środa, 23 grudnia 2015

Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem

Odliczanie trwa! Już tylko 1 dzień do Wigilii!


W kuchni praca wre. Co i rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec, aromatyczny sernik, czy pachnący placek drożdżowy. Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele! 

Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem, w ramówce pulchnego ciasta drożdżowego – moje ulubione bożonarodzeniowe słodkości. 

A jednocześnie jest to specjał do przygotowania którego naprawdę nie potrzeba zbyt wiele wysiłku i czasu. Wystarczy raz dwa zagnieść ciasto, potem migiem nadziać bułeczki i gotowe!

Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek:

ZACZYN:
  • 50g masłastopionego
  • 180ml mleka [3/4 szkl.] ciepłego
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka maki
  • 1 łyżeczka cukru
CIASTO:
  • 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych
  • 100g cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
  • szczypta soli
NADZIENIE:
  • 250g twaroguu mnie półtłusty
  • ½ puszki masy makowej
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowegoprzepis do podejrzenia TU

W garnuszku rozpuścić masło. Dolać mleko i chwilę pogotować do uzyskania letniej temperatury płynu. Zdjąć z palnika, wkruszyć drożdże, dodać po łyżeczce cukru i mąki - jako pożywki - i dokładnie rozmieszać. 

Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do wykipienia ;) 

 
Do miski przesiać mąkę - aby w ten sposób ja napowietrzyć - dodać sól, jajo+żółtko, oraz rozczyn drożdżowy. 

Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.

Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. 

W międzyczasie przygotować nadzienie. W misce rozmieszać widelcem twaróg z masą makową i cukrem waniliowym. Można ewentualnie dorzucić ulubionych bakalii – ale wg. mnie masa makowa będzie tu wystarczająco w nie bogata.


Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm.

Posmarować nadzieniem, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków. 

Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto w rulon od krótszego boku.

Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. 

Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze. Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min do napuszenia. 

Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco. 

Piec w temp. 190C ok. 18-20 min - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany; u mnie bez termo obiegu, góra-dół, na środkowym poziomie piekarnika.

Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. 

 


Świąteczne słodkości! 2015

8 komentarzy:

  1. Przepyszne :) Joasiu życzę Tobie i Twoim bliskim Radosnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają. Asiu życzę ci kochana wspaniałych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie chcesz taką poczęstować, wygląda pysznie ;) Zdrowych, spokojnych Świąt Asiu ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochane Dziewczyny! :) Pięknie dziękuję za życzenia świąteczne i ze swojej strony rewanżuje się analogicznym sentymentem. Aromatycznego barszczyku, smacznego kulebiaka, pysznego karpia, apetycznego śledzika, wyśmienitego sernika i wspaniałego makowca! A to wszystko przez cały, rozpoczęty właśnie rok! :D Czemu ograniczać się tylko do Wigilii :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają i ten ser )))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdżówki dwa w jednym :) Nie mogłam się zdecydować na nadzienie i połączyłam oba :P

      Usuń
  6. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. I really loved reading your blog. It was very well authored and easy to undertand. Unlike additional blogs I have read which are really not tht good. I also found your posts very interesting. In fact after reading. I had to go show it to my friend and he ejoyed it as well!
    How to Transcribe Request to Siri in iOS 14

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...