piątek, 22 kwietnia 2016

Drożdżówka ślimak bogato nadziana

Gęsty, owocowy, słodki farsz i pyszne ciasto drożdżowe oblane lukrem - czegóż chcieć więcej?!
 

W aktualnej edycji Ciasta na niedzielę miałam przyjemność wybrać rodzaj słodkiego wypieku do wspólnego pieczenia. Postawiłam na klasykę i ukochane ciasto drożdżowe, bez którego nie wyobrażam sobie kulinarnej egzystencji.

Stąd tematem przewodnim akcji w ten weekend jest Drożdżówka bogato nadziana. Miłego wypiekania i nadziewania sobie i wszystkim życzę! :)


Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:

ROZCZYN DROŻDŻOWY:
  • 40g świeżych drożdży
  • 75g masła
  • 200ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej 
CIASTO:
  • 500g mąki pszennej 
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
NADZIENIE:
  • 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany
LUKIER:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Po zdjęciu z ognia wkruszyć drożdże i dołożyć po 1 łyżeczce mąki i cukru – jako pożywki. Dobrze rozmieszać całość i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż rozczyn „ruszy”. Używać wysokiego naczynka i pilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;)

Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie. Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy.

Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto.  Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. W końcowej fazie można ewentualnie ciasto „dorobić” ręcznie.

Miskę od wyrabiania ciasta opruszyć mąką, przełożyć do niej z powrotem ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. 


Przed napuszeniem w formie

Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać.

Podzielić na 3 równe części, z każdej uformować wałek, następnie każdy rozwałkować na długie, prostokątne pasy.


Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nałożyć dżem truskawkowy musi być gęsty, dobrze odparowany z wody - i zrolować, tak aby otrzymać wałek z ciasta bogato nadziany. Dokładnie zlepić końce, by nadzienie się nie wydostało. 



Po wyrośnięciu
Wałki ciasta ułożyć, w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, formując „ślimaka” – układać zlepieniem do dołu, rant się wtedy zapiecze i mniejsza szansa wypłynięcia nadzienia.

Blachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu.


Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić w formie do ostygnięcia - zbyt wczesne wyjęcie z tortownicy może sprawić, że ciasto straci kształt.   

Po wystudzeniu polać lukrem. Lukier ucierać mikserem w wysokim naczyniu za pomocą pojedynczego trzepaka. Ilość dodanych łyżek płynów będzie zależała od tego, jak gęsty ostatecznie chcemy lukier uzyskać - u mnie średnio-płynny, łatwo oblewał ciasto, ale trochę spływał po bokach, nic to - szybko zastygał :)


WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Kulebiaki z kapusta i pieczarkami
MARCEPANOWY KĄCIK - Drożdżówki i rolady drożdżowe
KULINARNA MANIUSIA - Drożdżówka z marmoladą
ANDRZEJ ZAWADZKI [FB]
LIDIA WESOLOWSKA [FB] - Drożdżówki z dżemem dyniowo-jabłkowo-pigwowym
SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI... - Drożdżówki mocno nadziane serem
KUCHNIA STAROWIEJSKIEJ GOSPODYNI - Drożdżówka odrywana bogato nadziana
 MOJE DOMOWE KUCHARZENIE -Bułeczki z marmoladą i rodzynkami
Sylwia Puzio [FB] - Drożdżówka z rabarbarem 
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Drożdżówki z marmoladą z pigwy i chrupkami w czekoladzie
CZARY - GARY W KUCHNI - Bułki drożdżowe z jabłkiem
RÓŻOWA KUCHNIA - Ciasto drożdżowe z truskawkami i jabłkami
CIASTECZKOWY POTWÓR - Drożdżówki z makiem
IZIONI PYSZNE SMAKI - Bułeczki z budyniem i rabarbarem 


Wiosenne słodkości 2016

37 komentarzy:

  1. taką drożdżówkę to chętnie bym zjadła do hertbatki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do herbatki, do kawki, do koktajlu, do wody - każdy pretekst na takie ciacho dobry! :D

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :-) ja piekę dzisiaj. Dziękuje za wspólne słodkie pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już się nie mogę doczekać Twojego przepisu Marzenko :) Dziękuję, że bierzesz udział i mój pomysł na drożdżówkę Ci się spodobał :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dzięki serdeczne :) Miód na moje serce takie słowa :)

      Usuń
  4. Mniam! Drożdżowe z truskawkami, rewelacyjny zapach i smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama nie wiem co mi bardziej smakowało - czy obłędny zapach podczas pieczenia, czy bogaty smak podczas degustacji :D

      Usuń
  5. Jaka apetyczna i śliczna.Ślinka cieknie na jej widok. Jak wrócę do domu zabieram się za drożdżowe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak! Na bogato - jest cudowna i niezwykle apetyczna. Prawdziwe niebo dla podniebienia, ale i dla oka :D <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż się zarumieniłam z uciechy na pięknego komplementa :) Dzięki serdeczne Futka! :D

      Usuń
  7. Drożdżówka prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Drożdżowe wypieki są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniem, domowe drożdżówki najlepsze na świecie

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentuje się bardzo apetycznie ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepięknie dziękuję i ciepło oddaję pozdrowienia :)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. W moim domowym przybytku drożdżowe rządzi! Pan Mąż zwykle czatuje przy drzwiczkach piekarnika z talerzykiem w reku na koniec pieczenia ;) Wszystko co drożdżowe rozchodzi się zawsze migusiem :)

      Usuń
  12. Piękna drożdżówka , pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Asiu piękna i pyszna :) dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co za przyjemność czytać takie komplementa :) Pozdrawiam cieplutko Joasiu :)

      Usuń
  14. Cudnie wygląda.dzięki za super pomysł i wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, cieszę się, że pomysł zaaprobowałaś i mogłyśmy drożdżówę razem piec :)

      Usuń
  15. Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni24 kwietnia 2016 09:59

    Asieńko, piękny ślimaczek i na pewno przepyszny, dziękuje za wspólne pieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana :) Uwielbiam tę naszą wspólną zabawę :)

      Usuń
  16. Super ciasto :-) dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również serdecznie dziękuję i do następnego razu wkrótce! :)

      Usuń
  17. Wspaniała !!! dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...