niedziela, 10 lipca 2016

Ciasto drożdżowe na noc bez wyrabiania

Bez zagniatania, bez odpalania miksera, bez brudzenia sobie rąk :)


Poniższe ciasto drożdżowe znacznie różni się od jego najbardziej popularnej, tradycyjnej wersji - nie tylko w smaku, ale i w sposobie przygotowania. 

Jest przede wszystkim bardziej wilgotne i zwarte, a to za sprawą dodania oleju. Ale przez to nie wysycha i długo zachowuje świeżość. 

Najistotniejszą rozbieżność stanowi jednak tu  sposób wyrabiania ciasta... a raczej jego brak! Jest to bowiem drożdżówka która nie wymaga wytrwałego zagniatania, robi się w zasadzie sama, jedyny wysiłek to zamachnięcie się kilka razy łyżką, żeby wymieszać składniki przed nałożeniem do blaszki. 

Na dodatek ciasto zostawiamy samopas na całą noc! Zero żmudnego przygotowywania rozczynu i pilnowania odpowiednich warunków wyrastania. Jedyny myk na który musimy zwrócić uwagę, to kolejność wykładania poszczególnych warstw składników do miski.

Prościej już być nie mogło!


Składniki na 1 dużą keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x7cm:
CIASTO:
  • 50g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 mały cukier wanilinowy [16g] 
  • 3 jajka - małe 
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 aromat pomarańczowy
  • 1/3 szkl. zimnego mleka
  • 2 szkl. mąki
  • garść skórki kandyzowanej
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy + trochę do dekoracji - u mnie akurat drobno pokrojona
LUKIER:
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 1-2 łyżki gorącego mleka - ilość płynu zależy tu od stopnia płynności lukru jaki chcemy uzyskać


Ciasto najlepiej przygotowywać wieczorem przed samym snem.

W dużej misce  rozkruszyć równą warstwa na dnie świeże drożdże. Zasypać je cukrem i cukrem waniliowym. Na to wylać rozbełtane jajka - maja być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Wlać olej, aromat pomarańczowy i schłodzone mleko.

Na koniec całość zasypać przesianą przez sito mąką. Na wierzch wrzucić skórkę kandyzowaną i skórkę startą ze świeżej pomarańczy.

Miskę przykryć ściereczka kuchenną i odstawić na około 8 godzin w temperaturze pokojowej - najlepiej na noc. 

Następnego ranka wymieszać zawartość miski dużą łyżką - tylko na tyle aby pozbyć się grudek mąki, nie jest wymagane tu długie mieszanie. Ciasto wyjdzie dość rzadkie - nie przejmować się, takie ma być!

Keksówkę wysmarować masłem, obsypać bułką tarta i wylać do niej ciasto.  Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec około 40 minut - czas pieczenia mocno zależy od specyfiki posiadanego piekarnika, najlepiej stan upieczenia sprawdzać testem patyczka.

Ponieważ nie posiadam termoobiegu, to po pierwszych 20 minutach pieczenia, odwracam blaszkę z ciastem, aby oba jego końce dokładnie się upiekły.

Gdy ciasto trochę przestygnie, wyjąć je z formy  na metalowa kratkę. W międzyczasie przygotować lukier, ucierając mikserem cukier puder z aromatem i gorącym mlekiem. Po zupełnym ostygnięciu ciasta, polukrować je i udekorować świeżą skórką startą z pomarańczy - u mnie akurat pokrojona w drobną kostkę.

Piecz - tak od podstaw

43 komentarze:

  1. Joasiu dziękuję za przepis :)Pamiętam, że kiedyś robiłam takie ciacho. Zgubiłam niestety przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłam podobne ciasto niedoweirzając,że się uda,ale się udało idealnie i wyśmienicie smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że też nie byłam przekonana, jak zabierałam sie za przepis. Ale efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Warto było zaeksperymentować :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie nocno-drożdżowe przepisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto które samo się robi! :) Ja też takie kocham :D

      Usuń
  4. Wyrabianie ciasta drożdżowego to katorga!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, lekko uprzykrzone zajęcie ;) Choć ja zwykle zabieram się za nie, gdy jestem zła na Pana męża - nic tak dobrze nie odstresowuje jak wyżycie się na upartym cieście :D

      Usuń
  5. Taka drożdżówka sypana jest bardzo smaczna, ja robię ją z kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo! Fajny pomysł - tez tak zrobię następnym razem :)

      Usuń
  6. Bardzo prosty przepis :) Uwielbiam takie mało wymagające ciasta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wolę się nie natrudzić zbytnio przy pieczeniu, ale nadal smacznie zjeść ;)

      Usuń
  7. Strukturę ma genialną a do tego moczona w jogurcie naturalnym to na pewno ambrozja smaków :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Macie rację, fajajny sposób na pożarcie drożdżówki :) Tak zrobię następnym razem :)

      Usuń
  8. Bardzo lubię ciasta drożdżowe, a szczególnie takie, które nie wymagają za dużo pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. JAk u Babci czyli pysznie i do syta :D
    Pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porównanie do ciasta babcinego, to największy z możliwych komplementów :) Te babcine, cukiernicze tajemnice to najlepsze triki możliwe do osiągnięcia w kuchni :)

      Usuń
  10. moja mama piekła kiedyś podobne drożdżowe :) było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie przygotowałam wszystkie składniki. Jutro będę piekła, jestem bardzo ciekawa efektu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Efekt rewelacyjny. Pychota :) Moje z aromatem pomarańczowym i rodzynkami.

      Usuń
    2. Cieszę się, że wyszło jak trzeba i że smakowało :) Prawda, że bardzo proste? ;)

      Usuń
  12. Wyada super😉 mam dwa pytania - jak mam rozumiec szklanke? Mala? Duza? 1 cup? 🤔 oraz czy jako zamiennik, moge uzyc drozdzy suchych?

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo pyszna drożdżówka! Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. A u mnie pójdzie do kosza, w cieście są wyczuwalne kawałki drożdży! Ohyda��Wszystko robiłam zgodnie z przepisem, jak to się mogło stać???

    OdpowiedzUsuń
  15. Kawałki drożdży co za bzdura, chyba że miały kilka lat. ciasto piekę systematycznie od pewnego czasu bo rodzina się od niego uzależniła.

    OdpowiedzUsuń
  16. Szukałam przepisu na ,,wilgotne,, drożdżowe. Jutro wypróbuję. Zobaczę jak wyjdzie i podzielę się opinią.

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam drożdże sypkie mogą być?

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja daję bez aromatu,zamiast skórki pomarańczowej skórkę z cytryny,a na wierzch śliwki. Pychota. Super sprawa zasypanie wszystkiego na noc .

    OdpowiedzUsuń
  19. Już trzeci raz piekę, tym razem z rabarbarem i truskawkami na wierzchu. Pysznosciowe. Wielkie dzięki za super przepis

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto super i bez wysiłku dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  22. outstanding work! Continue to spread this crucial article. For anyone looking for How To Keep Password Safe? Online Tech Daily is the best option.

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...