąć i włożyć do zimnej wody do ostygnięcia. Następnie jeszcze mokre - wtedy skorupka lepiej odchodzi od białka - obrać i pokroić w kostkę.

Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, wrzucić do wrzątki i ugotować w łupinkach - stan ugotowania sprawdzać widelcem; lepiej żeby były lekko twardawe, niż zbyt miękkie i rozpadające się.

Ogórki kiszone oraz cebulę pokroić w kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Skropić lekko cytryną i przyprawić pieprzem do smaku. Soli tu już nie potrzeba - wystarczająco dużo dodaje jej słony śledź :)  

Dołożyć majonez i gęsty jogurt naturalny. Wszystko razem jeszcze raz wymieszać.  

Miskę pod przykryciem odstawić na co najmniej 30 minut do schłodzenia w lodówce, aby smaki się "przegryzły" - a w zasadzie to najlepiej zostawić w niej na noc :)

20 komentarzy:

  1. Bardzo lubię śledzie, zwłaszcza w zalewie octowej. W Hiszpanii takich nie ma, więc jem je tylko w wakacje, nad czym bardzo ubolewam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Współczuję ogromnie braku dostępu do Śledzia, bo to moja ulubiona rybka (obok karpia i łososia) i jadam ją bardzo często. Nie wyobrażam sobie bez niej się obywać ;)

      Usuń
  2. Pyszna sałatka na pięknym talerzyku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Gosiu :) Talerzyk podprowadziłam mojej Rodzicielce jakiś czas temu - rzeczywiście przyjemnie się na nim jada :)

      Usuń
  3. Takiego śledzika to ja nie odmówię. Moja mama takie robiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wyobraź sobie, że ja dopiero niedawno ją odkryła ;) W dzieciństwie u mnie w domu jadało się zwykle śledzia z cebulką w oleju.

      Usuń
  4. O proszę jaka fajna sałatka, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam, ale mi narobiłaś apetytu ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Mimo, że za śledziami aż tak nie przepadamy to te mają bardzo fajne połączenie składników :D Mogłyby nam zasmakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwierzcie, że jak zrobicie, to będzie Wam ciężko oderwać się od miski :P Niby standardowe składniki, ale połączone razem naprawdę nieźle się zgrywają :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Ostrzegam tylko, po spróbowaniu ciężko się od michy z sałatką oderwać ;)

      Usuń
  8. Przepysznie wygląda :-) Robię bardzo podobna tylko bez ziemniaczków i ogórka. Za to daję groszek konserwowy. Serdecznie pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też muszę wypróbować wersję z groszkiem - świetny pomysł :)

      Usuń
  9. Uwielbiam sałatki ze śledziem, a Twoja wygląda mega apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis jest ok. Testowałem, ale chyba za mało moczyłem w mleku bo mi słone wyszły. Muszę jeszcze raz spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis testowałem :))Moja teściowa też taką robi.

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...