sobota, 7 maja 2016

Ciasto półkruche z rabarbarem i budyniem

Niech moc rabarbaru będzie ze mną!


Ciasto na niedzielę wie co dobre! Gdy tylko rozpoczął się sezon rabarbaru, natychmiast padł w naszej weekendowej akcji pomysł Rabarbarowych wypieków. Rabarbar więc dziś u mnie rządzi! :)

A rządy swe rabarbar sprawuje w postaci wypieku półkruchego z nadzieniem rabarbarowym, pod budyniową pierzynką i lekkim przykryciem z tartego ciasta.

Tak na marginesie, zainteresowanych różnicą między ciastem kruchym a półkruchym odsyłam do mojego przepisu Idealne ciasto na tartę, gdzie wręcz encyklopedycznie podeszłam do tematu :)
 

Składniki na dużą blachę o wymiarach 34x22cm:
CIASTO:

  • 600g mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450
  • 1 masło roślinne lub margaryna [250g] - twarda i schłodzona
  • 1 łyżka smalcu [25g] - twardy i schłodzony
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier wanilinowy [16g]
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać 5 
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym
PIANA:
  • 2 białka - do ubicia na pianę
  • szczypta soli
  • bułka tarta - do posypania wyłożonej piany
RABARBAR:
  • 1 kg rabarbaru - przed obraniem
  • 4 łyżki cukru
MASA BUDYNIOWA:
  • 2 budynie waniliowe
  • 3/4 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, margarynę i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne.

Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. 

Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść.
Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez minimum 30-40 minut.

Rabarbar umyć, obrać z włókien, i pokroić w kostkę. Wsypać do miski, zasypać połową cukru - 2 łyżki - i odstawić na ok. 1 godz., aby puścił sok.


Budynie wymieszać z 1/2 szkl mleka. Resztę mleka przelać do garnka, dołożyć masło oraz cukier i zgotować. Zdjąć na chwilę z ognia i wlać rozpuszczony budyń. Energicznie wymieszać. 

Garnek z powrotem postawić na małym ogniu i całość kilka minut pogotować cały czas mieszając, do uzyskania gęstej konsystencji budyniu. Odstawić do lekkiego przestudzenia. 
 

Schłodzone ciasto kroić nożem w plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze - schować je z powrotem do zamrażarki, żeby dobrze stężało.
 
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Wyłożyć ją na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z nadzienia. 
 
Rabarbar odsączyć - odlany sok można wykorzystać do galaretki rabarbarowej. Wyłożyć go na pianę i posypać resztą cukru - 2 łyżki.

Na warstwę rabarbaru wylać ciepły budyń. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę zmrożonego ciasta.

Piec ok. 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180C - u mnie opcja grzania góra-dół; środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu

Na ostatnie 15 minut wyłączyć górną grzałkę i piec tylko z użyciem dolnej opcji grzania - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali. Przekręcić też blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić w blasze do przestudzenia. Można posypać cukrem pudrem, jeśli łasuchom nadal za mało słodko. 


WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Krajanka rabarbarowa
MARCEPANOWY KĄCIK - Drożdżówka z rabarbarem
KULINARNA MANIUSIA - Ciasto z rabarbarem i truskawkami
JEDZ I SMAKUJ - Rabarbarki z kruszonką
SMAKOŁYKI ASI - Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 
SZYBKO TANIO SMACZNIE - Drożdżówki z rabarbarem i malinami
KUCHNIA MNIAM - Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką 
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Szybkie ciasto z rabarbarem
KUCHNIA STAROWIEJSKIEJ GOSPODYNI - Torcik rabarbarowy
 WANILIA I KARDAMON - Ciasto z rabarbarem 
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Leniwe ciasto drożdżowe z rabarbarem 
Beata Rzepka [FB] - Ciasto z rabarbarem 
Lidia Wesolowska [FB] - Maślankowe z rabarbarem
SMAK MOJEGO DOMU - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 
Z MIŁOŚCI DO SŁODKOŚCI - Ucierane ciasto z rabarbarem
SŁODKIE OKRUSZKI - Rabarbarowo-jabłkowe ciasto waniliowe
GOTOWANIE...TO PROSTE! - Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką
IZIONI PYSZNE SMAKI - Rabarbarowy torcik 
KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Ciastka francuskie z rabarbarem
SZÓSTE NIEBO - Luksusowe ciasto drożdżowe z rabarbarem
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Zapiekana kasza jaglana z rabarbarem 


Wiosenne słodkości 2016

47 komentarzy:

  1. Asiu wspaniałe ciasto, mniam i to z budyniem. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciacho upiekłąś.Do kawki , mniamm :) Dziękuję za wspólny weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach czytać te mlaski to istny miód na moje kulinarne serce :D

      Usuń
  3. Jadłyśmy już podobne ciasta ale jeszcze nigdy z masą budyniową! :D Struktura ciasta, masy i owoców muszą się super łączyć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie, wypróbujcie takie połączenie, bo warto! Budyń w towarzystwie rabarbaru to od teraz moja nowa, kulinarna miłość :D

      Usuń
  4. Pyszne ciasto, takie jak lubię. Dziekuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepięknie dziękuję i za komplementa i za wspólną zabawę :)

      Usuń
  5. Ciasto prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. taki klasyk zawsze wymiata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co racja, to racja! :D Cieszę się, że nie tylko ja uwielbiam ciasta z budyniem :)

      Usuń
  7. Musiało smakować obłędnie :-) Dzięki za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak tak tak! :D Rabarbar z budyniem to naprawdę trafione połączenie :D Dziękuję i ja, Dorotko!

      Usuń
  8. Cudo! Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo nas wypiekało tym razem :) Rabarbalove wisiało w powietrzu ;)

      Usuń
  9. Cudowne rabarbarowe ciacho :) Joasiu dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie dziś z braku rabarbaru, była szarlotka. Szkoda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra szarlotka nigdy nie jest zła! :D Głowa do góry, dołączysz następnym razem ;)

      Usuń
  11. Uwielbiam taką wersję ciasta z rabarbarem:) Dziękuję za wspólną akcję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieskromnie przyznaję, że kwaskowaty rabarbar i waniliowy budyń fajajnie się tu komponowały :)

      Usuń
  12. Takie ciacho z budyniem jest przepyszne :) Dziękuje za wspólne pieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie budyń w cieście to zawsze wygrana sprawa - ale spaczona fanatyczną miłością do budyniu tu trochę jestem ;)

      Usuń
  13. Takie ciacho to ja lubię 😊 dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego 😊

    OdpowiedzUsuń
  14. rabarbar daje moc! dziękuję za kolejną, przemiłą wspólną zabawę kulinarną:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I na tej fali mocy dotrwajmy do kolejnego weekendu i następnego, wspólnego pieczenia :D

      Usuń
  15. Pyszne ciasto. Do tej pory z budyniem robiłam jabłecznik. Świetny pomysł na takie ciacho z rabarbarem :) Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyycha..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję, Bożenko :) Świetna jest ta nasza weekendowa zabawa :)

      Usuń
  17. ale smakowicie wygląda, poproszę teraz kawałeczek do kawki, bo jeszcze cała noc przede mną;) dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawałeczek do kawki już podaję :) Nieważne o której kawkę popijasz, co tam że północ już blisko :P

      Usuń
  18. Dziękuję za wspólne pieczenie. Ależ pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda bardzo smakowicie. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba :) Ja też ślę podziękowanka za naszą wspólną zabawę :)

      Usuń
  20. Zapisuję sobie przepis bo ciasto wygląda rewelacyjnie :) i w dodatku jest podany na szklanki i łyżki :) takie lubię najbardziej:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh, mi co prawda spaczenia z ważeniem na gramy zostało po diecie, ale też lubię proste przepisy z miarkami typu szklanka, łyżka i łyżeczka :)

      Usuń
  21. W moim domu rodzinnym nie uzywalo sie smalcu,w mojej kuchni takze nie,a w Holandii,gdzie mieszkam nie znaja tego tluszczu; co Pani radzi w jego miejsce? Czy Pani szklanka to 250ml?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, moja szklanka to 250ml. Zamiast smalcu można dodać więcej masła. Smalec nie jest tu niezbędny, po prostu wg.mnie nadaje ciastu lepszą fakturę :)

      Usuń
  22. Pytanie od kulinarnego analfabety: A proszek do pieczenia to kiedy dodać?

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...