środa, 23 grudnia 2015

Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem

Odliczanie trwa! Już tylko 1 dzień do Wigilii!


W kuchni praca wre. Co i rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec, aromatyczny sernik, czy pachnący placek drożdżowy. Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele! 

Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem, w ramówce pulchnego ciasta drożdżowego – moje ulubione bożonarodzeniowe słodkości. 

A jednocześnie jest to specjał do przygotowania którego naprawdę nie potrzeba zbyt wiele wysiłku i czasu. Wystarczy raz dwa zagnieść ciasto, potem migiem nadziać bułeczki i gotowe!

Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek:

ZACZYN:
  • 50g masłastopionego
  • 180ml mleka [3/4 szkl.] ciepłego
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka maki
  • 1 łyżeczka cukru
CIASTO:
  • 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych
  • 100g cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
  • szczypta soli
NADZIENIE:
  • 250g twaroguu mnie półtłusty
  • ½ puszki masy makowej
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowegoprzepis do podejrzenia TU

W garnuszku rozpuścić masło. Dolać mleko i chwilę pogotować do uzyskania letniej temperatury płynu. Zdjąć z palnika, wkruszyć drożdże, dodać po łyżeczce cukru i mąki - jako pożywki - i dokładnie rozmieszać. 

Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do wykipienia ;) 

 
Do miski przesiać mąkę - aby w ten sposób ja napowietrzyć - dodać sól, jajo+żółtko, oraz rozczyn drożdżowy. 

Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.

Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. 

W międzyczasie przygotować nadzienie. W misce rozmieszać widelcem twaróg z masą makową i cukrem waniliowym. Można ewentualnie dorzucić ulubionych bakalii – ale wg. mnie masa makowa będzie tu wystarczająco w nie bogata.


Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm.

Posmarować nadzieniem, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków. 

Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto w rulon od krótszego boku.

Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. 

Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze. Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min do napuszenia. 

Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco. 

Piec w temp. 190C ok. 18-20 min - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany; u mnie bez termo obiegu, góra-dół, na środkowym poziomie piekarnika.

Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. 

 


Świąteczne słodkości! 2015

7 komentarzy:

  1. Przepyszne :) Joasiu życzę Tobie i Twoim bliskim Radosnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają. Asiu życzę ci kochana wspaniałych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie chcesz taką poczęstować, wygląda pysznie ;) Zdrowych, spokojnych Świąt Asiu ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochane Dziewczyny! :) Pięknie dziękuję za życzenia świąteczne i ze swojej strony rewanżuje się analogicznym sentymentem. Aromatycznego barszczyku, smacznego kulebiaka, pysznego karpia, apetycznego śledzika, wyśmienitego sernika i wspaniałego makowca! A to wszystko przez cały, rozpoczęty właśnie rok! :D Czemu ograniczać się tylko do Wigilii :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają i ten ser )))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdżówki dwa w jednym :) Nie mogłam się zdecydować na nadzienie i połączyłam oba :P

      Usuń
  6. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...