wtorek, 20 października 2015

Dwukolorowe ciasto bananowe

Namiętność do bananów


Namiętnie nienawidzę przejrzałych bananów. Najlepszy banan jest dla mnie w postaci mało dojrzałej, jeszcze w połowie zielony, twardy i niezbyt słodki. Banany żółte, a tym bardziej te z ciemnymi plamkami, zużywam tylko i wyłącznie w wypiekach, głównie w cieście bananowym.

Chwaliłam się już moim popisowym, Ciastem bananowym w polewie czekoladowej. Tym razem wersja z troszkę zmodyfikowanymi składnikami, co w efekcie daje dwukolorowe ciasto. Przepis podpatrzyłam na blogu Mała Cukierenka.

Składniki na keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x8cm:
  • 60g masła
  • 2 szkl. maki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego – gęstego, używam Zott lub Bakoma
  • ¾ szkl. cukru
  • 3 dojrzałe banany – duże
  • 2 łyżki gorzkiego kakao - płaskie

Składniki lodówkowe: jajka i jogurt, powinny być wyjęte z niej wcześniej i dodawane do ciasta w temperaturze pokojowej.

W garnuszku roztopić masło na wolnym ogniu. Odstawić do przestudzenia.

W pierwszej - dużej - misce wymieszać składniki suche: mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia.

W drugiej misce wymieszać jajka z jogurtem do jednolitej konsystencji.

W trzeciej misce rozgnieść widelcem banany na papkę. Dodać cukier, dolać roztopione masło i dokładnie wymieszać łyżką.

Do miski z mąką, dodać masę bananową – druga miska - oraz masę jajeczną – trzecia miska. Krótko, ale dokładnie, wszystko razem wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta, dołożyć do niego kakao i rozmieszać do połączenia składników łyżką.

Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną – kasza manna jest tu lepsza od bulki tartej, bo nie ma tendencji do przypalania się. Do formy przełożyć jasną część ciasta. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto. Całość parę razy ponacinać głęboko nożem – kolory się wtedy poprzeplatają.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 55-60 min – w 1/3 wysokości, bez termoobiegu, grzałka góra-dół. Stan upieczenia sprawdzać testem „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawić w blaszce do całkowitego ostygnięcia.

Można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową, gdyż ciasto jest w zamyśle mało słodkie.

 
 
Jesienne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...