środa, 22 czerwca 2016

Chlebek bananowy z kiwi i masłem orzechowym

Eksperymentalne ciasto bananowe z nietypowym dodatkiem kiwi i posmakiem masła orzechowego


Chlebek bananowy - Banana Bread -  jest popisowym wypiekiem kuchni amerykańskiej. Tak się on w USA zadomowił, że nawet obchodzony jest tam co roku 23-go lutego Dzień Chleba Bananowego - National Banana Bread Day. Istotą przepisu jest właśnie dodatek rozgniecionych bananów do ciasta, co wpływa na miękkość i wilgotność finalnego wypieku.

Wyczytałam, że podobno chlebek bananowy zdobył w USA popularność w latach 1930-tych w czasie Wielkiego Kryzysu - Great Depression. Kreatywne i oszczędne gospodynie domowe wymyśliły wtedy taki przepis jako sposób ekonomicznego wykorzystania przejrzałych i pociemniałych bananów. Bo im bardziej sczerniały i nakrapiany banan, tym wypiek ten lepiej wychodzi, a chlebek ma bardziej wyrazisty smak. Do tej pory słodkość ta pozostała w USA jednym z podstawowych ciast, jakie pojawiają się w tygodniu na rodzinnym stole.

Moja wersja chlebka bananowego, oprócz wspomnianej papki bananowej, zawiera również rozgniecione, dojrzałe kiwi oraz masło orzechowe. Kiwi - dla dodania wilgotności, zaś masło orzechowe - dla urozmaicenia smaku. Dodatkowo użyłam tu mąki żytniej razowej - dla zdrowotności ;) Zmieniła ona lekko fakturę ciasta, które stało się bardziej podatne na kruszenie po upieczeniu.

Wykorzystałam tu masło orzechowe BIO 100% orzechów od PRIMAVIKA - bez soli, bez cukru, produkowane z surowca ekologicznego. Jest to istna skarbnica składników odżywczych, bez zbędnych "ulepszaczy" i "wspomagaczy" smaku!


Składniki na 1 keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x7cm:
SUCHE:
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki żytniej razowej - typ 2000, pełnoziarnista + do obsypania formy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki kardamonu mielonego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
MOKRE:
DODATKOWO:
  • 1-2 garście rodzynek 


W pierwszym naczyniu zblendować na papkę - lub rozgnieść widelcem - banana z obranymi ze skórki owocami kiwi.  Dołożyć masło orzechowe i jajko. Dolać olej i maślankę. Wymieszać łyżką do połączenia składników.

Do drugiej, dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i sodą., Dodać mąkę żytnią, szczyptę soli i przyprawy - kardamon i cynamon. Dolać składniki mokre oraz rodzynki i wymieszać łyżką na jednolitą masę - mogą pozostać niewielkie grudki, masa nie musi być bardzo dokładnie rozmieszana.

Keksówkę wysmarować masłem i obsypać mąką żytnią razową. Przełożyć do niej ciasto. Wierzch wyrównać łyżką.

Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 50-55 minut w 170C - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu - do suchego patyczka - użycie mąki żytniej powoduje iż czas wypiekania lekko się wydłuża.

Odstawić do ostudzenia w blaszce.
 
Piecz - tak od podstaw

13 komentarzy:

  1. Świetny chlebek, super połączenie banan, kiwi, masło orzechowe bomba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za dobre słowo :) Eksperymentowałam tu mocno z dodatkiem kiwi, bo akurat miałam za mało banana. Warto było jednak trochę w składnikach pożonglować, bop ciasto pycha :D

      Usuń
  2. Pyszna wersja chlebka. Mam ostatnio na niego fazę i piekę raz w tygodniu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tez znika błyskawicznie - z powodzeniem raz w tygodniu mogłabym dołączać do Twojego pieczenia ;)

      Usuń
  3. Wspaniały i bardzo smakowity chlebek :D Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, Kochana, że przepis podpasował :)

      Usuń
  4. Uwielbiam chlebek bananowy. Nie dodawałam do niego nigdy kiwi. Muszę spróbować, bo brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to był eksperyment, ale na pewno wart powtórzenia, bo chlebek wyszedł przesmaczny :) Tylko następnym razem zrobię ze zwykłej mąki, bo przy dodatku żytniej razowej trochę się kruszył ;)

      Usuń
  5. Już nawet wiemy w jaki sposób byśmy jadły taką kromeczkę :P Czyli najpierw objadłybyśmy skórki a środek zjadłybyśmy na końcu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze na koniec, czy ukochana skórka na początek? ;)

      Usuń
    2. A to zależy od dnia :D Czasem mamy ochotę na skórkę a czasem na mięciusi środek :D

      Usuń
  6. Bardzo smaczny chlebus. A masło orzechowe bardzo lubię i często kupuję 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też masło orzechowe często gości :) Nie dość że uwielbiam wyżerać łyżeczką prosto ze słoika to dodaję je prawie do wszystkiego - w szczególności ciasta, ciastek, pieczywa :)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...