środa, 24 sierpnia 2016

Pstrąg z jabłkami zapiekany w cydrze

Ryba pieczona w orzeźwiającym aromacie cydru i z aromatycznym dodatkiem świeżych jabłek


Z cydrem, jako głównym składnikiem potrawy, eksperymentowałam już przy okazji Ciasta z czereśniami, cytryną i cydrem. Wtedy było na słodko. Tym razem proponuję smaki bardziej wytrawne.

Kolejny raz sięgnęłam po Grójecki Cydr Jabłkowy, dokonując nieodzownej, wstępnej degustacji trunku już przy obmyślaniu potrawy :) Ach te delikatne bąbelki w ustach i rześki aromat jabłek na języku! Będę silna! Zostawię jednak coś w butelce do wykorzystania przy gotowaniu...

źródło: Cydr Grójecki
Grójecki Cydr Jabłkowy wybitnie mi podpasował do użycia jako zalewa, w którym piekła się moja ulubiona rybka - pstrąg! Do tego zapieczone cząstki jabłek i moje podniebienie miało w porze obiadowej istną orgię smaków :)

Rybka była też wyborna na zimno, po nocnym leżakowaniu w lodówce. Z sosu cydrowego zrobiła się pyszna, zwarta galareta, a rybka wyśmienicie zamarynowała się w cydrowych smakach. Do kromki świeżego, domowego chleba na lekką kolację - wprost delicje! :)

Składniki dla 2 osób:

Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie
 
Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami - można zostawić tak na noc.
 
Jabłka wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, odszypułkować i pokroić na cząstki - nie potrzeba obierać ze skórki, doda ona aromatu rybie.
 
Ceramiczne naczynie do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć w nim ryby, przekładając je dookoła kawałki jabłek. W oczodoły włożyć po obranym ząbku świeżego czosnku. Z wierzchu obsypać suszonym rozmarynem - z braku świeżego. Całość oblać Grójeckim Cydrem Jabłkowym.

Piekarnik nagrzać do 220C, wstawić ryby i piec ok 30-35 minut – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Przez pierwszą połowę tego czasu piec pod przykryciem z folii aluminiowej, potem ja zdjąć, aby ryby i jabłka przyrumieniły się z wierzchu.

Ryby podawać z zapieczonymi jabłkami i szklaneczką orzeźwiającego cydru do popicia :)

8 komentarzy:

  1. pyszna rybka i cydr to musi być smaczne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Cydr świetnie się tu z rybką komponuje w smaku :)

      Usuń
  2. Rybkę z jabłkami już jadłyśmy ale z cydrem pierwszy raz się spotykamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko było się tu nie wydudlać duszkiem całej butelki, bo cydr pyszny :P Ale się przemogłam i podlałam nim rybkę - połączenie orgazmiczne! :P

      Usuń
  3. Pięknie wygląda i na pewno warte wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękować! :) Uwierz, że i podobnie smakuje ;)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...