wtorek, 12 lipca 2016

Pieczona karkówka z młodymi ziemniaczkami w marynacie ziołowo-czosnkowej

Mięso i młode ziemniaczki z piekarnika pysznie zapieczone w rękawie foliowym


Czasami miewam ochotę na sycący, pełen soczystego mięsa, solidny niemałą porcją i okazały towarzystwem ziemniaków, porządny i treściwy obiad! Odzywa się we mnie wtedy prymitywny mięsożerca i im więcej mam na talerzu wybornego pieczystego, tym lepiej. Nie wyobrażam sobie życia bez mięsa i kompletnego wykluczenia go ze swojej diety. Choć tak intensywne "chcice" na mięcho jak ta obecna, miewam niezbyt często.

Aby "chcicy" stało się zadość, przedstawiam propozycję na danie z karkówką i młodymi ziemniaczkami w roli głównej. Wszystko pysznie razem upieczone w rękawie foliowym w piekarniku. Danie wybitnie jednogarnkowe, bez potrzeby używania nadmiaru naczyń do jego przygotowywania i konieczności zmywania licznych "skorup" po jedzeniu. 

Mięsiowo zapodałam z ugotowanym na półtwardo kalafiorem.

 
Składniki na porcję dla 3-4 osób:
  • 4 plastry karkówki
  • 1 i 1/2 kg młodych ziemniaczków - małych, o średnicy 3 cm
MARYNATA DO MIĘSA ziołowo-czosnkowa:
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki grubo zmielonych płatków chili
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry 
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 4 łyżki oliwy
MARYNATA DO ZIEMNIAKÓW czosnkowa:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli - lub więcej do smaku
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego

Karkówkę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Umyć i osuszyć na ręcznikach papierowych. Mięso wkładać pojedynczo do torebki foliowej i lekko rozbić na desce tłuczkiem - torebka chroni w ten sposób otoczenie kuchenne od zapryskania. W małej miseczce utrzeć przyprawy z oliwą na gładką papkę. Plastry karkówki natrzeć z obydwu stron marynatą. Przełożyć do miski z przykryciem i odstawić do zamarynowania do lodówki na 2-3 godziny - można też zostawić na noc.

Młode ziemniaczki umyć i wyszorować gąbką drucianą, aby pozbyć się piasku. Nie trzeba czyścić ich zbyt dokładnie ze skórki, jest ona na tyle cienka, że będzie mało wyczuwalna po upieczeniu. Przełożyć je do większej miski, posypać obficie solą i przyprawami. Dolać 2 łyżki oliwy. Dokładnie wszystko wymieszać, aby marynata pokryła wszystkie ziemniaczki.

Do rękawa do pieczenia wrzucić na dno ziemniaczki - na ich wierzch wyłożyć pozostałości marynaty z miski z ziemniakami. Na to położyć plastry karkówki - w jej wierzch wklepać resztki marynaty mięsnej. Rękaw zamknąć z obydwu stron klipsami, przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - w 1/3 wysokości, grzałka góra-dół, bez termoobiegu

Przez pierwsze 30 minut piec w temperaturze 200C. Następnie zmniejszyć do 150C i dopiekać kolejne 45 minut - karkówka długo pieczona w niskiej temperaturze jest niesamowicie miękka, krucha i pysznie rozpadająca się na widelcu.

Po upieczeniu ostrożnie rozerwać rękaw nożem - uwaga na uchodzące, gorące powietrze, można łatwo się oparzyć!

Serwować z ugotowanym na półtwardo kalafiorem.

14 komentarzy:

  1. Prezentuje się apetycznie i super przyprawiona :) Moje mogą być tylko te przypieczone ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ech rozbijasz taki wyśmienity zestaw ;) Choć rozumiem - nie każdy jest mięsożercą ;)

      Usuń
  2. My raczej na mięsko z zazdrością nie patrzymy ale te młode ziemniaczki wyglądają tak pysznie!! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Przy pieczeniu niemalże przyssałam się do piekarnika - takie zapachy się roznosiły! :D

      Usuń
  4. Doskonała i aromatyczna karkóweczka - mniam <3

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...