czwartek, 12 maja 2016

Rześka sałatka osłodzona żurawiną, okraszona prażonym słonecznikiem i orzeźwiona olejem rzepakowym

Seler naciowy, świeży ogórek, papryka i szczypiorek w orzeźwiającej sałatce wiosennej


Połączenie selera naciowego z ogórkiem szklarniowym daje tu niezwykle świeży posmak. Dodatek soczystej, czerwonej papryki ożywia całość. Dorzucony szczypiorek - przed momentem obcięty z własnej, doniczkowej plantacji hodowanej na parapecie okiennym - nadaje niesamowitej rześkości. Żurawina wprowadza krzynę słodyczy. Słonecznik dodaje głębi smaku. Olej rzepakowy łączy te wszystkie składniki w orzeźwiający i wyraziste danie

http://pokochajolejrzepakowy.eu/Z premedytacją dodałam tu oleju rzepakowego, bo przecież nie ma to jak nasza rodzima oliwa Północy! :) 

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem
steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego zawsze mam go pod ręką w mojej kuchni: dla diety, zdrowia i energii :) Fitosterole roślinne działają bowiem prewencyjnie na cholesterol, pomagając utrzymać w organizmie jego właściwy poziom. Z kolei witamina E, zwana witaminą młodości, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Tyle dobroci w tym złotym płynie! :)

Ale ale... Nie ma co tu dalej strzępić język, tylko zabierać się za jedzenie należy! Sałatka pyszna - z pełnym przekonaniem się tu zaklinam - zróbcie i wypróbujcie sami :)


Składniki na 1 średnią miskę:
  • 2-3 łodygi selera naciowego - jeśli młode, to mogą być wraz z listkami
  • 1 czerwona papryka - mała
  • 1/2 ogórka szklarniowego - długiego
  • 1-2 garście szczypiorku
  • 2 garście suszonej żurawiny 
  • 2 garście słonecznika
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz - do smaku

Seler pokroić w pół-centymetrowej szerokości kawałki. Paprykę pokroić w małe słupki. Ogórka obrać ze skóry, przekroić na ćwiartki i dość grubo pokroić. Szczypiorek drobno posiekać.

Ziarna słonecznika podprażyć na suchej, gorącej patelni aż lekko się zezłoci i zacznie aromatycznie pachnieć.

W dużej misce wymieszać pokrojone warzywa, suszoną żurawinę i uprażony słonecznik. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dolać olej rzepakowy i wymieszać. Odstawić do lodówki na około 30 minut dla lepszego przegryzienia się smaków.

Następnie delektować się wiosną na pełnym zdrowia talerzu :)

http://pokochajolejrzepakowy.eu/

10 komentarzy:

  1. Cudowna! Aż ślinka leci na jej widok :) Chętnie porwałabym ten talerzyk dla siebie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam takie dwie michy dobroci sałatkowej, z chęcią Ci jeden odstąpię, szkoda że tylko wirtualnie ;)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda aczkolwiek my zrezygnowałybyśmy z dodatku oleju, bo nie przepadamy za olejem na zimno :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei rzepakowy bardzo lubię dodawać do sałatek, na zmianę z olwią :)

      Usuń
  3. ale kolorowo - takiej jeszcze nie robiłam ale bardzo lubię seler naciowy i często używam do sałatek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wyobraź sobie, że ja seler naciowy odkryłam dopiero całkiem niedawno ;) Jak byłam młodsza żywiołowo go nienawidziłam. Ale teraz smak mi się diametralnie zmienił i seler naciowy mogę w każdej sałatce pochłaniać ze szczęściem :D

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...