wtorek, 20 grudnia 2016

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

Śledzik na Święta musi być!


Na bożonarodzeniowym stole obowiązkowo nie może zabraknąć śledzia. Z cebulką, w pomidorach, z grzybkami, w śmietanie - wariantów do wyboru jest wiele, a każda gospodyni domowa ma tu jeszcze swoje własne triki do zaprezentowania. 

Tradycyjnego śledzia oczywiście na Wigilię również przygotuję, ale chciałbym wypróbować też jego alternatywna odmianę - a mianowicie śledzia w sałatce ziemniaczanej

Jak dla mnie jest to połączenie idealne, bo mocno solona ryba wyjątkowo dobrze komponuje się z trochę niewyraźnym w smaku ziemniakiem. Do tego kawałek świeżego ogórka oraz rzodkiewki i sałatka nabiera już intensywniejszego smaku. Całość zwieńczona aromatyczną czerwoną cebulą oraz sosem jogurtowo-majonezowym - wykorzystałam tu Majonez kremowy FOLWARK (do zakupienia m.in na Frisco.pl - baner po prawej).  

Jak dla mnie - sałatka bajka! :)


Składniki na 1 średnią miskę sałatki:
  • 3 solone płaty śledziowe - typu matias
  • 3 ziemniaki - średnie; ugotowane w łupinkach
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 długi ogórek - średni
  • 1 czerwona cebula - średnia 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego
  • 1-2 łyżki Majonezu kremowego FOLWARK - dostępny w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie baneru w prawej szpalcie bloga)
  • pieprz - do smaku

Płaty śledziowe pokroić w poprzek w paski o szerokości 1 cm. Nie trzeba ich wcześniej moczyć, oddadzą akurat odpowiednią ilość soli do sałatki.

Ziemniaki wyszorować szczoteczka pod bieżącą wodą. Wrzucić do lekko posolonego wrzątku i gotować na półtwardo ok 20 minut. Odcedzić na sitku i zostawić do ostygnięcia. Następnie obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę - ok 1cm.

Ogórka obrać ze skórki i pokroić w półplasterki.

Rzodkiewkę wyszorować szczoteczką i pozbawić korzonków oraz liści. Pokroić w plasterki.

Czerwoną cebulę pokroić w cienkie półtalarki. 

W oddzielnym naczynku przygotować sos do sałatki. Majonez kremowy FOLWARK wymieszać z jogurtem naturalnym. Doprawić pieprzem do smaku - nie solić! śledź doda tu wystarczająco dużo soli.

Do dużej miski wrzucić pokrojonego śledzia i warzywa. Zalać całość sosem jogurtowo-majonezowym i wymieszać. Odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki - a najlepiej na noc - aby składniki się dobrze "przegryzły" a śledź zrobił mniej słony.  

Jeśli sałatka za bardzo podejdzie wodą - a może się tak stać, bo takie na ogół są efekty połączenia świeżego ogórka i soli (tutaj wyciągniętej ze śledzia) - odlać ją z miski. 

Zajadać ze smakiem, nie tylko na Święta :)


4 komentarze:

  1. Joasiu na tą sałatkę nie trzeba mnie namawiać. Kiedyś robiłam bardzo podobną i była rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za śledziem nie przepadamy ale nasz tato byłby zadowolony z takiej sałatki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie z kolei Rodzicielka zachwyca się śledziem w każdej postaci :) Ja też przyznaję, że całkiem chętnie zajadam :)

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...